Šport > Nogomet
15 ogledov

Severni Irci ostajajo (pre)trdi orehi

Zlatko Dedič (na fotografiji) bi nekaj minut pred koncem kmalu zabil nov velik z
1/9
Boštjan Tacol
Slovenija je uverturo v odločilni del kvalifikacij za Euro 2012 končala z remijem pri Severni Irski (0:0). Novo brezbarvno predstavo Slovencev rešil zgolj remi Srbije v Estoniji (1:1).

Slovenski selektor Matjaž Kek je proti Severni Irski iskal odgovore po porazu z Italijo, a dobil nova vprašanja. Slovenija se iz Belfasta sicer vrača s solidno točko, ki pa je proti nikoli bolj oslabljenim Otočanom dobra le zaradi remija Srbije pri Estoniji. Kekovi izbranci so imeli sicer pobudo v igri in posesti, a so si verjetno večje priložnosti za zadetek iz redkih napadov pripravljali domači. Zlatko Dedič bi tri minute pred koncem kmalu zabil za zmago, nekaj soli na točko pa je dodala še poškodba Josipa Iličića v prvem polčasu.

Kek: "Imeli smo tri mat situacije!"
Vassiljev razžalostil Srbe
Italijani potrdili zmago proti Sloveniji

Kek je tekmo začel s tremi spremembami glede na tekmo z Italijo. Matej Mavrič je namesto suspendiranega Boštjana Cesarja začel v osrčju obrambe, tekmo pa sta na sredini igrišča in v napadu začela še Armin Bačinović in Josip Iličić. Slovenci so na čelu z Iličićem začeli poletno in s prodori po bokih povzročali težave domačim. Tako je Iličić v šesti minuti preigraval na robu kazenskega prostora, njegov strel je ustavil blok, nato pa je Marko Šuler izvrstno streljal iz voleja, toda streljal točno v roke Leeju Campu.

V slabem prvem polčasu se je zadetku še najbolj približal Valter Birsa, ki je v 20. minuti močno udaril pod prečko severnoirskega gola, a je bil Camp brez večjih težav na mestu. Slovenski igralni načrt se je že čez nekaj minut sesul, ko je Iličić zapustil igro, zamenjal pa ga je Zlatan Ljubijankič. To je tudi vse, in že to je preveč, kar lahko napišemo o zares slabih prvih 45 minutah igre.

Slovenci so drugi polčas začeli veliko bolje in Milivoje Novakovič je imel že takoj največjo priložnost na tekmi, ko ga je po akciji z Bojanom Jokićem povsem samega v sredini našel Ljubijankič, a je napadalec Kölna iz ugodnega položaja streljal čez gol. Po strelu Marka Šulerja, ki je po podaji iz kota zletel za las mimo severnoirskih vrat, se je zdelo, da vodilni zadetek Slovenije visi v zraku. Toda motili smo se. Slovenci so pritiskali in domači so se zatekli k zgolj in samo izbijanju žog stran od svojih vrat, a kaj več od strela Birse z roba kazenskega prostora Slovencem ni uspelo pripraviti.

Tako bi na drugi strani kmalu povedli domači, saj je po podaji iz prostega strela najvišje skočil Gareth McAuley, njegov strel pa je z golove črte izbil Mavrič. Slovenci so še naprej jalovo napadali, ko je rezervist Josh McQuoid ostal sam pred Handanovičem, a bil za las prekratek, da bi podajo z desne preusmeril v slovensko mrežo. Tekmo bi kaj lahko odločil tudi slovenski rezervist – Dedič, ki je tri minute prej zamenjal Novakoviča, je po podaljšani žogi Ljubijankiča v 87. minuti ostal povsem sam pred vratarjem, a mu je Camp na svoji drugi tekmi za člansko reprezentanco strel ubranil.

Lestvica:
1. Italija 13 točk

2. Slovenija 8 (+1)         
3. Srbija 8 (+1)
4. Estonija 7
5. Severna Irska 6
6. Ferski otoki 1

Kvalifikacije za EP 2012, skupina C, 6. kolo:

Severna Irska : Slovenija 0:0

Estonija : Srbija 1:1 (0:1)
Vassiljev (84); Pantelić (38)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.