Šport > Nogomet
19 ogledov

Škandal: sodnik igralcu zabrusil "odj**i Arabec"

Chafni Clement Auxerre Paris Saint-Germain PSG Ligue 1 EPA
Montpellier je z domačim remijem proti Toulousu odprl vrata Parisu Saint-Germainu, a so tudi Parižani v nedeljo iztržili le točko na derbiju z aktualnim prvakom Lillom (0:0). V Franciji med vikendom sicer močno odmeva incident s tekme med Brestom in Auxerrjem, kjer naj bi stranski sodnik z rasistično opazko užalil enega izmed nogometašev, nekdanjega soigralca Valterja Birse pri Auxerrju.

Geoffrey Dernis je domači Montpellier sicer povedel v zgodnje vodstvo, toda Toulouse je izenačil tik pred polčasom in vodilnemu moštvu Ligue 1 na koncu vzel točko. Paris Saint-Germain, ki po tem rezultatu za vodilno ekipo zaostaja za vsega točko, lahko vodstvo na lestvici spet prevzame z zmago nad aktualnimi prvaki Lilleom, ki jih bodo v nedeljo gostili na Parku princev.

Olympique Marseille je svoj navdušujoč povratek po lestvici navzgor (in uvrstitev v osmino finala Lige prvakov) nadgradil še z ligaško zmago nad Lorientom, ki je tekmo zaključil z devetimi nogometaši (2:1). Pristaniščniki so po prvem polčasu brez golov celo zaostajali, rešila pa sta jih pozna zadetka Mathieua Valbuene in Benoita Cheyrouja. Še posebej pozen je bil Cheyrou, ki se je trenerju Didierju Deschampsu "prikazal" v peti minuti sodnikovega podaljška.

Chafni znorel: "Sodnik mi je rekel: 'Od**bi, Arabec!"

Sobotno zmago Bresta proti Auxerru je zaznamoval dogodek v 55. minuti, ki je zasenčil vse ostale v zadnjih dneh. Maroški reprezentant Kamel Chafni je bil po vroči izmenjavi besed s stranskim sodnikom Johannom Perruaxom izključen, a ozadje dogodka je veliko bolj grdo. Chafni je kar naenkrat povsem ponorel in odkorakal do Perruaxa, za njegov verbalni napad pa mu je glavni sodnik pokazal rdeči karton. To je še bolj razhudilo Maročana, glavnega delilca pravice pa so pred fizičnim napadom rešili Chafnijevi soigralci in tudi nekaj nasprotnikov.

"Bil je prekršek, ki nam ga niso dosodili, zato sem se obrnil k stranskemu sodniku in mu rekel, da to ni normalno. Odgovoril mi je: 'Od**bi, Arabec!'" je svojo verzijo dogodkov kasneje razložil Chafni. "Nisem ga užalil. Samo mislil sem, da bom povedal sodniku, da mu bom razložil, kaj se je zgodilo. Potem pa mi je dal rumeni karton. Rekel sem mu, da je to nesprejemljivo, in nato mi je dal rdečega. To je resno. Šel bom na policijo v Auxerrju in se pritožil. Upam, da bo liga izvedla svojo preiskavo. Če mi ne verjamejo, potem nimam več kaj početi v francoskem nogometu ... Larsen Toure je slišal vse, kot fizioterapevt Bresta. Roy Contout, moj soigralec, je prav tako slišal."

Glavni sodnik Chapron je kasneje stopil v bran svojemu pomočniku in še podžgal situacijo: "Zavračam vsakršne obtožbe glede teh besed. Poznam ga (Perruauxa, op. a.) preveč dobro, da bi verjel, da je rekel kaj takega. Iz več razlogov – poznam ga in vem, da je bil ta fant pred dvema letoma z menoj v Beninu in učil sodnike v tisti državi. Če bi bil rasist, bi bil zelo presenečen, da bi šel z menoj." Pri Ligue 1 so v nedeljo začeli preiskavo.

Francoska liga, 18. kolo:

Brest : Auxerre 1:0 (1:0)
Grougi (34/11-m)
RK: Chafni (54/Auxerre)

Caen : Nancy 1:2 (0:1)
Nivet (60/11-m); Karaboue (3), Sané (55)

Dijon : Saint-Etienne 1:2 (0:1)
Bautheac (90); Sinama-Pongolle (16), Gradel (90)

Marseille : Lorient 2:1 (0:0)
Valbuena (84), Cheyrou (90); Emeghara (77)
RK: Kone (33), Romao (90/oba Lorient)

Montpellier : Toulouse 1:1 (1:1)
Dernis (7); Mbengue (40)
RK: Tabanou (86/Toulouse)

Nice : Valenciennes 2:0 (0:0)
Mounier (68, 90)

Lyon : Evian Thonon Gaillar 2:1 (1:1)
Briand (35), Lopez (70); Sagbo (43)
RK: Grenier (87/Lyon); Ehret (90/Evian)

Ajaccio : Rennes 1:0 (0:0)
Diawara (83)

Bordeaux : Sochaux 1:0 (1:0)
Sane (22)

Paris SG : Lille 0:0

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.