Šport > Nogomet
31 ogledov

Savičević: "Pred finalom 91' so nas želeli podkupiti"

Pančev Stojanović Crvena zvezda Marseille finale Liga prvakov Bari Youtube
Nekdanji nogometaš Crvene zvezde, Dejan Savičević, je za francoske medije razkril, da so ga pred finalom Lige prvakov leta 1991 skušali podkupiti.

Pred finalno tekmo Evropskega pokala (predhodnika Lige prvakov) v Bariju, kjer je leta 1991 Crvena zvezda z zmago nad Marseillom osvojila svoj edini evropski naslov, je bilo v zakulisju očitno še kako vroče.

Član mitske generacije rdeče-belih in zdaj predsednik Črnogorske nogometne zveze (FSCG), Dejan Savičević, je v nedavnem pogovoru s francoskimi mediji namreč razkril, da so ga skupaj z nekaterimi soigralci pred finalno tekmo s Francozi skušali podkupiti. Podrobnosti sicer niso znane, šlo naj bi zgolj za nameščanje rezultata. Tekma se je sicer po 120 minutah končala s pri stavničarjih zelo priljubljenih 0:0.

500 tisoč mark na osebo

"Pred finalom proti Marseillu je nekaj igralcev, med njimi (Robert) Prosinečki, (Miodrag) Belodedić in jaz, dobilo ponudbo za 500.000 mark na osebo. Vsi smo jo zavrnili in tako pokazali, da to ni v našem značaju," je dejal Savičević.

Zvezdaši tako niso želeli prirediti izida tekme, ki se je po 90 minutah in podaljšku brez golov zavlekla v izvajanje enajstmetrovk, kjer so Beograjčani slavili z odločilnim strelom makedonskega superstrelca Darka Pančeva.

"Zlata žoga Papinu je bila sramota"

Savičević je francoskim kolegom še ostro zabrusil, da bi moral zlato žogo takrat dobiti kateri izmed članov beograjskega velikana in ne Marseillov napadalec Jean-Pierre Papin, ki je v glasovanju (141 točk) premagal Savičevića, Pančeva in Lotharja Matthäusa (Inter/vsi 42 točk), peti pa je bil Robert Prosinečki (34).

"Podelitev zlate žoge Papinu je bila sramota," je bil oster Savičević. "Moral bi jo osvojiti Pančev, Prosinečki, Belodedić ali jaz, gotovo pa ne on. Kaj je Papin osvojil tistega leta 1991? Samo francosko prvenstvo."

Da so mu neimenovani Francozi pred finalom ponujali "kovček poln denarja", je pred leti v pogovoru za Kurir sicer zatrdil tudi vratar Zvezde Stevan Stojanović, junak finalne tekme na stadionu Svetega Nikolaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.