Šport > Nogomet
23 ogledov

Se bo ponovila pravljica izpred 16 let?

(Slovenija - Anglija) Euro 2016 kvalifikacije Anže Petkovšek
Slovenska nogometna reprezentanca bo v dodatnih kvalifikacijah za nastop na Euru 2016 poskušala ponoviti dosežek izpred 16 let, ko je na poti na evropsko prvenstvo izločila prav izbrano vrsto Ukrajine.

Slovenija se bo v dodatnih kvalifikacijah za vstopnico, s katero bi si zagotovila pot na prvenstvo stare celine, pomerila z Ukrajino. Gre za ponovitev obračuna izpred 16 let, ko sta se reprezentanci pomerili v dodatnih kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu v Belgiji in na Nizozemskem.

Takrat je v Ljubljani za zmago varovancev Srečka Katanca poskrbel Milenko Ačimović, ki je zabil zgodovinski gol s sredine igrišča. ''David Beckham, kjer si zdaj?'' je vpil komentator na Eurosportu, slovenski fantje pa so se štiri dni pozneje z remijem v Kijevu, kjer se je med strelce vpisal Miran Pavlin, uvrstili na Euro 2000.

Ukrajinci bodo prvo priložnost za revanšo imeli že 14. novembra, ko se bosta ekipi pomerili na stadionu v Lvivu, tri dni zatem pa se bosta udarili še na povratni tekmi v Ljudskem vrtu. Ukrajinci si za prizorišče domače tekme niso izbrali olimpijskega stadionu v Kijevu, temveč so se odločili za Lviv Areno, kjer sploh ne poznajo poraza. Do danes so na tem prizorišču odigrali sedem tekem in zabeležili pet zmag ter dva remija.

Slovenski navijači bodo prihodnjo soboto stiskali pesti, da bi Katančevi četi uspelo prekiniti nepremagljivi niz izbrancev Mihaila Fomenka, ki je na svoj seznam nogometašev uvrstil tudi oba najnevarnejša zvezdnika, na katera je na tiskovni konferenci na Brdu pri Kranju opozoril že Katanec.

Ukrajina je skupinski del kvalifikacij za Euro 2016 končala z 19 točkami, kar je zadostovalo za tretje mesto skupine C, iz katere sta neposredno napredovali Španija in Slovaška.

Ukrajinci so v prvem krogu izgubili proti Slovaški (0:1), v drugem pa premagali Beloruse (2:0). Sledila je nova zmaga, tokrat proti Makedoniji (1:0), pa uspeh proti Luksemburgu (3:0) in poraz s špansko izbrano vrsto (0:1). Junijski del kvalifikacij so odprli z zmago nad Luksemburgom (3:0), dobro formo pa so potrdili septembra, ko je na stadionu Lviv klonila Belorusija (3:1). Po remiju s Slovaško (0:0) sta sledili še dve tekmi, in sicer zmaga nad Makedonijo (2.0) in drugi poraz s Španijo (0:1).

Slovenija je v skupini E prav tako zasedla končno tretje mesto. Katančeva četa je začela s porazom proti Estoniji (0:1), nadaljevala pa z zmago nad Švico (1:0). V gosteh je pokleknila Litva (2:0), preden nas je na realna tla postavila Anglija (3:1). Tako kot večina pred nami smo se tudi Slovenci znesli nad San Marinom, ki je v Stožicah klonil s s 6:0. Junijski del so Slovenci otvorili z bolečim porazom proti Angliji (3:2), potem ko je Nejc Pečnik v 84. minuti uspel izenačiti, je Wayne Rooney dve minuti kasneje tekmo odločil v korist varovancev Roya Hodgsona.

Fantje so si kožo reševali na srečanju s Švico, na katerem so po golih Milivoja Novakovića in Boštjana Cesarja že vodili z 2:0, nato pa od 80. do 94. minute prejeli tri zadetke in vpisali novo ničlo. V predzadnjem kolu smo remizirali z Litvo (1:1), za konec pa premagali San Marino (2:0).

Po toči zvoniti je resda preponzo, a kljub temu velja omeniti, da bi imela Slovenija, če bi na tisti famozni tekmi v Baslu premagala Švico, že zagotovljen nastop na Euru 2016.

Od ekip, ki so se uvrstile v dodatne kvalifikacije, je Ukrajina zasedla tretje, Slovenija pa deveto mesto. Na Fifini lestvici pa reprezentanci ločuje 36 mest - Slovenci so 64., Ukrajinci pa 28.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.