Šport > Nogomet
34 ogledov

Simič: Frajman je šokiral Zavrla in mene

simic5_dmj_lju_240109_main Žurnal24 main
Predsednik MNZ Ljubljana Ivan Simič se pripravlja na boj za predsedniško mesto pri NZS. Njegov nasprotnik, dosedanji podpredsednik Tugomir Frajman, je program predstavil v petek.
 

Poglejte še

Video: Frajman razkril karte

Ivan Simič je že dvakrat poskušal prevzeti primat na NZS in obakrat izgubil. Rudi Zavrl je bil premočan. A Zavrl se zdaj umika. Bolj kot lastna želja ga je odnesel sovražnik od znotraj. Tugomir Frajman , dolgoleten podpredsednik NZS, je odločno napovedal kandidaturo in zmago. Ustavi ga lahko le Ivan Simič. Nekdanji generalni direktor davčne uprave in dolgoleten predsednik MNZ Ljubljana bo šel še tretjič in zadnjič v boj.

Je Ivan Simič že uradni kandidat za predsednika NZS?

Najverjetneje. Svojo dokončno odločitev bom sporočil četrtega februarja na novinarski konferenci.

Tugomir Frajman je svoj program predstavil prejšnji petek. Simiča ni prepričal. © Dejan Mijović

 
Tugomir Frajman je svoj program predstavil. Vtisi?
Brez vtisov. Nič novega. Sprememb, o katerih je toliko govora, ne zasledim. Gradivo, ki so ga razdelili na novinarski konferenci (pwp-predstavitev), naj bi bil njihov program. Osebno sem od aktualnega podpredsednika NZS in šestih predsednikov MNZ pričakoval veliko več. Ali nimajo idej ali pa so tako prepričani v izvolitev in se jim ni dalo pripraviti boljšega. Glede sprememb pa me zanima, zakaj jih Frajman ni izvedel že do zdaj, saj je bil zadnjih 12 let podpredsednik NZS. Menim, da lahko spremembe izvedejo le novi ljudje, ki niso obremenjeni s preteklostjo in "kupčkanjem". Ta ekipa to ni. Frajman in Glažar sta še vedno podpredsednika Rudija Zavrla in kot pravita, kandidirata proti Rudiju Zavrlu. To je tako, kot da imam v nogometni ekipi dva standardna igralca, ki dajeta avtogole. Vsaj odstopila bi. Po mojem vedenju je Frajman imel v preteklosti velik vpliv pri odločanju na NZS, saj je bil desna roka Rudija Zavrla. Najočitnejši je primer, ko sta pred leti takratna Olimpija in Mura propadli in sta novoustanovljena kluba Bežigrad in Mura05 obravnavana različno. Bežigrad (danes Olimpija) je tekmovanje začel v peti ligi, Mura05, katere predsednik je bil dvakrat Frajman, pa v tretji. Le zakaj?

 

Jošt je preobremenjen

Veliko govora je tudi o prihodnosti generalnega sekretarja NZS Daneta Jošta. Simič ga, čeprav sta se velikokrat sprla, ne bi zamenjal: "Je zelo priden Gorenjec. Torej je priden in skop. Racionalno dela s sredstvi. Mislim, da je njegova največja težava preobremenjenost. Treba ga bo razbremeniti."

Sprejmete razlago, da ni prišlo do razkola znotraj predsedstva nogometne zveze?
Ne. Do delnega razkola je prav gotovo prišlo, saj sta dva zdajšnja podpredsednika v taboru, ki pravi, da kandidira proti Rudiju Zavrlu. Tugo Frajman je bil desna roka Rudija Zavrla in Zavrl mu je zelo zaupal, zato lahko rečem, da je prestop Frajmana kot tudi Glažarja eno največjih razočaranj za Zavrla. Zapustila sta ga tudi stalna podpornika, MNZ Murska Sobota in MNZ Lendava. Torej, Rudija so zapustili ljudje, ki jim je vsa leta nudil največje ugodje.

Predsedniki zvez, ki so s Frajmanom podpisali dokument o sodelovanju, mu zagotavljajo zmago. Tudi vi ste bili na zadnjih volitvah v podobnem položaju.
Razlika je le ta, da Frajman ima podpise, jaz pa jih nisem imel. Zdaj vemo, da so že zmagali. Mogoče pa je čar in izziv ravno v tem. In kaj je razlog, da je prišlo do podpisa dogovora? Ker nihče ne zaupa nikomur.

