Šport > Nogomet
21 ogledov

Sir Alex bo za nasvet poklical ... Joséja!

Sir Alex Ferguson je ikona Manchester Uniteda. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
V finalu Lige prvakov bosta igrala Manchester United in Barcelona. Trener rdečih vragov ima v žepu posebnega aduta. "Rad slišim tudi kakšno informacijo od Joséja Mourinha, ki vedno rad pomaga."

Manchester United je prvega od svojih treh evropskih pokalov leta 1968 osvojil na starem Wembleyju, na tem legendarnem stadionu je to uspelo tudi Barceloni, in sicer leta 1992. Zdaj se angleški in španski klub vračata v London, kjer bosta 28. maja na novem Webleyju odigrala veliki finale letošnje sezone Lige prvakov. Barcelona se je v finale uvrstila že v torek, ko je s skupnim izidom 3:1 odpravila Real Madrid, Manchester pa je v sredo zvečer še drugič razbil Schalke 04 – na Old Traffordu s kar 4:1. "To je najboljše tekmovanje na svetu, kjer nastopajo najboljše ekipe. Velik dosežek je, da se uvrstiš v finale, a nič ni večjega od zmage," se je v 28. maj zazrl trener Uniteda, Alex Ferguson.

Ferguson je na povratni tekmi tvegal brez Wayna Rooneyja in Ryana Giggsa. "Včasih je treba zaupati tudi rezervistom. To ni bila lahka odločitev, z njo sem se ubadal kar nekaj dni," je priznal Ferguson. A se je obrestovala. Zadetke so dosegli prav fantje, ki manj igrajo: Antonio Valencia, Darron Gibson in Anderson. Trener Schalkeja, Ralf Rangnick, je pošteno priznal premoč Uniteda. "Moramo si priznati, da bi lahko izpadli že v zgodnješi fazi tekmovanja. Nocoj pa smo končno padli na realna tla. Kakovost Unitedovih igralcev res izstopa. Berbatov, Anderson in oba centralna branilca ... vsaka ekipa Bundeslige bi si želela igralcev s takšnimi kvalitetami."

Alex Ferguson je postal drugi trener, ki je svojo ekipo popeljal v vsaj šest evropskih finalov (v enega Aberdeen in zdaj v petega United). Uspešenejši je le Giovanni Trapattoni, ki je v evropskem finalu ekipo vodil sedemkrat.

Finale Manchester – Barcelona bo ponovitev finala izpred dveh sezon, ko je v Rimu z 2:0 slavila katalonska ekipa. Ferguson upa na drugačen razplet, tudi zato, ker bo za razliko od tistega finala tokrat lahko računal na prav vse igralce. "Zdaj imamo na voljo prav vse igralce in to bo naredilo razliko." Strateg Uniteda pa ima v žepu še enega aduta – Joséja Mourinha, trenerja madridskega Reala! "Z njim pogosto govorim. Nazadnje sva prejšnji teden. Zanašali se bomo na svoje poznavanje Barcelone, saj smo z njimi že igrali, a vedno rad slišim tudi kakšno informacijo od Mourinha, ki vedno rad pomaga," je razkril trener Ferguson.

Barcelona je sicer premala Mourinhov Real, a zmaga slednjih v španskem kraljevem pokalu vendarle priča, da so Katalonci premagljivi. "Mislim, da nam ne bi smelo manjkati samozavesti. Ne bomo prestrašeni. Naša naloga je, da najdemo rešitve, kako igrati z njimi," o Barceloni pove Ferguson. "Leta 2009 smo bili favoriti mi. Zdaj smo bolj izkušeni, a oni so na vrhuncu svojih sposobnosti. Naše izkušnje se kažejo predvsem pri odličnih igrah v gosteh. To bi moral biti zelo dober finale." A še pred tem Fergusona čaka bitka za naslov v Premier League: morda bo odločilna že tekma tega vikenda, ko gostijo prvega zasledovalca, londonski Chelsea.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.