Šport > Nogomet
22 ogledov

Sevilla do tretjega zaporednega naslova

(Sevilla - Liverpool)
1/29
EPA
Branilka naslova Sevilla je v finalu Lige Evropa premagala Liverpool (3:1) in postala prva ekipa v zgodovini, ki je osvojila tri zaporedne naslove drugega najmočnejšega klubskega tekmovanja v Evropi (2014, 2015, 2016).

Liverpool je tudi v drugem poskusu ostal brez prve lovorike pod vodstvom Jürgena Kloppa. Angleški prvoligaš, ki je sezono končal na osmem mestu Premier League, je tako ostal brez nastopa v prihajajoči sezoni Lige prvakov.

Sevilla se je veselila tretjega zaporednega naslova in rekordnega petega v zgodovini kluba (2006, 2007, 2014, 2015, 2016). Španski prvoligaš ima še vedno možnost za osvojitev ''dvojčka'', saj se bo v finalu pokala Copa del Rey pomeril z Barcelono.

Sevilla je z zmago nadaljevala premoč španskega nogometa in zagotovila, da bosta obe najprestižnejši evropski lovoriki pristali v rokah španskih prvoligašev. V finalu Lige prvakov se bosta namreč pomerila Real Madrid in Atlético Madrid.

(Sevilla - Liverpool) | Avtor: EPA EPA
Klopp je neuspešno poskušal prekiniti črno serijo štirih porazov v finalih velikih tekmovanj. Februarja je v finalu angleškega pokala izgubil proti Manchester Cityju, lansko sezono pa ga je v finalu nemškega pokala porazil Wolfsburg.

Še prej je moral v boju za pokalno lovoriko priznati premoč Bayern Münchnu, bavarski velikan pa je bil zanj usoden tudi v finalu Lige prvakov v sezoni 2012/2013. Obliž na rane sta bili dve zmagi v nemškem superpokalu (2013, 2014).

Napeto ozračje na stadionu je še pred začetkom tekme začinilo obračunavanje med navijači Liverpoola in Seville. Posredovati je morala policija, vse skupaj pa se je končalo brez hujših posledic.

(Liverpool - Sevilla) | Avtor: EPA EPA
Stavnice so se nagibale na stran angleškega kluba in Kloppovi varovanci so v uvodnih izmenjavah res gospodarili na igrišču, a Španci so se odlično upirali. Žoga je bila veliko v zraku, nobena ekipa pa si v prvih minutah ni priigrala vidnejše priložnosti.

Sevilla je kazala zobe in iz minute v minute dokazovala, da ni kar tako dvakratna branilka naslova evropske lige. Liverpool je kljub napaki Daniela Sturridga prišel do strela, z vrha kazenskega prostora pae sprožil Emre Can. Z dobrim posredovanjem se je izkazal vratar David Soria.

(Liverpool - Sevilla) | Avtor: EPA EPA
Liverpool bi lahko povedel v 11. minuti, ko je po desni prodiral Nathaniel Clyne in poslal predložek na glavo Sturridga, ki je iz težkega položaja streljal z glavo, a je njegovo žogo s poti v mrežo preusmeril Daniel Carrico. Redsi so kmalu zatem zahtevali najstrožko kazen, ko je v kazenskem prostoru padel Roberto Firmino, pri tem pa je Carrico igral z roko. Sodniška piščalka je ostala nema.

Nevarno je bilo znova v 26. minuti, ko je Adam Lallana s fantastično podajo našel Sturridga, pravočasno pa je iz vrat krenil Soria, zaprl kot napadalcu Liverpoola in ostalo je pri neodločenemu izidu.

A ne za dolgo. Pisala se je 35. minuta, ko je v polnem sijaju zablestel Sturridge. Angleški napadalec je navdušil s pravcato mojstrovino, ko je praktično z mesta sprožil z zunanjim delom stopala med dvema nogometašema Seville in zadel v daljši kot nasprotnega vratarja. Soria je bil brez moči. Navijači na tribunah so na zadetek odgovorili s prižiganjem bakel.

(Liverpool - Sevilla) | Avtor: EPA EPA
Liverpool je pet minut kasneje zadel še drugič, vendar je glavni delilec pravice gol razveljavil, saj je bil Sturridge ob strelu Dejana Lovrena v prepovedanem položaju. Kloppu se je po koncu prvega polčasa tako mudilo, da je tekel v garderobo.

Šok po vsega 17 sekundah

Sevilla je na začetku drugega polčasa potrebovala le 17 sekund in prišla do izenačenja. Odbito žogo je sprejel Mariano, ki je preigral dva nogometaša Liverpoola in podal do Kevina Gameira, ki je zadel iz neposredne bližine. Redsi so plačali davek za ležeren začetek. Gameiro je bil na pragu drugega zadetka, vendar je njegov hiter protinapad v zadnjem hipu ustavil Kolo Toure.

Uvodne minute drugega polčasa so minile povsem v znamenju branilcev naslova. Gameiro je še naprej povzročal težave Liverpoolovi obrambi in v 61. minuti prisilil v obrambo Simona Mignoleta.

Španci so bili še naprej podjetnejši, navijači Liverpoola pa so družno obmoknili v 64. minuti. Veliki preobrat sta zrežirala Vitolo, ki je navdušil s preigravanjem, in Coke, ki je z razdalje premagal Mignoleta in zabil za vodstvo Seville!

(Sevilla - Liverpool) | Avtor: EPA EPA
Coke je potreboval le šest minut, da se je še drugič na tekmi vpisal med strelce in poskrbel za kalvarijo angleškega prvoligaša. Nogometaši Liverpoola so zahtevali prepovedan položaj, a sodnik je kljub protestom ostal neomajen in zadetek priznal.

Sevilla je kljub prednosti dveh golov pritiskala za nov zadetek, Redse pa je v obrambi reševal Toure. Španci so se nato potegnili nazaj in čakali na priložnost iz protinapada.

Angleži si niso več priigralii prave priložnost in v tretji minuti sodnikovega podaljška so se nogometaši Seville potihem začeli veseliti novega naslova. Pred tem je po poigravanju z branilci Liverpoola prek vrat sprožil Vitolo, to pa je bila tudi zadnja nevarna akcija na tekmi.

Liga Evropa, finale:

Liverpool : Sevilla 1:3 (1:0)
Sturridge 35.; Gameiro 46., Coke 64., 70.

Začetni postavi:
Liverpool: Mignolet; Clyne, Toure, Lovren, Moreno; Can, Milner; Lallana, Firmino, Coutinho; Sturridge
Sevilla: Soria; Mariano, Rami, Carrico, Escudero; N'Zonzi, Krychowiak; Vitolo, Banega, Coke; Gameiro

(Liverpool - Sevilla) | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 2
  • mrki 22:50 18.maj 2016.

    Lukač pa je skoraj v rit zlezel Sevilji !!

  • mrki 22:49 18.maj 2016.

    očitno morajo španci zmagat vsepovsod , sudije lepo delajo za njih , najprej so oškodovali Bayern in nato še dons Liverpool\s\snatanko 3 x roka špancev a sudija nič ne piska !! BRAVO !!