Šport > Nogomet
18 ogledov

Scolari navdušen nad "genijem" Neymarjem

Neymar Balotelli Brazilija Italija pokal konfederacij Salvador EPA
Brazilski selektor Luiz Felipe Scolari je po sobotni zmagi nad Italijo zvezdnika Neymarja označil za "genija" in dodal, da je stoodstotna Brazilija pripravljena na polfinale.

"On je heroj vsakega Brazilca in vsakega, ki ima rad nogomet," je Luiz Felipe Scolari, ki se je že pred dnevi označil za njegovega "navijača", povedal o zaenkrat najboljšem brazilskem posamezniku na turnirju Neymarju.

21-letni napadalec in novi član Barcelone je s še tretjim golom na tretji tekmi pokala konfederacij prinesel še tretje slavje Braziliji, ki je z zmago nad Italijo (4:2) osvojila prvo mesto v skupini A in se zanesljivo uvrstila v polfinale.

"Nocoj je imel nekaj izjemnih potez. Ljudje, ki imajo to genialnost, lahko naredijo razliko," je svojega varovanca še pohvalil Scolari. Nekdanji član Santosa je spet (še tretjič na treh tekmah) odnesel nagrado najboljšega posameznika tekme, Brazilci pa so znova prikazali zelo dobro igro.

Prosti strel iz učbenikov nogometa

Pritisk na Italijane, ki so bili v prvem polčasu povsem nenevarni, se je sicer izplačal šele tik pred koncem polčasa, ko je zadel branilec Dante, dva zadetka pa je poleg Neymarja kasneje prispeval še Fred. A vse je bilo v znamenju 55. minute, ko je Arena Fonte Nova v Salvadorju eksplodirala po izvrstnem prostem strelu največje zvezde "verdeamarelhe".

"Videl je, da je (Gianluigi) Buffon naredil korak na stran in vedel je, da bo zadel v kot," je Neymarjev strel, ki je na bližnji vratnici presenetil enega najboljših vratarjev vseh časov Gianluigija Buffona, še povedal Scolari.

Domačin Dante še dodatno razgrel Salvador

Brazilski selektor je še razkril, da je Nemarja zamenjal zaradi bojazni, da bi po nekaj nespametnih prekrških dobil rumeni karton, zaradi katerega bi moral izpustiti polfinalno tekmo z zaenkrat še neznanim nasprotnikom. 

Candreva Marcelo Brazilija Italija Pokal konfederacij | Avtor: EPA EPA
Scolari je imel pohvalo pripravljeno tudi za Bayernovega branilca Danteja. Strelec prvega gola in domačin v Salvadorju je svoje someščane razveselil z golom v sodnikovem podaljšku prvega polčasa, potem ko je v 34. minuti zamenjal poškodovanega Davida Luiza.

"Ne skrbi me, da moram nekoga vzeti iz igre"

Najprej bi sicer kmalu napravil veliko napako, ko je podaril žogo za neoviran strel še enemu "domačinu" Mariu Balotelliju, a so se Brazilci rešili, Dante pa je bil nato najbolj zbran v kazenskem prostoru in zabil za 1:0.

"Dante igra za Bayern München in vrgli so ga v že precej težje situacije kot je bila nocoj ta, ko je prišel v igro," je o branilcu, ki ob zelenici rad zaigra na bobne z Danielom Alvesom, nadaljeval Scolari. "Ne morem reči, da je moja prva izbira, ampak nimam nobenih skrbi, ko ga dam v igro. Vsem igralcem v ekipi sem povedal, da me ne skrbi to, da moram nekoga vzeti iz igre, ker lahko zaupam vsem menjavam."

Ne za SP, pripravljeni le za polfinale PK

Scolari, ki je domači turnir začel pod hudimi kritikami javnosti, je zdaj dobil še četrto zaporedno tekmo, toda "Felipao" pred najverjetnejšim obračunom z Urugvajem v polfinalu še vedno opozarja, da je njegova Brazilija še naprej ekipa v nastajanju.

"Nismo pripravljeni na to, s čimer se bomo soočili na svetovnem prvenstvu, a pripravljeni smo na polfinale. Imamo veliko kakovosti in naša igra je taktično precej dobro vzpostavljena," je še pristavil Scolari. Z oceno se je strinjal tudi njegov italijanski kolega Cesare Prandelli, ki meni, da je šele 22. reprezentanca na lestvici Fife ena od dveh presežkov na letošnjem turnirju.

"Videl sem, kako Brazilija raste," je povedal nekdanji trener Fiorentine, ki se bo z Azzurri v polfinalu verjetno pomeril s svetovnimi in evropskimi prvaki Španci, kar bo "rematch" finala zadnjega Eura. "Brazilija igra natančen nogomet in imajo štiri nogometaše, ki napadajo, kar je vedno odločilnega pomena. Prav tako so dobri pri ponovnem osvajanju žoge. Skupaj s Španijo so najmočnejše moštvo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.