Šport > Nogomet
1705 ogledov

Še ena zaušnica Infantinu, to je glasba za Čeferinova ušesa

giani infantino Epa
Skandinavci in Islandci so s skupno izjavo nastopili proti nogometnemu bienalu.

Šest nordijskih članic Evropske nogometne zveze (Uefa) je s skupno izjavo predstavilo svoje razloge, zakaj nasprotujejo zamisli Mednarodne nogometne zveze (Fifa), da bi svetovno prvenstvo namesto na štiri leta potekalo vsake dve leti. Eden glavnih razlogov je, da bi ob tem evropsko prvenstvo in ženska tekmovanja izgubila svoj pomen.

Povečanje števila svetovnih prvenstven bi negativno vplivalo na obstoječa tekmovanja, evropsko prvenstvo bi postalo preživeto, prav tako pa bi na veljavi izgubila ženska tekmovanja, so, kot je v petek poročala ameriška tiskovna agencija AP, nogometne zveze zapisale v skupni izjavi.

aleksander čeferin | Avtor: Profimedia Profimedia
Kot so zveze pojasnile po srečanju v Koebenhavnu, bi Fifin predlog lahko popolnoma onemogočil nadaljevanje izvajanja trenutnega modela turnirjev in reprezentančnih tekem. Dodali so, da bodo sicer podprli konstruktivne spremembe za razvoj nogometa v drugih regijah, a da ob tem uspešen evropski razvoj ne bi smel trpeti.

Ob tem so zveze nordijskih držav še pozvale Fifo, naj dobro premisli in naj ne prehiteva z odločitvijo, saj gre za ogromno spremembo. Gre za nogometne zveze Danske, Norveške, Švedske, Finske, Ferskih otokov in Islandije.

Njihov odziv ni presenetljiv, saj kar nekaj vplivnih funkcionarjev iz regije zaseda pomembne položaje v Uefi, ki je glavni nasprotnik svetovnemu nogometnemu bienalu. Šved Karl-Erik Nilsson je podpredsednik Uefinega izvršnega odbora, predsednik danske nogometne zveze Jesper Moller pa je član Uefinega izvršnega odbora.

Vseeno pa se večina nordijskih držav uvršča v krog reprezentanc, na katere cilje Fifa - gre za ekipe, ki niso stalne udeleženke SP in bi lahko z bienalom dobile več priložnosti za uvrstitev na največje nogometno tekmovanje.

Finska in Ferski otoki še niso igrali na SP, Islandija je leta 2018 v elitni druščini igrala prvič, Norveška pa ni bila na SP vse od leta 1998. Si je pa Danska že zagotovila igranje na SP v Katarju prihodnje leto, dobro pa kaže tudi Švedski, ki vodi v svoji skupini.

Izven Evrope sta idejo Fifinega predsednika Giannija Infantina podprli tako afriška kot azijska krovna nogometna federacija.

Fifa je sicer za leto 2026 že razširila število udeleženk na 48, s prvenstvom na dve leti pa bi po njenem mnenju pomagali razvoju nogometa, zmanjšali premoč evropskega in južnoameriškega nogometa, navijači bi si lahko ogledali več pomembnih tekem, prav tako pa bi to pozitivno vplivalo na finance.

Odločitev glede morebitne uvedbe SP na dve leti bo Fifa sprejela decembra, ko se bo srečalo vseh njenih 211 članic.

Komentarjev 2
  • Adam_Jefferson 15:45 16.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Janez_53 15:42 16.oktober 2021.

    Oprostite, novinar Ž.J. in STA, kot je navedeno na vrhu, ampak takšen "navijaški" način pisanja člankov je zadnje, kar se pričakuje od STA in njihovih novinarjev! A se ne zavzemate za objektivno pisanje? Venomer pišete o nekih "zaušnicah" in podobno ...prikaži več in hočete vplivati na bralca! Precej pritlehno se mi zdi to vaše pisanje!