Šport > Nogomet
829 ogledov

Sarma na debiju po velikem preobratu do treh točk

Epa
Na prvih dveh tekmah lige prvakov domači zmagi.

Ob spremenjenem urniku tekem lige prvakov sta bila najprej odigrani tekimi v skupini B, kjer sta se pomerili Barcelona in PSV ter Inter in Tottenham, do zmag pa so na obeh zelenicah prišli domači nogometaši. Po dolgoletnem čakanju na nastop med elito je tako do treh točk v debiju prišel tudi slovenski vratar Samir Handanović. Nekdanji slovenski reprezentančni kapetan je v najprestižnejšem klubskem tekmovanju debitiral pri 34 letih, Inter pa se je v ligo prvako vrnil po dolgih 2380 dneh.

Prvi polčas na San Siru je minil ob večji Tottenhamovi posesti žoge in več strelih Interja, a ni prinesel zadetkov. Zato pa je gol padel že v uvodu drugega polčasa. Christian Eriksen je dvakrat streljal, prvič z 20 metrov, Handanović je žogo odbil, a je ta ob domačih branilcih znova prišla do Danca. Ta je drugič sprožil z roba kazenskega prostora, žoga pa je zadela Mirando, spremenila smer in končala v mreži. Handanović je reagiral prepočasi, okroglo usnje ga je za las preletelo, dotik s prsti ni bil dovolj.

Ko se je zdelo, da Inter nima idej, kako do izenačenja, pa je v 86. minuti to na fantastičen način uspelo Mauru Icardiju. Argentinec je na 18 metrih pričakal visoko podajo z leve strani in jo s prve poslal proti golu tekmeca, njegova bomba z voleja pa je bila neulovljiva za gostujočega vratarja Michela Vorma.

Londončani bi lahko že pred izenačujočim zadetkom potrdili zmago, a niso ozkoristili svojih priložnosti, Milančanom pa je v sodnikovem dodatku uspel dokončni preobrat. Po podaji iz kota je skok dobil Stefan de Vrij, žogo poslal v peterec, kjer jo je z glavo pričakal Matias Vecino in s štirih metrov zadel za končnih 2:1.

Messi zablestel že na prvi tekmi

Prvi gol v novi sezoni pa je padel v Barceloni, v polno je zadel za mnoge najboljši nogometaš sveta, Argentinec Lionel Messi. Ta je Barcelono popeljal v vodstvo v 31. minuti, ko je izvedel prosti strel z 20 metrov in zadel v zgornji kot vrat Nizozemcev. Messi se je s tem zadetkom izenačil z nekdanjim španskim napadalcem Raulom, ki je zadel v 14 zaporednih sezonah lige prvakov.

Sicer pa so imeli ob izraziti Barcelonini posesti žoge oboji še nekaj priložnosti v prvem delu, a je tekmeca ob polčasu ločil le zadetek. Barcelona je bila nevarnejša tudi v nadaljevanju, Luis Suarez je zadel prečko v 67. minuti.

V 74. minuti je tudi zasluženo podvojila prednost z zadetkom Ousmaneja Dembeleja s strelom s približno 18 metrov, pred tem se je Francoz z izjemno potezo otresel dveh nasprotnikov, v 77. pa je iz bližine svoj drugi zadetek na tekmi dosegel Messi po lepi podaji Ivana Rakitiča. To je bilo več kot dovolj za zmago, pa čeprav so gostitelji zadnjih 15 minut igrali brez izključenega Samuela Umtititja.

Piko na i visoki zmagi je postavil Messi v 88. minuti, ko je zadel malce z desne strani kazenskega prostora. To je bil njegov osmi "hat-trick" v ligi prvakov, s čimer je rekorder tekmovanja.

Z zmago tudi Oblak

Ob 21. uri so tekme začeli še v skupinah A, C in D. V skupini A je Brugge doma izgubil proti Borussii Dortmund z 0:1. Zmago Nemcem je zagotovil Christian Pulišić z zadetkom v 86. minuti. Američan, ki je na svoj 20. rojstni dan postal najmlajši nogometaš s 100 nastopi v dresu črno-rumenih, je do gola prišel na precej srečen način. Žoga, ki jo je na desetih metrih izbijal branilec, ga je zadela v nogo in nato v loku preletela domačega vratarja.

Na drugi tekmi skupine je Monaco doma gostil madridski Atletico Jana Oblaka. Slovenec je branil celo tekmo in se na koncu veselil zmage z 2:1. Za Monaco je v 18. minuti zadel Samuel Grandsir, ki je ob gneči v gostujočem kazenskem prostoru izkoristil neodločnost gostov, za Atletico pa sta še v prvem polčasu za preobrat poskrbela Diego Costa v 31. in Jose Maria Gimenez z glavo v sodnikovem dodatku prvega dela. Prvi je izkoristil lepo podajo Antoina Griezmanna in dobil dvoboj ena na ena s čuvajem mreže, drugi pa je dobil skok ob podaji s kota.

