Šport > Nogomet
33 ogledov

Sion med elito kljub 36 točkam minusa

Serey Die Aarau Sion švicarska liga za obstanek navijač navijači rokovanje Reuters
Švicarski prvoligaš FC Sion si je kljub kazni 36 točk in sodnim bitkam z Evropsko nogometno zvezo (Uefa) uspel izboriti igranje v prvi ligi za naslednjo sezono. Kontroverzni klub je namreč v dveh tekmah za obstanek izločil Aarau s skupnih 3:1.

Sion bi po hudi kazni sezono v švicarski ligi skorajda zagotovo končal na zadnjem mestu, a so iz elitnega razreda švicarskega nogometa zaradi finančnih nepravilnosti januarja izločili Neuchatel Xamax ruskega lasnika Bulata Čagajeva, kar je kontroverznemu klubu, ki je po izločitvi iz Evropske lige na sodišču bil bitke z Evropsko nogometno zvezo (Uefa), ponudilo možnost za obstanek.

Neuchatel je tekmovanje tako zaključil na desetem, zadnjem mestu na lestvici, ki podobno kot v slovenski ligi edino avtomatično vodi v drugi rang tekmovanja, deveti Sion pa je lahko proti Aarauu igral dve tekmi za obstanek. Tudi to ni šlo brez težav, saj je Aarau protestiral zaradi igranja Sereyja Dieja, ki je pred dvema tednoma udaril pobiralca žog in dobil osem tekem prepovedi igranja.

Nogometaš Slonokoščene obale se je namreč pritožil na odločitev tekmovalne komisije in zaradi pravil tekmovanja, ki predvidevajo, da nogometaš do zaslišanja lahko nastopa, ušel kazni, morda celo do začetka naslednje sezone. Sion so v letošnji sezoni vrgli tudi iz Evropske lige, saj so zanje nastopali nogometaši, s katerim je klub podpisal pogodbe v času embarga, ki jim ga je naložila Mednarodna nogometna zveza (Fifa).

Vročekrvni predsednik Christian Constantin je nato na civilnem sodišču nasporotoval statutom Fife in Uefe, Švici pa so zaradi njegovih dejanj grozile celo mednarodne nogometne sankcije. Potem, ko so tožbo izgubili, so Sionu odvzeli že prej omenjenih 36 točk, ki jih na koncu niso obsodile na izpad.

Tako se je končala ena najbolj dramatičnih sezon v Švici, kjer so morali med drugim zaradi izgredov prekiniti tudi derbi med Grasshoppers in FC Zürichom, Servette Geneva pa je bankrotirala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.