Prvi mož MNZ Ljubljana spet meri na vrh nogometne zveze. © Dejan Mijović

 
Bi si lahko kdo premislil? Boste lobirali?
Sam se bom dobro pripravil na to "tekmo". Pripravil in predstavil bom svoj program, prosil pa ne bom nikogar. Ne želim biti ujetnik glasov, saj potem ne moreš normalno delati. Prav gotovo pa si lahko še kdo premisli, saj je prišlo do bistvene spremembe okoliščin, ki so narekovale podpis sporazuma. Ta je bil podpisan v prepričanju, da bo kandidiral Rudi Zavrl, ki pa zdaj ne kandidira. Zato podpisnikom ni treba spoštovati tega sporazuma. Še v petek, po njihovi tiskovni konferenci, me je klical eden izmed podpisnikov sporazuma in mi povedal, da se jim še vedno lahko priključim, saj imajo zame pripravljeno podpredsedniško mesto. Odgovoril sem mu, da jim ne zaupam in da raje volitve izgubim, kot pa da ravnam v nasprotju s svojim prepričanjem.

Ste se za kandidaturo odločili zdaj?
O kandidaturi razmišljam že od zadnjih volitev in tudi večina, ki je zdaj na Frajmanovi strani, me je k temu spodbujala. Vsa ta leta sem si pripravljal teren, da ne bom imel težav z glasovi. In ko sem si teren pripravil, mi je 15 glasov vzel Tugo Frajman. To je bil zame šok, kot je bil za Zavrla šok prestop Frajmana, ki je tako istočasno šokiral dva donedavna nasprotnika.

Zavrl bo februarja očitno zapustil mesto predsednika NZS. © Saša Despot

 
Rudi Zavrl je bil dvakrat vaš nasprotnik, zdaj pa greste na volitve praktično z njegovo podporo. Kako to?
Čigavo podporo imam, se bo pokazalo na volitvah. Trenutno o tem ne moremo govoriti. Osebno sem predvsem želel, da se ne ponovijo zadnje, precej umazane volitve. Zato sem povedal, da bom počakal, kako se bo odločil Zavrl. Za to mojo odločitev je vedel tudi Frajman. Ker nisem želel požreti dane besede, sem čakal. To moje čakanje je izkoristil Tugo Frajman in prevzel mojih 15 glasov ter jim dodal še sedem glasov od MNZ Ptuj in MNZ Lendava. Ni kaj, prebrisano. Dejstvo je, da je večina na Frajmanovi strani bolj proti Zavrlu kot pa za Frajmana.

Zavrlu najbolj očitajo neodločnost. Vendarle je javno dejal, da je to njegov zadnji mandat.
Tega ne bi komentiral. Vem le, da je tudi Tugo Frajman povedal, da ne bo kandidiral, pa si je potem premislil. Vsakdo ima to pravico. Čakal sem Rudija, ki je šele pred dnevi dejal, da ne bo kandidiral.

Boste, če še enkrat izgubite, spet poskusili čez štiri leta?
Če mi tokrat ne uspe, potem v nogometu nimam več kaj početi, saj z ljudmi, ki so me izdali in ki nimajo hrbtenice, ne želim več delati.

 
 

Če mi tokrat ne uspe, potem v nogometu nimam več kaj početi, saj z ljudmi, ki so me izdali in ki nimajo hrbtenice, ne želim več delati.

Ivan Simič

 
Bili ste tudi že predsednik medvoškega kluba. Bi vas morda spet zanimala podobna funkcija, a na višji ravni?
V NK Jezero Medvode sem bil deset let predsednik in ta funkcija me ne zanima več.

Poslovno ste dolga leta povezani s Srečkom Katancem. Bi, tako kot Zavrl, na vse načine iskali možnost za njegov povratek?
Imamo selektorja Matjaža Keka in vse drugo je ta trenutek nesmiselno komentirati.

Če bi bili predsednik, ali bi zamenjali generalnega sekretarja zveze?
V programu bo tudi nekaj zapisov glede dela generalnega sekretarja. Dane Jošt je zelo priden Gorenjec. Torej je zelo priden in skop. Racionalno dela s sredstvi. Mislim, da je njegova največja težava preobremenjenost. Kot mnogi tudi jaz Joštu veliko očitam. Velikokrat sva se sprla in v določenih obdobjih nisva govorila. Dane Jošt mora danes skrbeti za veliko stvari: za kontakte s Fifo, Uefo, drugimi zvezami, za finance, potuje, včasih je delegat … Enostavno mu zmanjka časa za preostala dela! Zato daje na stran, kar se mu ne zdi pomembno, nam pa je pomembno. Treba ga bo razbremeniti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.