Šport > Nogomet
146 ogledov

Se obeta "vojna" malih proti velikim?

Zagorje Rudar Trbovlje Mestni stadion zasavski derbi Saša Despot Mestni stadion v Zagorju.
Predlog odbora za nujne zadeve NZS je dvignil ogromno prahu v številnih klubih po Sloveniji.

Naslednji teden, točneje v torek, bo izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije odločal o konkretni spremembi v članskem ligaškem tekmovanju. Na dnevnem redu bo namreč predlog (podal ga je Odbor za nujne zadeve NZS), po katerem bi lahko prvoligaši prijavili B ekipo in z njo, mimo tekmovalnih kriterijev, tekmovanje začeli v 3. SNL. 

S tem bi korenito posegli v to, katere ekipe bi se letos iz četrte lige prebile v tretjo, še posebej pa bi to občutili tisti klubi, ki se trenutno v 3. SNL borijo za obstanek. Z vstopom B ekip prvoligašev bi bilo namreč manj mest za ostale klube.

NZS je sicer že pred letošnjo sezono dovolila uvrstitev B ekip prvoligašev v 2. SNL (če se kvalificirajo preko vseh nižjih nivojev), to je uspelo drugi ekipi Maribora. Ostali prvoligaši nimajo stabilnih B ekip, tako da bi jim "bližnjica" do tretje lige, ki bi jo omogočilo sprejetje omenjenega predloga, prišla še kako prav.

V letošnji sezoni v 1. SNL nastopa 10 ekip, prav tako v 2. SNL (v naslednji sezoni bo drugoligašev 16), v 3. SNL je po štirih območnih ligah razporejenih še 52 klubov.

Tretja liga je najnižji državni nivo tekmovanja, preostalih 141 klubov (v Sloveniji je skupno letos 213 članskih nogometnih moštev) pa je razporejenih po četrtih in petih ligah, ki jih, vsaka za svoje območje, vodi devet Medobčinskih nogometnih zvez (MNZ Koper, MNZ Nova Gorica, MNZ Gorenjska, MNZ Ljubljana, MNZ Celje, MNZ Maribor, MNZ Ptuj, MNZ Murska Sobota, MNZ Lendava).

Zapisal to, kar menijo mnogi

Novi predlog je dvignil veliko prahu predvsem med manjšimi klubi, stališče številnih je povzel podpredsenik MNZ Ljubljana Rafael Koren. Naštel je nekatere predpise, ki že v obstoječi ureditvi ne gredo na roko manjšim nogometnim sredinam, iz katerih talente črpajo večji klubi. Korenove besede, s katerimi apelira na slovensko nogometno javnost in na NZS, vam ponujamo v spodnjih vrsticah. 

"V torek, 16.5. 2017, bo izvršni odbor NZS, na predlog Odbora za nujne zadeve, odločal o tem, da bi se ekipam, ki igrajo v 1. SNL, v primeru, da se odločijo, da bodo imeli še eno člansko ekipo (drugo ekipo U-23), tej ekipi dovolilo nastopanje direktno v 3. SNL.

S tem dejanjem bo izvršni odbor NZS dobesedno povozil načelo, da se lahko ekipa uvrsti v višji rang tekmovanja le na podlagi doseženih tekmovalnih rezultatov. Menimo, da je takšna odločitev napačna in je nasprotju s pravili NZS in v nasprotju s statutom UEFA. Vsaka nova ekipa mora začeti tekmovanje v najnižji ligi v svoji MNZ in si le s tekmovanjem lahko izbori napredovanje. 

Prav tako je nesprejemljivo, da lahko tako imenovane B ekipe prvoligaških klubov napredujejo in tekmujejo v 2.SNL, saj na ta način lahko manipulirajo kdo se bo uvrstil najprej v 2. in kasneje v 1. SNL. Te ekipe v 2. ligi nimajo tekmovalnih ciljev, ker ne morejo napredovati. Imajo pa jih v 3. SNL, kjer jim novi pravilnik omogoča, da si sposojajo igralce iz 1.SNL, medtem ko ostalim klubom to ni omogočeno. Ali je takšno tekmovanje regularno?

To je v nasprotju s statutom UEFA, ki pravi , da morajo vsi klubi imeti enake tekmovalne pogoje in jim mora biti omogočeno tudi doseganje tekmovalnih ciljev.

NZS je s tem pravilnikom, kjer skuša pomagati prvoligašem, uničila tekmovalne cilje mnogim klubom nižjega ranga in sprašujem se, koliko časa bodo lokalne skupnosti še podpirale nogomet, če pa ne morejo tekmovati in so lahko samo statisti.

Slovenija je premajhna za tak sistem tekmovanja, da bi v 2. ligi tekmovale B ekipe, ne moremo se primerjati s Španijo in podobnimi, kjer imajo drugoligaši toliko denarja za igralce, da jim B ekipa Reala ne more blizu.

Prosimo vas, da razmislite o svojih odločitvah in ne uničite truda vseh nogometnih klubov, zaradi želja posameznega kluba ali posameznika, ki se ne zaveda, kakšno škodo bo povzročil nogometu. Ali bodo določena lokalna okolja še videla motiv za podporo nogometu, če klubi ne bodo imeli tekmovalnih ciljev?

Pogovarjal sem se z najmanj petdesetimi trenerji in funkcionarji na to temo, vsi so več ali manj enakega mnenja, da je to zelo slabo za nogomet v Sloveniji. Kdo je sedaj ta stroka, ki meni da je to, kar počne NZS, dobro za slovenski nogomet?"

V torek bo torej zelo pomemben dan za slovenski nogomet. Bo prevladal interes malih ali velikih?

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.