Šport > Nogomet
24 ogledov

"Silenzio stampa" Slovencev krši pravila Uefe?

Samir Handanovic Barbara Milavec
Mnogi slovenski mediji s(m)o se že večkrat obregnili ob dejstvo, da po tekmah nogometne reprezentance ostanemo brez izjav nekaterih nogometašev. V petek zvečer ni bilo nič drugače, saj so mediji in javnost po porazu proti Estoniji (1:2) ostali brez mnenj najizkušenejših in najvplivnejših reprezentantov. Po poročanju Nogomanie naj bi se nosilci igre slovenske reprezentance nahajali v VIP prostoru, mi pa si poglejmo, kaj za takšne primere predpisuje Evropska nogometna zveza (Uefa).

Člen 29.14 pravilnika za prihajajoče evropsko prvenstvo v nogometu 2012 na Poljskem in v Ukrajini pravi:

"Po tekmi mora biti za medije pripravljena mix cona, na poti iz slačilnic proti transportnemu mestu. Ta prostor - dostopen samo trenerjem, igralcem in predstavnikom medijev - je razdeljen na območja z različno dostopnostjo, po določilih Uefe. Zveza gostiteljica zagotavlja, da je prostor varen in nedostopen javnosti, ali drugim osebam brez dovoljenja. Vsi igralci obeh ekip morajo iti skozi mix cono, ampak intervjujev jim ni potrebno dajati. Uefa izdaja primerne dovolilnice za dostop."

Na naši strani ste si lahko po tekmi z Estonijo prebrali izjave Nejca Pečnika, Dareta Vršiča, Tima Matavža in Miša Brečka, skozi mix cono pa je šla le še peščica nogometašev. Preprosta matematika pove, da jih nekaj "manjka", saj niso šli po predpisani poti niti da bi dali izjavo, niti da bi jo zavrnili. Na uradnem zapisniku tekme je bilo 18 slovenskih nogometašev. Računajte sami.

Celoten pravilnik si lahko preberete TUKAJ.

Komentarjev 1
  • Gigii 16:09 04.september 2011.

    ma da vas ni sram novinarjev. 1 tekmo slabo igrajo zdaj bi pa radi da še kazni dobijo. Prav svinjsko si ne zaslužite biti novinarji!