Šport > Nogomet
48 ogledov

Škandal: Anelka slavil s sporno antisemitsko gesto

Anelka West Ham United West Bromwich Albion WBA Premier League proslavljanje pro Reševalni pas/Twitter
Francoski napadalec Nicolas Anelka je s proslavljanjem zadetka proti West Ham Unitedu v Londonu povzročil pravi vihar v domovini.

Gesta na zelenici je spet zaznamovala kolo v Premier League, kjer si je kazen zaradi sredinca v smeri navijačev nedavno prislužil Arsenalov vezist Jack Wilshere, nekdanji član topničarjev Nicolas Anelka pa si je na sobotni tekmi pri West Ham Unitedu privoščil še večjo neumnost, ki je razburkala strasti v njegovi domovini.

Po prvem zadetku v Londonu je v dresu West Bromwich Albiona namreč posnemal francoskega komika Dieudonne M’bala M’bala, znanega po svojih protisemitskih prepričanjih, ki je v domovini populariziral nekakšen obrnjen nacistični pozdrav imenovan "la quenelle".

Bo končal kot Šimunić?

Zaradi salutiranja je bil M'bala M'bala že tarča pritožb organizacij, ki se borijo proti rasizmu in antisemitizmu. Wilshere je moral zaradi sredinca v Manchestru počivati dve tekmi, gotovo pa Anelko čaka podobno huda kazen.

S hrvaškim nacifašizmom je nenazadnje ostro obračunala tudi Mednarodna nogometna zveza (FIFA), ki je Josipu Šimuniću za skandiranje ustaških gesel prisodila kar deset tekem prepovedi igranja. Kako bo reagirala Angleška nogometna zveza (FA)?

Ministrica: "Šokantna provokacija"

Nekaj ur po tekmi so s krovne angleške organizacije že sporočili, da bodo začeli preiskavo dogodka. Nad Anelko se je medtem spravila tudi francoska ministrica za šport Valérie Fourneyron.

"Anelkajeva gesta je šokantna provokacija, odurno," je sporočila prek Twitterja. "Za antisemitizem na nogometnem igrišču ni prostora."

Trdi, da je le posvetilo prijatelju

Nekdanji član Real Madrida, Liverpoola, Arsenala, Chelseaja, Manchester Cityja in Paris Saint-Germaina je prav tako prek Twitterja v svet poslal obrazložilo, da je šlo le za posvetilo prijatelju.

"Gesta je bila posebno posvetilo mojemu prijatelju Dieudonneju," trdi Anelka. V bran mu je stopil tudi začasni trener West Broma Keith Downing:

"Šlo je za posvetilo francoskemu komiku, ki ga pozna zelo, zelo dobro. Menim, da se lahko zdaj končajo vse špekulacije, res ni pomembno. Ni vedel za vse težave in špekulacije, ki letijo okoli. Bil je povsem presenečen."

Prizadela ga je smrt agenta

Anelka je tako pokvaril slavje po svojih prvih golih v novem klubu, ki se mu je pridružil po neuspešni epizodi v Juventusu. Zaradi svojega nezainteresiranega odnosa do nogometa že več let nosi nadimek "Le Sulk", ki označuje nekoga, ki se venomer kuja. Za reprezentanco ne igra od leta 2010, ko je škandalozno zapustil mundial v Južni Afriki in opsoval selektorja Raymonda Domenecha.

Pred prihodom na obrobje Birminghama je razmišljal tudi o upokojitvi, potem ko si je med sezono vzel teden dni počitnic za zbiranje misli po smrti svojega agenta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.