Šport > Nogomet
23 ogledov

Sarma nepremagan na San Siru

samir handanović
1/25
EPA
Šestnajstina finala Evropske lige se je začela zelo uspešno za ruske predstavnike, saj so do zmag prišli Anži, Zenit in Rubin. Napoli je doma doživel zelo presenetljiv visok poraz proti Viktorii iz Plzna (0:3). Inter je na San Siru, s Samirjem Handanovićem v golu, rutinirano opravil z romunskim Clujem (2:0).

Srečanje na San Siru se za Inter ni začelo najbolje, saj je moral zaradi poškodbe ob nerodnem padcu že v deseti minuti na z igrišča Diego Milito, Argentinca pa je zamenjal njegov sonarodnjak Rodrigo Palacio. Prav slednji je v 20. minuti povedel Nerrazzure v vodstvo proti romunskemu Cluju, ko je zadel po podaji Fredyja GuarinaPalacio je vajo ponovil v 87. minuti, ko mu je asistiral mladi Hrvat Mateo Kovačić, ki je januarja v Milano prišel iz zagrebškega Dinama. Za Inter je v vratih začel Samir Handanović, Vid Belec pa je bil na klopi.

Madridski Atlético, ki je lani osvojil Evropsko ligo, je na robu izpada. Na stadionu Vicente Calderon so Španci namreč izgubili proti Rubinu iz Kazana. Ruse je v vodstvo povedel Gökdeniz Karadeniz v šesti minuti, potem pa so gostje zaigrali ekstremno obrambno in domačim preprečili dostope do svojih vrat.

Še bolj se je Rubin povlekel v obrambo po izključitvi kapetana Romana Šaronova na koncu prvega polčasa, Madridčani pa so nato vendarle prišli do nekaj res lepih priložnosti, a Radamel Falcao, Adrian in Arda Turan niso bili natančni. V 95. minuti so domači izvajali kot, v napad je odšel tudi domači vratar Sergio Asenjo, po odbitem predložku pa madžarski sodnik ni odpiskal konec tekme, temveč je dopustil še hiter protinapad gostov, ki ga je v prazno mrežo zaključil Bask Pablo Orbaiz.

Bale še enkrat rešil Spurse

Zanimivo je bilo tudi v Londonu, kjer je Gareth Bale z dvema goloma iz prostih strelov v izdihljajih obeh polčasov Tottenhamu prinesel minimalno prednost pred Lyonom pred povratno tekmo na stadionu Gerland (2:1). Tekmo preobratov smo videli v Mönchengladbachu, Lazio pa je - kljub igralcu manj v zadnjih dvajsetih minutah in kar treh enajstmetrovkah za domačo Borussio - v sodniškem dodatku prišel do spodbudnega remija (3:3). V sodniškem podaljšku si je pot v osmino finala otežil še en nemški klub, saj je belgijski Genk v Stuttgartu v 91. minuti izenačil na 1:1.

Newcastle se je doma razšel brez golov z ukrajinskim Metalistom iz Harkova, Angležem so razveljavili kar dva gola. Še en ukrajinski predstavnik, Dnipro, pa bo imel na povratni tekmi težko delo, saj je proti Baslu utrpel prepričljiv poraz (2:0).

evropska liga napoli viktoria  | Avtor: EPA EPA
Čehi šokirali Napoli

Največji šok šestnajstine finala so gotovo pripravili nogometaši češke Viktorie, ki so s kar 3:0 premagali drugouvrščeno ekipo Serie A Napoli. Italijani resda niso nastopili v popolni zasedbi, a ne gre spregledati, da se je tekma igrala v Neaplju. Mrežo "južnjakov" je načel Vladimir Darida, v končnici dvoboja pa sta zadela še Franczisek Rajtoral in Stanislav Tecl.

Chelsea je s precej kombinirano zasedbo preživel gostovanje v Pragi, kjer je Sparta padla z 1:0. Edini gol na tekmi je dosegel Brazilec Oscar po podaji Fernanda Torresa. Velik korak proti osmini finala je uspel še Levanteju, ki je doma proti Olympiacosu, ki je imel več kot uro igralca manj, zmagal s 3:0; ter amsterdamskemu Ajaxu, ki je na domači Areni (ki bo letos tudi gostila finale Evropske lige) ugnal bukareštansko Steauo (2:0). Na dobri poti je tudi Benfica, ki je Bayer v Leverkusnu premagala z golom Oscarja Cardoza, toda Nemci gotovo še niso izgubili vseh možnosti za napredovanje med 16 najboljših.

