Šport > Nogomet
33 ogledov

Siloviti Man Utd, preobrat Bayerja in Moskovčanov

Wayne Rooney Profimedias
Manchseter United je v playoffu Lige prvakov z lahkoto izločil Club Brugge, več dela sta imela Bayer Leverkusen in CSKA Moskva z Laziem oziroma lizbonskim Sportingom.

Manchester United je brez večjih težav izločil Club Brugge in se zanesljivo uvrstil v skupinski del Lige prvakov. S prve tekme so Angleži prinesli prednost s 3:1, boljši so bili tudi na povratnem obračunu v Belgiji (0:4). Louis van Gaal je srečanje sicer začel z Waynom Rooneyem v konici, Adnanom Januzajem tik za njim in Memphisem Depayem na levem krilu.

Na stadionu Jan Breydel so prvi zapretili gostitelji, volej Toma de Sutterja je uspel pravočasno blokirati Luke Shaw. Po uvodnih trenutkih se je prebudil tudi United, vendar Rooney, po podaji Juana Mate, ni bil nič kaj natančen.

V 20. minuti pa so Angleži prišli do zadetka, ki je pomiril živce njihovih navijačev. Depay je prodrl in s povratno žogo našel Rooneya, slednji je s strelom prek Sinana Bolata zabil svoj prvi gol v letošnji sezoni. Kapetan "rdečih vragov" ni zadel na predhodnih desetih tekmah v dresu Uniteda.

Depay se je razigral in po dobre pol ure igre dobil dvoboj Jean-Charlesom Castelletom ter stekel sam proti vratom, vendar je preveč okleval s strelom in Óscar Duarte je uspel posredovati. Nizozemec je zapretil tudi v 37. minuti, ko ga je dobro zaposlil Januzaj, vendar je še enkrat več skušal narediti potezo preveč.

Pred polčasom so bili nevarni tudi Belgijci, vendar De Sutter in Davy de Fauw nista najbolje izkoristila obetavnih situacij. Prvi je bil prepočasen za boljši zaključek, drugi pa je po kotu, ki je sledil skorajšnjemu avtogolu Daleya Blinda, streljal mimo vrat. Najlepša priložnost pa se je domačim ponudila v 43. minuti, ko je bil Abdoulay Diaby sam pred Sergiem Romerom, odločil pa se je za najslabšo opcijo in zapravil žogo med preigravanjem vratarja.

48. minuti so gostje podvojili prednost, spet je zabil Rooney. Kapetan je po izgubljeni žogi Brugga umirjeno zaključil akcijo Depaya in Anderja Herrere z natančnim plasiranim strelom. Domači so povsem kapitulirali in v 55. minuti je Rooney dokončal svoj "hat-trick", tokrat po globinski podaji razpoloženega Mate.

V 63. minuti je bilo že 0:4, skozi obrambo se je sprehodil Herrera in brez težav ugnal Bolata. V 81. minuti bi United lahko zabil "petardo", vendar po dosojeni enajstmetrovki zaradi igre z roko Duarteja je Javierju Hernándezu spodrsnilo pri strelu z bele točke in Mehičan je žogo poslal čez gol. Hernández je imel pred koncem še eno veliko priložnost po podaji Ashleya Younga, vendar je tudi to zapravil.

Bayer Leverkusen | Avtor: EPA EPA

Bayer Leverkusen je z Laziem v Rimu minimalno izgubil z 1:0, na povratni tekmi pa visoko odpravil Italijane (3:0) in se ponovno prebil med 32 najboljših evropskih ekip.

Lazio bi do ključnega gola v gosteh lahko prišel že v četrti minuti. Felipe Anderson je prišel do odbitka v kazenskem prostoru, z refleksno obrambo se je izkazal Bernd Leno. Na odgovor "farmacevtov" smo čakali do sredine prvega polčasa. Prvi je z razdalje zapretil Hakan Çalhanoğlu, v 26. minuti pa je Stefan Kiessling z glavo stresel okvir rimskih vrat.

Po pol ure igre je bil zelo blizu zadetka za goste Keita Baldé, spet je bil na pravem mestu Leno. Pred koncem polčasa pa so gledalci na BayAreni le videli zadetek, ko je Çalhanoğlu prišel do obitka tik pred vrati in ga pospravil v mrežo.

Že po treh minutah drugega polčasa so Nemci podvojili naskok in prešli v skupno vodstvo. Odlično delo je opravil Karim BellarabiAdmir Mehmedi pa je ohranil mirnost in zabil s strelom v zgornji kot. Nekaj trenutkov kasneje je Lazio v igri obdržal vratar Etrit Berisha, ki je ubranil udarec Çalhanoğluja po predložku.

V 68. minuti je pri Laziu drugi in posledično izključujoči rumeni karton prejel Mauricio in naloga Italijanov je postala še težja. Potrditev uvrstitve v Ligo prvakov so Nemci doživeli v 88. minuti, ko je Bellarabi zaključil v prazno mrežo po predhodnem preigravanju Juliana Brandta.

Veselje Romana Eremenka ob zmagi nad Sportingom | Avtor: EPA EPA

Lizbonski Sporting je moskovski CSKA na prvi tekmi doma premagal z 2:1, na povratni v Rusiji pa utrpel višji poraz (3:1) in se poslovil od Lige prvakov, v kateri je nastopal lani, ko mu je točko odščipnil tudi Maribor.

Portugalci so sicer povedli v 36. minuti, po podaji Joãa Pereire je mrežo zatresel Teófilo Gutiérrez in zdelo se je, da bodo lizbonski "levi" potovali med elito.

Toda v drugem polčasu je sledil silovit preobrat domačih. Že v 49. minuti je po gneči pred golom izenačil Seydou Doumbia. Isti igralec je bil uspešen tudi v 72. minuti, ko je izkoristil podajo Ahmeda Muse. Odločilni gol je v 85. minuti zabil prav Musa, ki ga je s podajo v prostor našel Alan Džagoev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.