Šport > Nogomet
24 ogledov

Se je "novi Ronaldinho" končno vrnil?

Douglas Costa Šahtar Doneck Borussia Dortmund Liga prvakov osmina finala EPA
Douglas Costa je bil med strelci na sredini tekmi osmine finala Lige prvakov proti Borussii Dortmundu. Brazilec ni igral za Manchester United, Real Madrid, Barcelono ali katerega izmed drugih evropskih gigantov. "Novi Ronaldinho", kot so ga ob odhajanju iz domovine poimenovali poznavalci, je bil v Donecku le rezerva v ekipi Šahtarja.

Vse bi lahko bilo tako zelo drugače, ko je Douglas Costa kot "novi Ronaldinho" leta 2009 iskal svoj prvi klub v Evropi. Njegov CV ni bil slab, primerjave z Ronaldinhom pa so še močnejši mik dobile ob podatku, da je zrasel v istem klubu kot nekdanja zvezda Barcelone – Grêmiu.

Manchester United s Sirom Alexom Fergusonom na čelu ni želel zamuditi še ene velike priložnosti, potem ko so rdeči vragi leta 2003 ostali brez "originalnega Ronaldinha", ki je odšel v katalonsko prestolnico.

United tudi pred štirimi leti ni imel sreče, saj je Grêmio zahteval okrog 25 milijonov evrov za takrat 18-letnega talenta, medtem ko je visoka cena odvrnila tudi Chelsea, Real Madrid in Barcelono.

Lahko bi igral na Bernabéuu

Costa bi v teoriji tako v sredo lahko igral tudi na Bernabéuu, toda ne – tekmo med Šahtarjem in Borussio Dortmundom je v mrzlem Donecku začel na klopi! V drugem polčasu je zabil drugi gol oranžno-črnih, ki jih po remiju (2:2) čaka težko delo pri nemških rudarskih kolegih.

Še bolj neverjetno je, da je Brazilec po astronomskih vsotah, ki so jih zanj zahtevali pri Grêmiu, v Doneck nato prišel za vsega šest milijonov evrov. Njegov matični klub bo sicer dobil 15 odstotkov denarja od njegove naslednje prodaje.

"United je Grêmiu ponudil, da me vzame na preizkušnjo, ampak klub je odgovoril, da za to ni potrebe in da me morajo kupiti brez preizkušnje. To je storil Šahtar," je v enem prvih intervjujev po prihodu v Ukrajino razlagal Costa, ki ni skrival razočaranja nad tem, da je namesto v eno od prestolnic evropskega nogometa prišel v Ukrajino.

Kam je izginil ves potencial?

Ta prestop še vedno buri duhove in morda, pišejo pri ESPN, bomo nekoč lahko brali o čudnih mahinacijah, ki toliko igralcev iz Brazilije vedno znova odpeljejo v rudarsko mesto. Costa je odigral izvrstno prvo sezono pri novem klubu in romunski trener Mircea Lucescu je dejal, da ima največji potencial v moštvu.

Toda vse se je hitro spremenilo in Costa je začel dobivati vse manj priložnosti, medtem ko se je armenski zvezdnik Henrik Mhitarjan odlično znašel v igri s preostalimi Brazilci Willianom, Fernandinhom in Alexom Teixeiro. Prav slednji naj bi imel pri Lucescuju posebno mesto.

Nejasen status Coste je privabil številne ponudbe, med drugim Napolija in Tottenhama, toda po dogovoru z italijanskimi južnjaki je Šahtar trmasto vztrajal pri ceni 20 milijonov evrov. Za nameček je po odhodu Williana v Anži bogati lastnik kluba Rinat Ahmetov iz ukrajinskih rivalov Metalista pripeljal Taisona, nekdaj nogometaša Internacionala, hudih rivalov Grêmia v Portu Alegreju.

Costa se je moral za tekmo osmine finala proti Dortmundu spet usesti na klop, saj je od prve minute igral Taison. Costa ga je zamenjal v drugem polčasu in po le šestih minutah izkoristil napako Matsa Hummelsa, preigral Marcela Schmelzerja in zabil izvrsten gol. Se je "novi Ronaldinho" končno vrnil?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.