Šport > Nogomet
19 ogledov

Severni Irci doma niso slavili že 5 tekem

Slovenski fantje so Ljudski vrt po tekmi s Severno Irsko lani zapuščali sklonjen Žurnal24 main
Slovenska in severnoirska nogometna reprezentanca se bosta v torek ob 20.45 na stadionu Windsor Park v Belfastu pomerili v kvalifikacijski tekmi za Euro 2012.

Obe si močno želita zmago po petkovih porazih proti Italiji oziroma Srbiji, saj bi jim ta olajšala delo in dvignila samozavest pred zaključnimi kvalifikacijskimi obračuni. Če je bilo v teh dneh iz slovenskega tabora slišati vzpodbudne novice o zdravju nogometašev, pa je bilo nasprotno v severnoirski vrsti. Selektor Nigel Worthington se je – tako kot Matjaž Kek na drugi strani Boštjanu Cesarju – zaradi kartonov moral odreči napadalcu Davidu Healyju.

Ob njem so ob nastop zaradi poškodb še Kyle Lafferty (tudi napadalec), kapetan Aaron Hughes in Steven Davis. Vprašljiv je tudi branilec Manchester Uniteda Jonny Evans, ki pa ostaja z ekipo in ga bodo skušali pripraviti do tekme. Ob pomanjkanju igralcev v konici napada je bil tako Worthington prisiljen v zadnjem trenutku vpoklicati 21-letnega Millwallovega napadalca Josha McQuoida. "Josh je mlad igralec, ki nam lahko veliko doprinese. Zelo dober je pri spremembah ritma, poln je želje in motiva in bo dobrodošla okrepitev za tako pomembno in veliko tekmo proti Sloveniji," je pojasnil Worthington.

Stadion Windsor Park, kjer se bo odvijala ta pomembna tekma za obe ekipi, sprejme med 12 tisoč in 15 tisoč gledalcev (v zgodovini jih je v enem obdobju celo 60 tisoč). Imenuje se po predelu v južnem Belfastu. Prvič so ga odprli leta 1905 s tekmo med Linfieldom, ki ima ta objekt še danes za svoj dom, in Glentoranom, večina današnjega stadiona pa je bila zgrajena v 30. letih prejšnjega stoletja. V prihodnjih letih naj bi ga posodobili in spremenili v objekt samo s sedišči; teh naj bi bilo 20 tisoč.

Ob dejstvu, da Windsor Park velja za igrišče, na katerem gosti redko odnesejo poln plen, je zanimiv podatek, da Severna Irska na njem ni zmagala že dve leti oziroma pet tekem. Nazadnje je poln izkupiček pobrala prav proti Sloveniji (takrat, 1. aprila 2009, je edini na tekmi zadel Warren Feeney, ki bo tudi jutri v postavi). Zato domači nogometaši in navijači še močneje verjamejo, da bi se tudi v torek lahko spet veselili treh točk. Brez njih bodo tudi njihovi upi po uspešnih kvalifikacijah bolj ali manj splahneli.

"Želim si igrati. Če me bo selektor izbral, potem bom dal vse od sebe. Nazadnje, ko smo na tem stadionu igrali proti Sloveniji, je bil večer uspešen tako zame kot za ekipo. Več kot zadovoljen bi bil, če bi se scenarij ponovil tudi jutri," je za lokalne medije povedal Feeney, ki ga tukajšnji novinarji označujejo za enega izmed najbolj "patriotskih" igralcev v sicer pomlajeni ekipi Severne Irske.

Slovenci in Severni Irci so se doslej pomerili trikrat, vselej v kvalifikacijah. V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2010 so Slovenci doma zmagali z 2:0, v gosteh pa klonili z že omenjenih 0:1, enak izid v korist Severnih Ircev pa je bil tudi na uvodni tekmi teh kvalifikacij v Ljudskem vrtu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.