Šport > Nogomet
9 ogledov

Škorenj trdno v rokah Interja

Kapetan Interja je v zenitu svoje nogometne kariere osvojil kar tri naslove ital
1/22
Žurnal24 main
Milanski Inter je v nedeljo zdržal pritisk in z zmago pri Parmi tretjič zapored osvojil naslov italijanskega prvaka. Slavje je začinila še Fiorentina, ki je poskrbela, da Milana ne bo v Ligi prvakov.
 

Zadnjih pet prvakov

2008: Inter
2007: Inter
2006: Inter
2005: brez prvaka
2004: Milan

Po monotoniji v sezoni 2006/07 , ko se je Inter sprehodil do naslova italijanskega prvaka, so ljubitelji nogometa na škornju letos spet prišli na svoj račun. Po polovici prvenstva je sicer dišalo po reprizi lanske sezone, saj je Inter mirno iz kroga v krog večal prednost – ta je v določenem trenutku znašala že velikanskih 11 točk – a je na koncu kljub vsemu odločalo zadnje kolo. Inter je po izpadu iz Lige prvakov zapadel v manjšo krizo, Roma pa je vztrajno nižala zaostanek, a ob tem tudi sama zapravila nekaj zaključnih žogic; po triumfu Interja še bolj boli remi na stadionu Olimpico proti Livornu , ki je morda celo odločilno vplival na razplet prvenstva. Inter je v zadnjem kolu z dvema zadetkoma rešil dlje poškodovani Šved Zlatan Ibrahimović , ki mu je tako priboril tretji zaporedni naslov prvaka, Parmo pa prvič po letu 1990 poslal v Serie B.

Se Roberto Mancini res poslavlja? © Reuters

 
Le nekaj ur po veselju nogometašev in navijačev Interja je spet odjeknila novica, ki že dalj časa vznemirja pristaše Interja – trener Roberto Mancini odhaja! Mancini namreč po slavju ni želel podati nobene izjave, zato so številni italijanski mediji poročali, da se priljubljeni Mancio tako na svoj način že poslavlja od San Sira. Interjev magnat Massimo Moratti je govorice sicer zanikal, vendar pa ugibanja tudi danes še vedno niso pojasnjena. "Mancini bo ostal, ne skrbite. Za ta scudetto smo res trepetali do zadnjega kola, je pa zato naslov prvaka še toliko slajši," je povedal Moratti. Govorice je še dodatno okrepil direktor kluba Ernesto Paolillo , ki je izrazil upanje, da bo Mancini še naprej sedel na trenerskem stolčku. "Upam, da bo Mancini ostal. Scudetto pripada vsem, še posebej pa sem vesel za predsednika Morattija, ki je v sedmih nebesih," je povedal Paolillo.

 
 

Zmagali smo, čeprav se je cela Italija obrnila proti nam. To nas je še dodatno motiviralo in igralcem lahko le čestitam za osvojeni naslov.

Massimo Moratti

 
Inter se je do naslova italijanskega prvaka dokopal že tretjič zapored. Prvi je bil osvojen za zeleno mizo po izbruhu afere Calciopoli , tudi lanski naslov pa se ni mogel otresti dejstva, da je Juventus nastopal v Serie B, Milan pa je sezono začel z osmimi točkami odbitka. Tokrat je naslov čist kot solza. "Zmagali smo, čeprav se je cela Italija obrnila proti nam. To nas je še dodatno motiviralo in igralcem lahko le čestitam za osvojeni naslov," je povedal Moratti in se tako obregnil ob kritike s strani glavnega tekmeca Rome, kjer trdijo, da je Inter do naslova prišel predvsem po zaslugi sodniških napak. "Razočaran sem, vendar pa nikakor ne morem pozabiti zadnjih dveh mesecev. Interju so sodniki odkrito pomagali in to je lahko videla cela Italija," je povedal vezist Rome Daniele De Rossi .

Zlatan Ibrahimovič je veliki junak Interja v letošnji sezoni. © Reuters

 
V nedeljo so navijači Interja doživeli pravo nogometno katarzo. Za to je poleg novega naslova prvaka poskrbela tudi Fiorentina , ki je v gosteh ugnala Torino in tako v bitki za četrto mesto in za Ligo prvakov ugnala Milan . To pomeni, da Rossonerom v naslednji sezoni ostaja le nastop v pokalu Uefa, kar je vsekakor pika na i zares porazni sezoni za zdaj še aktualnih evropskih prvakov. "Razočarani smo, saj je pokal Uefa res hud udarec za naš klub. Kljub temu sem že večkrat povedal, da to ne spremeni ničesar. Milan je velik klub in ena sezona brez Lige prvakov ne pomeni nič groznega. V tem vidim tudi nekaj pozitivnega, saj bomo v naslednji sezoni vse moči usmerili v boj za naslov prvaka," je povedal podpredsednik Milana Adriano Galliani .

 

Empoli, Parma in Livorno v Serie B

Liga prvakov: Inter, Roma, Juventus, Fiorentina
Pokal Uefa: Milan, Sampdoria, Udinese
Pokal Intertoto: Napoli
Izpadli: Empoli; Parma, Livorno

V celoti gledano letošnja sezona v Italiji ne bo ostala zapisana v najlepšem spominu. V Ligi prvakov se je le Roma prebila do četrtfinala, Milan in Inter pa sta morala položiti orožje že v osmini finala, kjer sta ju izločila Arsenal oziroma Liverpool. Poleg neuspešne sezone so italijanski nogomet spet razjedali huligani , ob tem pa sta življenje izgubila navijača Lazia in Parme. Prijetno je presenetil Alessandro Del Piero , ki je pri 33 letih doživel drugo nogometno rojstvo in sezono končal kot najboljši strelec prvenstva z 21 zadetki. Kljub veliki vrnitvi Juventusa, ki je po enoletni odsotnosti znova zavzel svoje stare mesto v eliti, italijanski nogomet ne preživlja najlepših trenutkov. Stadioni samevajo, večino klubov tarejo velikanski dolgovi, največji zvezdniki pa precej raje odhajajo v Anglijo in Španijo, kjer se v zadnjih letih igra najboljši nogomet. Calcio preprosto potrebuje nekaj svežega: nova "Italia 90" vsekakor ne bi škodila.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.