Rusi začeli odlično

Ruski ekipi Anži Mahačkala in Zenit Sankt-Peterburg sta z zmagama odprla šestnajstino finala v Evropski ligi. Bogati klub iz Dagestana je v Moskvi premagal Hannover 96, petkratni evropski prvak Liverpool pa je v treh minutah razpadel proti najmanj priljubljenemu ruskemu klubu Zenitu.

Samuel Eto'o, ki je z Barcelono in Interjem trikrat osvojil naslov v Ligi prvakov, je bil med strelci za svoje bogate delodajalce iz Mahačkale, čeprav je zapravil tudi enajstmetrovko. Nemci so prek Madžara Szabolcsa Husztija povedli, Eto'o pa je izenačil še pred polčasom.

Kmalu po začetku nadaljevanja je za vodstvo "domačih" zadel Odil Ahmedov, po zgrešeni enajstmetrovki Eto'oja pa je Mbark Boussoufa s tretjim golom na tekmi Anžiju priigral veliko prednost pred povratnim obračunom.

Suarez Hubočan Zenit Sankt Peterburg Liverpool Evropska liga šestnajstina finala | Avtor: EPA EPA
Napad huliganov v Sankt-Peterburgu

Nekaj sto kilometrov zahodneje je Hulk z izjemnim golom s 30 metrov načel mrežo Liverpoola, ki je že tri minute kasneje dobil še zadetek Sergeja Semaka iz neposredne bližine za težek poraz brez gola v gosteh. Luis Suárez je za Redse zapravil celo kopico priložnosti.

Kljub temu, da so pri Zenitu zagotavljali, da se navijači Liverpoola pred gostovanjem v Sankt-Peterburgu nimajo česa bati, je skupina ruskih huliganov pred četrtkovo tekmo Evropske lige napadla manjšo skupino angleških navijačev, poroča ruska televizija.

Pri Peter TV pravijo, da je okrog 40 razgrajačev napadlo Angleže, ki so zapuščali enega izmed lokalnih barov, zato so se umaknili nazaj v notranjost. Varnostna služba je z bejzbolskimi palicami pregnala napadalce, v napadu pa naj ne bi bil resneje poškodovan niti en navijač.

Evropska liga, šestnajstina finala, prve tekme:

Anži Mahačkala : Hannover 3:1 (1:1)
Eto'o (34), Ahmedov (48), Boussoufa (64); Huszti (22)
Eto'o (Anži) je v 58. minuti zapravil enajstmetrovko.

Zenit Sankt-Peterburg : Liverpool 2:0 (0:0)
Hulk (69), Semak (72)

Bayer Leverkusen : Benfica 0:1 (0:0)
Cardozo (61)

Ajax Amsterdam : Steaua Bukarešta 2:0 (1:0)
Alderweireld (28), Van Rhijn (48)
RK: Pintili (89)

Bate Borisov : Fenerbahče 0:0 (0:0)
RK: Meireles (4/Fenerbahče)

Dinamo Kijev : Bordeaux 1:1 (1:1)
Haruna (20); Obraniak (23)

Sparta Praga : Chelsea 0:1 (0:0)
Oscar (82)

Napoli : Viktoria Plzeň 0:3 (0:1)
Darida (28), Rajtoral (79), Tecl (90)

Levante : Olympiakos 3:0 (2:0)
Rios (10), Barkero (40/11-m), Martins (56)
RK: Abdoun (29/Olympiakos)

Borussia Mönchengladbach : Lazio 3:3 (1:0)
Stranzl (17/11m), Marx (84/11m), Arango (88); Floccari (57), Kozak (64, 94)
RK: Andre Dias (69/Lazio)
Stranzl (Borussia) je v 70. minuti zgrešil enajstmetrovko.

Stuttgart : Genk 1:1 (1:0)
Gentner (42); Plet (91)

Atlético Madrid : Rubin Kazan 0:2 (0:1)
Karadeniz (6), Orbaiz (95)
RK: Šaronov (45/Rubin)

Basel : Dnipro Dnipropetrovsk 2:0 (1:0)
Stocker (23) Streller (67)

Inter Milan : Cluj 2:0 (1:0)
Palacio (20, 87)
Handanović je začel v prvi postavi Interja, Belec je bil na klopi.

Newcastle United : Metalist Harkiv 0:0 (0:0)

Tottenham Hotspur : Olympique Lyon 2:1 (1:0)
Bale (45, 94); Umtiti (55)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.