Firmino odločil v Liverpoolu

V skupini C je bil izjemno razburljiv obračun Liverpoola in PSG, ki ga je s 3:2 v izdihljajih tekem dobil angleški predstavnik. Liverpool je v 30. minuti v vodstvo popeljal Daniel Sturridge, ki je z glavo izkoristil podajo z leve strani, po prekršku nad Georginiom Wijnaldumom pa je na 2:0 z bele točkepovišal James Milner. Neprepričljivi Francozi so odgovorili v 40. minuti, ko je na robu peterca žoga prišla do Thomasa Meunierja, Belgijec pa jo je poslal v mrežo. Zadetek sicer sodniki ne bi smeli priznati, saj se je v akciji v prepovedanem položaju znašel Edinson Cavani. Urugvajec je tudi brez dotika žoge vplival na igro, domačo obrambo je toliko zmedel, da se je okroglo usnje zmuznilo do Meunierja.

V drugem polčasu je mrežo zatresel tudi Mohamed Salah, a so domačim pravilno razveljavili zadetek zaradi predhodnega grobega prekrška Sturridga nad vratarjem  Alphonsom Areolo, napadalec ga je brcnil v najbolj boleče mesto.

V 83. minuti pa je Anfield onemel. Kylian Mbappe je prišel do žoge v šestnajstercu domačih in zadel za 2:2 ter tako postal četrti najstnik z zadetkom v treh različnih sezonah lige prvakov, pred njim je to uspelo Karimu Benzemaju, Bojanu in Obafemiju Martinsu. Domači nogometaš Trent Alexander-Arnold je v 87. minuti s prostega strela oplazil vratnico, nato pa je za eksplozijo navdušenja z natančnim strelom v dolgi kot poskrbel Brazilec Roberto Firmino. Na semaforju je bila izpisana 92. minuta. 

Na drugi tekmi sta se Crvena zvezda in Napoli razšla brez zadetkov kljub precejšnji premoči Italijanov. Ti so imeli veliko nevarnih akcij, dvakrat se je zatresel tudi okvir domačih vrat, globoko v drugem polčasu pa je zanesljivi zadetek preprečil še branilec Milan Rodić, ki je pred golovo črto zaustavil strel Joseja Callejona.

Rekord Casillasa

V skupini D sta se Schalke 04 in Porto razšla z 1:1. Za Schalke je v 64. minuti zadel Breel Embolo, Porto pa je v 13. minuti zapravil prvo enajstmetrovko, ki jo je izvedel Alex Telles, v 75. minuti pa je drugo uspešno izvedel Otavio. Strel z bele točke je bil dosojen zelo sumljivo. Pri Portu je branil Iker Casillas, ki je postal prvi nogometaš z 20 sezonami v ligi prvakov.

Galatasaray je igral proti moskovski Lokomotivi in jo zanesljivo ugnal s 3:0. Za Turke je prvi Garry Rodrigues v deveti minuti, ob njegovem strelu izven kazenskega prostora ni najbolje posredoval brazilski vratar Guilherme. Ta je znova klonil v 67. minuti, ko ga je z natančnim prostim strelom premagal Eren Derdiyok, kasneje pa je zakrivil še enajstmetrovko. To je v sodnikovem dodatku izkoristil Selcuk Inan. Papa Ndiaye je pri domačih v 87. minuti prejel drugi rumeni karton.

Liga prvakov, 1. kolo:

Skupina A:
Monaco : Atletico Madrid   1:2 (1:2)
Grandsir 18.; Costa 31., Gimenez 45.

Club Brugge : Borussia (D)   0:1 (0:0)
Pulišić 85. 

Skupina B:
Barcelona : PSV    4:0 (1:0)
Messi 32., 77., 87., Dembele 75. 

Inter : Tottenham    2:1 (0:0) 
Icardi 86., Vecino 92.; Eriksen 53. 

Skupina C:
Crvena zvezda : Napoli   0:0 

Liverpool : PSG    3:2 (2:1)
Sturridge 31., Milner 35./11-m, Firmino 92.; Meunier 40., Mbappe 83.

Skupina D:
Schalke : Porto    1:1 (0:0)
Embolo 64.; Otavio 75./11-m

Galatasaray : Lokomotiva Moskva    3:0 (1:0)
Rodrigues 9., Derdiyok 67., Inan 94./11-m

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.