Šport > Nogomet
28 ogledov

Škotski navijači bodo lahko kupili svoje najljubše klube

Nogometno igrišče Profimedias Simbolična fotografija.
Škotska vlada bo v naslednjih tednih odločala o zakonskem predlogu, ki bi navijačem dal prednostno pravico za nakup nogometnih klubov, ki so se znašli v finančnih težavah.

Škotska stranka Zelenih je sestavila zakonski predlog, ki bo nogometnim navijačem omogočil, da bodo kupili svoje najljubše klube, če se bodo ti znašli v finančnih težavah ali jih bodo lastniki prodajali. Podobno ureditev že imajo v Nemčiji, Španiji in Argentini.

Leta 2011 so navijači škotskega kluba Stirling Albion že kupili klub od 83-letnega lastnika. "Navijači so klub kupili dobesedno en dan preden bi ga morali razpustiti,“ je za Guardian povedal nekdanji minister Labouristov Henry McLeish, ki je navijačem pomagal pri nakupu.

Sedaj želijo navijači pridobiti prednostno pravico za nakup in možnost, da klub tudi prevzamejo, če se jim zdi, da lastniki z njim ravnajo neodgovorno. Trenutno lahko navijači kupijo klub le, če so vse druge konvencionalne možnosti izčrpane.

Največji klub, ki so ga na Škotskem rešili navijači je Heart of Midlothian iz Edinburgha, ki so morali za to vzeti kredit v višini 2,5 milijona funtov. Okoli 8.500 navijačev vsak teden prispeva 15,5 funta, da bi odplačali kredit, ki jim ga je dala podjetnica Ann Budge. Tudi v tem primeru so lahko navijači prevzeli klub le, ker je bila Budgeva kot lastnica velikega podjetja njihov porok. Z novo ureditvijo pa bodo lahko navijači brez pomoči podjetnikov in skladov kupovali klube.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.