Šport > Nogomet
12 ogledov

Gol Matavža, Sarmi 0:0, zmagi Manchestrov

Ferguson Farid El Alagui Sir Alex Manchester United Falkirk Škotska Twitter
1/28
Reševalni pas/Twitter
PSV Eindhoven je z evrogolom Tima Matavža začel zmagoviti pohod skozi turški Trabzon, kjer je na prvi tekmi šestnajstine finala Evropske lige ugnal domači Trabzonspor (2:1). Remi Udineseja Samirja Handanovića s Paokom (0:0). Manchester United in Manchester City opravila veliko dela pri Ajaxu (2:0) in Portu (2:1).

Tim Matavž je na gostovanju pri Trabzonsporju zabil svoj tretji evropski gol za PSV Eindhoven, ki je tlakoval pot Nizozemcem do zmage na prvi tekmi šestnajstine finala Evropske lige. Gostje so bili na vročem gostovanju v Turčiji na začetku tekme v podrejenem položaju, nato pa si je slovenski reprezentančni napadalec v šesti minuti pripravil strel z levico na robu kazenskega prostora in z izjemnim poskusom zadel zgornji kot nasprotnikovega gola. To je bil Primorčev 17. zadetek na 27. tekmi v vseh tekmovanjih za rdeče-bele.

Gol Tima Matavža (YouTube)
Olympiakos ni zmrznil, zmaga Bešiktaša
Tévez: "Mancini je z mano ravnal kot s psom"

Že v enem naslednjih napadov je PSV podvojil vodstvo, ko je mrežo zatresel kapetan Ola Toivonen in domače moštvo je bilo kljub podpori fanatičnih navijačev že na kolenih. Belgijec Dries Mertens je po krilih povzročal celo kopico težav, Toivonen pa bi lahko po podaji Matavža s peto zabil že za 3:0, a je vratar Tolga Zengin njegov poizkus ubranil. Po izjemno razburljivih 30 minutah igre so domači znižali zaostanek, ko je Olcan Adin po izvrstnem prodoru premagal vratarja Andreasa Isakssona. Domače moštvo je v drugem polčasu sicer nekajkrat nevarno zapretilo za izenačenje, a je bil Isaksson vedno znova na mestu, Matavž pa se ni več znašel v resnejših priložnostih za zadetek.

Handanović zmrzoval od (ne)dela, Kirm prinesel remi

Udinese je na domačem stadionu Friuli neuspešno lomil odpor Paoka. Vratar Samir Handanović je moral brez pravega dela zmrzovati na svoji golovi črti, medtem ko so njegovi soigralci v prvih desetih minutah prvega polčasa zapravili dve imenitni priložnosti za gol. Najprej je Mehdi Abdi po kombinaciji Dušana Baste in Antonia Flora Floresa stresel vratnico, Floro Flores pa je iz oči v oči z nekdanjim vratarjem mlade hrvaške reprezentance Dariem Krešićem streljal preslabo. Grki so tudi v drugem polčasu branili 0:0, kar jim je do konca precej nezanimive tekme tudi uspelo.

Lokomotiva Moskva je že ob 18. uri gostila Athletic Bilbao, potem ko so se dolgo pojavljale celo možnosti, da bi tekmo zaradi nizkih temperatur prestavili na zgodnejšo uro. Branka Ilića ni bilo v ekipi domačih, ki so od 35. minute dalje zaostajali po golu Ikerja Muniaina. Rusi so se na umetni zelenici stadiona Lužniki, ki je po obračunu Rubina Kazana in Olympiakosa gostila že drugo tekmo v dveh dneh, vrnili v drugem polčasu, ko sta za veliki preobrat in zmago zadela Denis Glušakov in Felipe Caicedo.

Andraž Kirm je skupaj z devetimi soigralci pri Wisli Krakow uspel rešiti domači remi s Standardom Liegeom (1:1). Poljaki so več kot pol ure igrali z nogometašem manj, po Kirmovem prihodu v igro v 78. minuti pa so kmalu rešili tudi zlata vreden remi, ko je zadel Cvetan Genkov.

Zapravljivi City odnesel zmago iz Porta

Nesrečni avtogol Alvara Pereire je deset minut po začetku drugega polčasa izničil vodstvo Porta proti Manchestru Cityju, vodilno moštvo Premier League pa je na koncu prišlo tudi do zaslužene zmage na težkem gostovanju. Yaya Touré, ki je igral prvo tekmo po povratku z Afriškega pokala narodov, je v 85. minuti v svojem slogu prodrl vse do gola izvrstnega vratarja Heltona in na svoji desni nesebično zaposlil rezervista Sergia Agüera za končnih 2:1.

City je tako ušel kazni za zapravljivi prvi polčas, v katerem je Helton ubranil kar nekaj izjemnih poizkusov, še posebej Italijana Maria Balotellija. Domači so na navdušenje polnega avditorija povedli v 27. minuti, ko je Silvestre Varela izkoristil odlično podajo Hulka s strani in premagal Joa Harta. Balotelli se je za zgrešene priložnosti odkupil v 55. minuti, ko je v skoku pritisnil na Pereiro, ta pa je žogo nesrečno preusmeril mimo svojega vratarja.

