Šport > Nogomet
0 ogledov

Simič odstopil!

Ivan Simič je NZS vodil od februarja leta 2009. (Foto: www.alesfevzer.com) Žurnal24 main
Ivan Simič je v sredo popoldne odstopil z mesta predsednika Nogometne zveze Slovenije (NZS). Nekdanji prvi dacar v državi razlogov za to potezo še ni razkril.

Potem ko je še v začetku novembra trdil, da zagotovo ne bo odstopil z mesta predsednika Nogometne zveze Slovenije, je Ivan Simič v sredo storil prav to. Vzrokov za odstop Simič ni razkril. V telefonskem sporočilu je za STA le potrdil, da je res odstopil.

V zadnjem času je bil Simič v "sporu" z igralci članske reprezentance zaradi (ne)izplačanih nagrad in s Sindikatom poklicnih igralcev nogometa Slovenije (Spins), ki so ga reprezentanti kljub - po Simičevem - drugačnem dogovoru pooblastili za pogajanja z NZS. Enainpetdesetletni Prekmurec je zaradi spora z reprezentanti svoj odstop ponudil že marca, a ga skupščina takrat ni sprejela.

Nekdanji generalni direktor Davčne uprave Republike Slovenije je na čelo NZS sicer prišel februarja 2009. S predsedniškim stolčkom se je začel spogledovati že leta 2006, a so takrat delegati kljub kritikam javnosti in tako imenovane opozicije na čelu z nekaterimi člani "zlate generacije" še naprej zaupali dotedanjemu prvemu možu Rudiju Zavrlu.

Po slovesu dolgoletnega predsednika NZS Zavrla pa je Simič do predsedniške funkcije le prišel v začetku leta 2009. Takrat je med drugim obljubljal uvrstitev članske reprezentance na eno od velikih tekmovanj do leta 2016 in verjel, da se bo to zgodilo še prej. To se je tudi uresničilo, saj je vsem znano, da je Slovenija letos drugič v zgodovini nastopila na svetovnem prvenstvu, ki ga je gostila Južnoafriška republika.

Simič pa je v programu, ki je vključeval tudi organizacijske spremembe v zvezi, spremembe v številu medobčinskih zvez, spremembe v tekmovalnem sistemu ligaških tekmovanj (prva liga naj bi imela 12 moštev), spremembe barv reprezentančnih dresov in drugo, obljubljal tudi boljše sodelovanje s Spinsom, kar pa ne da se ni samo uresničilo, temveč se je položaj še poslabšal. Vse skupaj se je začelo marca letos, ko je Spins podprl reprezentante pri zahtevah za višje nagrade za uvrstitev na SP 2010. Takrat je prišlo do prvega večjega spora, ki je vodil v ponujeni odstop Simiča.

"Glede na to, da so me igralci s svojimi neresnicami, prikrivanji dejstev in izjavami za medije označili za glavnega krivca vseh težav, sem pred skupščini in izvršnemu odboru NZS ponudil odstop s funkcije predsednika," je takrat pojasnil Simič, ki so ga delegati na skupščini podprli, tako da je nadaljeval svoje delo na zvezi.

Bližina nastopa na SP je slabe odnose med reprezentanti in Simičem malce pahnila v ozadje, znova pa je nezadovoljstvo med enimi in drugimi vzniknilo pred tedni, ko so člani reprezentance za pogajanja o nagradah z NZS pooblastili Spins. Simič je bil s tem dejanjem nezadovoljen, igralci naj bi namreč kršili dogovor, da v pogovore ne vključijo Spinsa oziroma njegovega predsednika Dejana Stefanovića.

Zato jim je odvzel že izplačanih 230.000 evrov (dnevnice za SP), kar je vodilo do medijskega dvobojevanja med Simičem na eni ter igralci in Spinsom na drugi strani. Simič je na novinarski konferenci 5. novembra dejal, da se bo z igralci že dogovoril, nikakor pa se ne bo pogovarjal s Spinsom. Toda razdor med predsednikom in igralci izbrane vrste je bil očitno prevelik. Neuradno naj bi igralci v teh dneh zavrnili srečanje s predsednikom, posledično pa je NZS dobrih 14 dni pred slavnostno akademijo ob 90-letnici ustanovitve ostala brez prvega moža. Še dopoldan sta imela Spins in Simič medsebojna dopisovanja, popoldan je predsednik odstopil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.