Šport > Nogomet
24 ogledov

Škandal v Fifi, Mok bo preiskoval

Issa Hayatou naj bi prejemal skrivna nakazila. Desno Sepp Blatter. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Mednarodno nogometno zvezo so dva dni pred zasedanjem v Zürichu, kjer bodo odločali o prirediteljih SP 2018 in 2022, doletele obtožbe o korupciji. Sami jih zavračajo. Mok bo zadevo preiskal.

Medtem ko so pri Fifi obtožbe zavrnili, se je vmešal Mednarodni olimpijski komite (Mok), ki bo uvedel preiskavo proti članom izvršnega odbora, ki naj bi v zameno za glas prejeli podkupnine. Na podlagi novih dokazov, ki so jih v ponedeljek pozno zvečer predstavili prek dokumentarca na televizijski postaji BBC, bodo uvedli samostojno preiskavo. Tudi zaradi novih obtožb prihaja na Fifo vse več pobud, naj se odločanje o prirediteljih mundialov 2018 in 2022 prestavi na poznejši čas, poročajo svetovne agencije.

Pri BBC-ju so namreč v ponedeljek v dokumentarni oddaji Panorama prikazali, da so trije člani IO Fife Brazilec Ricardo Teixeira, afriški nogometni šef Issa Hayatou in južnoameriški funkcionar Nicolas Leoz od 1989 do 1999 prejemali skrivna nakazila prek podjetja ISL, enega od marketinških partnerjev Fife. Podjetje je leta 2001 propadlo zaradi ogromnih dolgov, ki so botrovali govoricam o prevari. Končna odločitev bo padla v četrtek, ko bo 22 članov izvršnega odbora Fife prvič v zgodovini odločalo o prirediteljih dveh zaključnih turnirjev hkrati. Pri Fifi so nove obtožbe že zavrnili in opozorili, "da je preiskava v zvezi z domnevnim podkupovanjem članov IO v zameno za njihov glas končana in primer zaključen". Teixeira, Hayatou in Leoz bodo v četrtek lahko glasovali o gostiteljih mundialov 2018 in 2022.

Hayatou je obenem od leta 2001 tudi član Moka, ki odloča o prirediteljih olimpijskih iger, zato so pri krovni olimpijski organizaciji že napovedali takojšnje ukrepanje. "Mok nima prav nobene tolerance do podkupovanja in korupcije, zato bo uvedel takojšnjo preiskavo," so pri Moku zapisali v izjavi za javnost.

Poleg tega so v Panorami Jacka Warnerja iz Trinidada, prav tako člana IO Fife, obtožili, da je na črnem trgu preprodajal vstopnice za mundial. Ob tem so poudarili, da se sklicujejo na zaupne dokumente propadlega podjetja ISL, v katerih do podrobnosti natančno razčlenijo 175 nakazil v skupni višini 100 milijonov dolarjev (v letih od 1989 do 1999). Večina izplačil je šla prek podjetij, ustanovljenih v Liechtensteinu, večina denarja pa je šla za peščico Fifinih uradnikov. Pri mednarodni protikorupcijski organizaciji Transparency International so pozvali Fifo, naj odločanje o gostiteljih mundialov 2018 in 2022 prestavi, "dokler ne bodo vsi dogodki v zvezi s podkupovanjem dokončno razjasnjeni. Odločitev v senci novih obtožb bi le še prilila olja na ogenj".

Fifa je sicer sredi novembra suspendirala dva člana IO ter še štiri druge funkcionarje zaradi vpletenosti v korupcijski škandal pri odločanju o organizatorju mundialov. Kaznovana člana IO sta Reynald Temarii, podpredsednik Fife in predsednik oceanijske zveze, in Nigerijec Amos Adamu. Claudio Sulser, predsednik etične komisije Fife, je dejal, da je Adamu dobil triletno prepoved delovanja v nogometu, Temarii pa enoletno. Temarii je moral plačati še 5000 švicarskih frankov kazni, Adamu pa 10.000 frankov. Oba so izločili pri dokončnem odločanju o kandidatih za SP leta 2018 in 2022, tako da je v odboru, ki bo odločal o prvenstvih čez osem in 12 let, ostalo 22 predstavnikov. Vse je sprožil britanski časnik Sunday Times, ki je zakuhal afero s Temariijem in Adamujem.

Sunday Times je oktobra poročal, da sta Adamu in Temarii njihovim novinarjem, ki so se izdajali za lobiste nekega ameriškega podjetja, ponudila glasove v prid kandidaturi ZDA, v zameno pa zahtevala denar. Adamu bi se zadovoljil z 800.000 dolarji za izgradnjo igrišč z umetno travo v Nigeriji, a je zahteval, da denar nakažejo njemu osebno, medtem ko je Temarii v zameno za ustrezno glasovanje želel 2,3 milijona dolarjev za ustanovitev nogometne akademije v Aucklandu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.