Šport > Nogomet
7 ogledov

Sevilla tretjič zapored ali L'pool četrtič

Liverpool, Villarreal EPA
Nogometaši Seville in Liverpoola bodo v sredo ob 20.45 v Baslu igrali finale evropske lige. Naslov brani prav andaluzijska ekipa, ki bo iskala tretjo zaporedno zvezdico v tem tekmovanju. Stavnice rahlo prednost dajejo angleškemu predstavniku.

Sevilla je sicer že rekorderka tekmovanja s skupno štirimi naslovi, najboljša je bila v letih 2006, 2007 (takrat še pokal Uefe), 2014 in 2015, medtem ko se Liverpool lahko pohvali s tremi tovrstnimi lovorikami, in sicer iz let 1973, 1976 in 2001. "Lahko poskrbimo za zgodovinski uspeh s tremi zaporednimi zmagami, a do tega nas čaka še ena tekma, sanjska tekma," pravi poljski vezist Seville Grzegorz Krychowiak.

Tega tekmovanja sicer vsi ne jemljejo najbolj resno, Tottenham je, denimo, dal prednost domačemu prvenstvu, kjer se je (neuspešno) boril za naslov prvaka, v osmini finala proti Borussii Dortmund tako ni igral z vsemi najboljšimi možmi. "Vsi, ki so povezani s Sevillo, uživajo v tem tekmovanju. Vedno sem vsakogar spodbujal, naj evropski ligi pokaže strast, ki si jo zasluži," poudarja trener Andaluzijcev Unai Emery, ki je ekipo pripeljal do zadnjih dveh naslovov v tem tekmovanju.

Sevilla, pokal | Avtor: EPA EPA
Pomanjkanje pravega odnosa pa pri ekipah ni več toliko prisotno, odkar si zmagovalec evropske lige zagotovi igranje v bogati ligi prvakov. Tako Sevilli kot Liverpoolu se v domačih prvenstvih ni uspelo uvrstiti na mesta, ki vodijo v elitno klubsko tekmovanje, kar pomeni, da bodo na stadionu St. Jakob Park v igri milijoni. "Liverpool je ekipa z veliko naslovi in evropskimi lovorikami. Toda ko prideš v finale, ti je v veselje igrati proti komurkoli. Komaj čakamo," je vzhičen vratar David Soria.

Liverpool je zgodovinsko gledano eden evropskih velikanov s petimi naslovi najboljšega v Evropi, a od zadnje zmage v ligi prvakov (2005) so rdeči dvignili le še pokal FA (2006) in ligaški pokal (2012). Trenerja Brendana Rodgersa je oktobra zamenjal Jürgen Klopp. Napredka v igri ni bilo hitro opaziti, a zgodil se je, ne nazadnje je Liverpool igral v finalu ligaškega pokala.

Izjemna zmaga v četrtfinalu proti Borussii Dortmund, nekdanji Kloppovi ekipi, ko se je Liverpool vrnil po skupnem zaostanku z 2:4 do zmage s 5:4, pa kaže, da bi se lahko za Angleže spet zgodilo nekaj posebnega. "Možnosti so 50-50. Ne bo lahko. Ni naključje, da je Sevilla v finalu, toda mogoče je prav vse. Če bomo v polni postavi, potem nas ne more nihče nadigrati," meni branilec Liverpoola Dejan Lovren.

Klopp ima nekaj skrbi s poškodbami vezista in kapetana Jordana Hendersona ter napadalca Divocka Origija, oba sta že trenirala, Henderson je celo konec tedna že igral, prav tako pa se je po daljši odsotnosti vrnil tudi napadalec Danny Ings.

Sevilla bo brez Michaela Krohn-Dehlija, ki si je poškodoval koleno v polfinalu proti Šahtarju iz Donjecka, izkušeni napadalec Jose Antonio Reyes pa se še ni vrnil po operaciji slepega črevesa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.