Šport > Nogomet
27 ogledov

Skomina: "Nimamo črne liste!"

Skomina Capello
1/6
Žurnal24 main
V Ligi prvakov bo od Slovencev igral le Valter Birsa. Toda tu se slovenski pridih ne konča. Sredina tekma med Realom Madridom in Ajaxom bo namreč v rokah šestih Slovencev. Sodnikov, seveda.

Na madridskem Santiagu Bernabéuu bo sredin večer v znamenju prve tekme domačega Reala Madrida v novi sezoni Lige prvakov, kjer kraljevi klub že dolga leta žanje neuspehe. Zdaj, s Joséjem Mourinhom na klopi, naj bi se končala leta bolečin. V ozadju pa se bo odvijala zgodba šestih Slovencev, ki bodo krojili usodo obeh moštev. Tekmi Real – Ajax bo namreč poveljevala skupina sodnikov iz Slovenije, ki jo bo vodil glavni in najbolj priznani delivec pravice pri nas, Koprčan Damir Skomina. Dan pred odhodom v Madrid (intervju je nastal v ponedeljek, op. p.) je Primorec spregovoril za Žurnal24.

Že zaradi same publike je igra na nekem povsem drugem, višjem nivoju kot pri nas. A ne smemo podcenjevati niti naše lige.
Damir Skomina

Ste že dlje časa vedeli, da boste sodili tekmo Real Madrid – Ajax?
Ja, vedel sem že dlje časa. Seveda gre za priznanje mojemu dosedanjemu delu.

Kako potekajo priprave na tako tekmo?
Nič posebnega, pripravljal sem se tako kot za vsako tekmo do zdaj. Sledijo si ena za drugo, tako da je to zame le še ena tekma v nizu.

Kdo vam bo pomagal?
Gre za stalno ekipo, na Bernabéuu pa nas bo šest Slovencev – stranska sodnika Primož Arhar in Marko Stančin, za golom bosta Slavko Vinčič in Roberto Ponis, četrti sodnik pa Matej Jug.

Kako bi primerjali nivo Lige prvakov s slovensko ligo. Verjetno ni primerjave?
Igra se enajst na enajst. Neke primerjave ne bi delal.

Primerjava je resda nehvaležna, toda če ne drugega je igra vsaj hitrejša, kajne?
Dobro. Že zaradi same publike je igra na nekem povsem drugem, višjem nivoju kot pri nas. A ne smemo podcenjevati niti naše lige.

Se pripravljate tudi na samo vzdušje? Vložek je na tekmah Lige prvakov gotovo neprimerljivo večji?
To je odvisno od psihične priprave, ki se razlikuje od posameznika do posameznika. Sam s tem nimam nekih težav, tako da se poskušam za vsako tekmo enako dobro pripraviti in motivirati. Gotovo se bo za takšno tekmo potrebno motivirati manj, saj je že motiv sam po sebi.

Priprava na tekmo je zelo pomemben faktor. Od sistema igre ekip, vedno pa moraš biti pozoren in pripravljen na neke potencialne reči, ki se lahko zgodijo.
Damir Skomina

Verjetno je dovolj že, da zaslišite uradno himno Lige prvakov, ko stopite na zelenico ...
Ja. Na tem nivoju je tako ali tako vsaka tekma sama zase neki vrhunec. Ne delam razlik.

Koliko se sodniki pripravite na vsakega igralca posebej? Verjetno pričakujete, da bo Ronaldo veliko na tleh, da bo Pepe koga "zlomil" in tako dalje ... ?
Priprava na tekmo je zelo pomemben faktor. Od sistema igre ekip, vedno pa moraš biti pozoren in pripravljen na neke potencialne reči, ki se lahko zgodijo. Tu najbolj gledamo na to, na koga gre največkrat žoga v kazenskem prostoru in kje bi lahko prišlo do morebitnih nepravilnosti, ki bi jih morali sankcionirati.

Imate sodniki kakšno črno listo prestopnikov?
Liste ni! Vsaka tekma je zgodba zase. Treba je pogledati videomaterial s prejšnjih tekem in si iz njih zapomniti nekatere podrobnosti. Da bi obstajala lista, češ ta je tak, ta je drugačen ... To ne gre. Ne moreš že vnaprej obsoditi igralca, da se bo vrgel po tleh, tudi če je to počel že v preteklosti.  

Pa kakšne kletvice? Ste se naučili kakšno špansko, nizozemsko?
Dobro govorim italijansko, tako da dobro razumem tudi špansko. Temu ne dajem neke pozornosti. Na tekmi se vse zgodi spontano. Če se znaš postaviti, nimaš težav.

Lani štirikrat
Kot glavni sodnik je Damir Skomina vodil štiri tekme v lanski Ligi prvakov. 15. septembra je odpiskal tekmo med Maccabijem Haifo in Bayernom (0:3), 21. oktobra je sodil Zürich : Marseille (0:3), 3. novembra Apoel : Porto (0:1), iz tekmovanja pa je na Anfieldu pospremil še Liverpool, ki ga je šokantno premagala Fiorentina (1:2).

Bo to eden izmed vrhuncev vaše kariere?
Ja, verjetno bo od teh uradnih tekem, ki sem jih odsodil, ena izmed največjih. Če ne celo največja.

Bi lahko letos sodili še kakšno tekmo?
Lani sem sodil štiri tekme Lige prvakov, tako da lahko tudi letos pričakujem še kakšno, ampak treba je iti iz tekme v tekmo. Ne gledam kaj dosti naprej. Naslednja tekma je vedno najbolj pomembna.

Se v letošnji sezoni že oži seznam kandidatov za sojenje na evropskem prvenstvu leta 2012? Je to vaš cilj?
Do tega je še daleč. Nominacije bodo verjetno znane šele na začetku leta 2012. Nesmiselno je karkoli razmišljati, saj je dovolj ena ali dve slabši tekmi, da vse pade v vodo. Morda se je prav nadejati in imeti neko ambicijo, a gotovo na leto 2012 ne ciljam kot na nekaj definitivnega. Poskušal bom dobro odsoditi vsako tekmo in kar bo, pač bo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.