United (spet) ni blestel, a (spet) – zmagal!

Manchester United je z zmago pri Ajaxu napovedal, da bo tekmovanje v Evropski ligi vzel še kako resno. Rdeči vragi bi namreč lahko postali šele peto evropsko moštvo, ki bi po Juventusu, Barceloni, Bayernu Münchnu in četrtkovemu nasprotniku Ajaxu osvojilo vse tri največje trofeje stare celine. Za United, ki sicer resda ni blestel, sta zmagovita gola v drugem polčasu zabila Ashley Young in Javier Hernández.

Prvo tekmo po oktobru je v postavi Uniteda v Amsterdamu začel obetavni angleški vezist Tom Cleverley, sir Alex Ferguson pa je obračun začel z verjetno najmočnejšo potavo, ki mu je bila brez odsotnih Nemanje Vidića, Darrena Fletcherja, Chrisa Smallinga, Patrica Evraja, Ryana Giggsa in Dimitra Berbatova na voljo. United je v prvem polčasu prevladoval, a le v posesti žoge, saj si ni pripravljal večjih priložnosti. Živce trenerju in navijačem je "kravžljal" predvsem Portugalec Nani, ki proti obetavnemu Dicu Koppersu ni zmogel kaj več od občasnega prodora, napadalca Wayne Rooney in Javier Hernández pa sta bila tako ali tako precej anonimna.

Domačini so se pred razigrano amsterdamsko Areno prebudili v zadnjih 15 minutah. Siem de Jong bi z dobrih 20 metrov skorajda presenetil Davida de Geo, a je španski vratar z izvrstnim posredovanjem na svoji daljši vratnici preprečil vodstvo Ajaxa. Njegov kolega Kenneth Vermeer je začel plačo služiti takoj po začetku drugega polčasa, ko je hiter protinapad Wayna Rooneyja pod njegovo prečko poslal Nani, domači vratar pa je moral še nekajkrat zanesljivo posredovati za ohranitev nedotaknjene mreže. Nič pa Vermeer ni mogel storiti v 59. minuti, ko je podaja Nanija z desne prišla do Ashleyja Younga, ki si je sredi kazenskega prostora namestil strel in zabil za 1:0.

Ajax je do konca tekme jalovo napadal izenačenje, United pa jim je drugi in verjetno odločilni gostujoči gol zabil pet minut pred koncem. Rezervist Antonio Valencia je obšel nekaj domačih branilcev in podal proti Hernándezu, Mehičan pa je po izmenjavi podaj z Rooneyjem zatresel mrežo za praktično neulovljivih 2:0. Večer je angleškim prvakom pokvarila le poškodba Valencie, ki naj bi s poškodovano prepono počival naslednje štiri tedne.

"Efekt Simeone" deluje tudi v Evropi

Argentinski trener Diego Simeone nadaljuje z mesijanskim reševanjem Atlética Madrida, saj pod nekdanjim nekdanji članom madridskega kluba rdeče-beli ne poznajo poraza v prvenstvu, na prvi tekmi šestnajstine finala pa so v Rimu visoko premagali še Simeonejev nekdanji klub Lazio (3:1). Dva gola je po vodilnem zadetku Miroslava Kloseja prispeval kolumbijski ostrostrelec Radamel Falcao, enega pa mladi španski reprezentant Adrian.

Evropska liga, 1/16 finala, prve tekme:

Udinese : PAOK Solun 0:0
Handanović (Udinese) je branil celo tekmo.

Trabzonspor : PSV Eindhoven 1:2 (1:2)
Adin (32); Matavž (6), Toivonen (11)
Matavž (PSV) je odigral celo tekmo.

Wisla Krakow : Standard Liege 1:1 (0:1)
Genkov (88); Cyriac (28/11-m)
RK: Czekaj (26/Wisla)
Kirm (Wisla) je igral od 78. minute.

Lokomotiva Moskva : Athletic Bilbao 2:1 (0:1)
Glušakov (61/11-m), Caicedo (71); Muniain (35)
Ilića (Lokomotiva) ni bilo v ekipi.

Ajax Amsterdam : Manchester United 0:2 (0:0)
Young (59), Hernández (85)

AZ Alkmaar : Anderlecht 1:0 (1:0)
Maher (35)

Lazio : Atlético Madrid 1:3 (1:2)
Klose (19); Adrian (25), Falcao (37, 63)

Legia Varšava : Sporting Lizbona 2:2 (1:0)
Wawrzyniak (37), Gol (79); Carriço (61), Fernández (88)

RB Salzburg : Metalist Harkiv 0:4 (0:3)
Taison (1), Cristaldo (37, 41), Dević (90)

Viktoria Plzen : Schalke 1:1 (1:0)
Darida (22); Huntelaar (75)

FC Porto : Manchester City 1:2 (1:0)
Varela (27); Pereira (55/a.g.), Agüero (85)

Hannover : Club Brugge 2:1 (0:0)
Sobiech (73), Schlaudraff (80/11-m); Lestienne (51)

Steaua Bukarešta : FC Twente Enschede 0:1 (0:0)
John (53)

Stoke City : Valencia 0:1 (0:1)
Topal (36)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.