Šport > Nogomet
20 ogledov

Slave: "Romuni so primeren tekmec"

stojanović selektor slovenska nogometna reprezentanca dres Saša Despot
"Časa ni nikdar dovolj, če želiš napredovati. Proti Romuniji imamo le dva treninga, nato v začetku septembra še pet ali šest," pred prijateljskim obračunom med Slovenijo in Romunijo naslednjo sredo v Stožicah pravi slovenski selektor Slaviša Stojanović.

Slovenska nogometna reprezentanca bo v sredo, 15. avgusta, ob 20.45 v Stožicah igrala prijateljski obračun z Romunijo. Selektor Slovenije Slaviša Stojanović, ki ne bo imel na voljo popolne ekipe, pravi, da bodo Romuni tekmec, ki bo ponudil odgovore na zadnja vprašanja pred septembrskim začetkom kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014.

"Glede na to, da na tem zboru ne bo napadalcev Zlatana Ljubijankića in Nejca Pečnika, bo ta baziral tudi na alternativah v igralskem smislu. Normalno pa bomo ta dva dni skušali uporabiti predvsem za nadgradnjo tistega, kar smo naredili na majskih pripravah v Avstriji, in seveda analizirati vse napake, ki so se pojavile na tekmi proti Grčiji. Treba pa bo tudi že pravilno plasirati informacije prvih dveh tekmecev v kvalifikacijah," je uvodoma za STA povedal Stojanović.

Slovenija bo uvodni tekmi kvalifikacij igrala 7. septembra doma proti Švici in 11. septembra na Norveškem. V skupini so sicer še Islandija, Albanija in Ciper. Stojanović se zaveda, da do začetka novega cikla torej ni več veliko časa in da bo težko odpraviti vse pomanjkljivosti.

"Časa ni nikdar dovolj, če želiš napredovati. Proti Romuniji imamo le dva treninga, nato v začetku septembra še pet ali šest. Časa res ni veliko, ampak nismo edini, ki smo v tem položaju. Mogoče smo edini v tem pogledu, da je pri nas ogromno novosti, ogromno novih igralcev v pogonu, tako da je treba vse to uskladiti. Trudimo se, da bomo na dovolj visoki ravni pred začetkom kvalifikacij," pravi Stojanović, ki ga pestijo še nekatere skrbi.

Slovenija zbor reprezentanca Ptuj hotel Primus Zlatan Ljubijankić | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Največje skrbi so glede igralskega kadra oziroma neigranja naših nogometašev v klubih. Ampak v tem trenutku mislim, da so vsi polni zagona, začetek sezone je, vsi pričakujejo, da bodo igrali v svojih sredinah. Z nekaterimi pa se je treba temeljito pogovoriti, saj se da do konca avgusta še menjati klub. Glede drugih stvari moramo v taktičnem smislu poskusiti nadgraditi vse stvari, ki smo jih začeli na tekmi proti Grčiji. Predvsem pa dati poudarek na konkretnost našega napada in na konkretnost po izgubljeni žogi predvsem na njihovi polovici," je še pojasnil slovenski selektor.

Sredin tekmec je bil v 90. letih prejšnjega stoletja precej bolj na očeh javnosti, posebej po zaslugi velemojstra Gheorgheja Hagija, kot je trenutno. Romuni so se takrat uvrstili na vsa SP in EP z izjemo Eura 1992, v zadnjih letih pa so "izpustili" zadnje tri mundiale in tudi letošnji Euro.

"Romuni so v zadnjih dveh letih konsolidirali svoje vrste, njihovi klubi se redno udeležujejo Lige prvakov, prihajajo do dobrih izidov. Reprezentanca je nova, dobra, ima povsem neko novo dimenzijo. Njihov selektor zahteva maksimalno disciplino, odgovornost. Če temu dodamo še tehnično znanje, ki ga imajo po naravi, potem to predstavlja odgovorno reprezentanco, ki predstavlja velik zalogaj za vsakogar. Jaz sem bil na tekmi Romunije v Švici, na kateri so Romuni zmagali, tako da so res kakovostni. So primeren tekmec, ki nam bo ponudil odgovore na zadnja vprašanja," je tekmeca orisal Stojanović in dodal, da je tudi na omenjeni tekmi povlekel neke smernice, kako se lotiti Švicarjev; nekaj naj bi jih uporabil že na sredini tekmi.

Slovenija, trenutno 33. na lestvici Mednarodne nogometne zveze, se je z Romunijo, ki je 51., pomerila sedemkrat (zmaga, po trije remiji in porazi), nazadnje leta 2007 v kvalifikacijah za EP 2008. Slovenci so takrat izgubili tako doma (1:2) kot v gosteh (0:2). Najlepši spomini, povezani z romunsko vrsto, pa segajo v november 2001, ko so si takrat izbranci Srečka Katanca prav prek Romunije v dodatnih kvalifikacijah priborili nastop na SP 2002.

Selektor Romunije Victor Piturca bo dokončni seznam za tekmo s Slovenijo objavil v soboto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.