Šport > Nogomet
50 ogledov

Seviljska "Bombonera": kraj legend in tragedije

Sevilla stadion Ramon Sanchez Pizjuan Evropska liga šestnajstina finala
1/25
Jan Krstovski
Prizorišče polfinala svetovnega prvenstva leta 1982, gostitelj finala evropskega pokala, predhodnika Lige prvakov – vse to in še več je stadion Ramón Sánchez Pizjuán, dom Seville, ki bo za eno noč gostil tudi nogometaše in navijače Maribora.

Ko je polna in gre Sevilli dobro, je "La Bombonera de Nervión", nerviónska Bombonera, ki si je ime izposodila pri mitskem stadionu argentinske Boce Juniors, zastrašujoč kraj. Toda stadion Ramón Sánchez Pizjuán v skladu s povprečnimi predstavami ekipe beleži povprečen obisk, ki ga je tako kot drugod po Španiji dodatno zbila gospodarska kriza.

Tudi zato poskušajo pri rdeče-belih za tekmo z Mariborom privabiti karseda veliko navijačev, katerih vstopnice za nedavno tekmo z Barcelono veljajo tudi za četrkov obračun s slovenskimi prvaki, lastniki sezonskih vstopnic pa jih lahko kupijo s 50-odstotnim znižanjem.

Ena izmed najširših zelenic La Lige

Tribune proti Mariboru prav gotovo ne bodo pokale po šivih, poleg tega je četrtek delovni dan, 19. ura pa za nočne ptice iz Andaluzije kar malce zgodnja. Dvakratna osvajalka pokala Uefa, predhodnika Evropske lige, bo vijoličaste pričakala z izjemnim domačim nizom rezultatov, saj je v četrti Nervión v zadnjih letih uspelo slaviti le peščici tujih ekip.

Še boljši niz na tekmah v neposredni bližini glavne seviljske železniške postaje beleži španska nogometna reprezentanca. "La Roja" je tam še vedno nepremagana, zelenica pa je po zadnjih podatkih dnevnika Marca malce širša (105 x 70 metrov) od standardnih mer. Stadion sicer sprejme 45.500 gledalcev in nosi ime po Donu Ramónu Sánchezu-Pizjuánu, ki je leta 1937 zagnal idejo o novem stadionu, leta 1954 pa so odgovorni le izbrali načrte Manuela Muñoza Monasteria. Ta je že prej sodeloval tudi pri gradnji stadiona Santiago Bernabéu v Madridu.

Sveta številka 16

Stadion Seville je za večno zaznamovala smrt vezista Antonia Puerte – član domačega moštva se je med tekmo na začetku sezone 2007/08 zgrudil na igrišču in po tem, ko si je na videz opomogel, v slačilnici doživel nov zastoj srca, po odpovedi številnih organov zaradi resnih poškodb možganov pa tri dni pozneje izdihnil.

Navijači Seville so vsako 16. minuto od tedaj namenili spominu na nekdanjega člana, njegovo številko je klub upokojil, vhod številka 16 pa krasijo njegove podobe in spominska oglasna deska, kjer navijači še vedno puščajo sporočila podpore.

Dokler ne umrejo

Seviljska severna tribuna je še posebej navdušujoča, ko zapoje klubsko himno, po mnenju številnih eno od najbolj spevnih na Pirenejskem polotoku. Spodaj si lahko pogledate posnetek iz ene od prejšnjih sezon, ko se je "Bombonera" proti Realu res tresla kot le redkokdaj.

"Zato te prihajam gledat', 'Sevillista' bom, dokler ne umrem. Še La Giralda (zvonik katedrale v Sevilli, op. a.) se zdi navdušena, da lahko vidi Sevillo na Sánchez Pizjuánu," se glasi refren ponarodele pesmi.

Himna Seville "a cappella" pred tekmo z Real Madridom:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.