Šport > Nogomet
18 ogledov

"Šef" Seville za tekmo pod Kalvarijo v zapor?

Ivan Rakiti%C4%87 Rakitic Jose Maria del Nido Gary Medel EPA
Medtem ko v Mariboru odštevajo dneve do zgodovinske prve tekme izločilnih bojev v Evropski ligi, nekdanji predsednik njihovih četrtkovih nasprotnikov prav tako odšteva dneve – do odhoda v zapor.

Zgodba o zaporni kazni Joséju Maríi del Nidu, ki je Sevilli vse do decembrskega odstopa predsedoval od leta 2002, se je zdaj že spremenila v farso. Potem ko je del Nida špansko vrhovno sodišče obsodilo na sedemletno zaporno kazen in plačilo 2,8 milijona evrov (toliko naj bi v aferi Minutas odtujil iz mestne blagajne obmorskega letovišča Marbelle), se padli odvetnik še vedno ni zglasil v seviljskem zaporu.

Tja bi moral prostovoljno oditi 30 dni po izreku sodbe, a prek svoje obrambe poskuša izsiliti nekakšno podaljšanje tega roka, dnevnik Marca pa tri dni pred tekmo njegovega kluba z Mariborom v šestnajstini finala Evropske lige poroča, da del Nido "tudi ta teden odšteva ure do odhoda v zapor".

Vodenje moral prevzeti Castro

Protikorupcijska komisija naj bi nasprotovala prestavljanju njegovega prihoda in danes zahtevala, da del Nido "nemudoma" začne prestajati kazen, je prenesel Europa Press.  V komisiji so zapisali, da so del Nidovi prestopki dovolj resni in kazen dovolj huda, da se njenega izvrševanja ne sme več prelagati.

Vodenje kluba je po del Nidovi solzni novinarski konferenci na stadionu Ramón Sánchez Pizjuán (Maribor bo tam na povratni tekmi gostoval čez dober teden) prevzel José Castro. Do januarja zgolj začasno; ko je bilo jasno, da se njegov predhodnik zaporni kazni ne bo mogel izogniti, so ga na izredni skupščini tudi potrdili do konca sezone.

Kot trd pogajalec z igralci služil milijone

Del Nidova kalvarija se je začela z revizijo poslovanja mestne hiše v Marbelli, kjer je med letoma 1999 in 2003 deloval kot odvetnik. Revizija je pokazala, da je z blagoslovom takratnega župana skupaj s še nekaterimi soobsojenimi del Nido "preusmeril" več milijonov evrov mestnega denarja, ki se je na različne račune stekal kot plačilo odvetniških storitev.

Proti koncu svojega koruptivnega delovanja v Marbelli je del Nido leta 2002 postal predsednik Seville in z njo žel velike uspehe v pokalu Uefa (dva naslova) in španskem pokalu (dva naslova), južnjaki pa so osvojili tudi evropski in španski superpokal.

V najuspešnejšem obdobju (2005–07) je trener Juande Ramos računal na številne izjemne posameznike, ki so za velike denarje (del Nido je vedno slovel kot zelo trd pogajalec) odhajali v največje evropske klube. Samo pred letošnjo sezono je Sevilla s prodajo igralcev zaslužila 97,5 milijona evrov … 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.