Šport > Nogomet
22 ogledov

Slave vpoklical Mertlja, Matiča in Lazareviča!

Slaviša Stojanović, Aleš Zavrl
1/7
Saša Despot
Selektor slovenske nogometne reprezentance Slaviša Stojanović je na ponedeljkovi novinarski konferenci predstavil seznam nogometašev, na katere bo računal na prijateljski tekmi z Združenimi državami Amerike. Na njem ni Roberta Korena, Milivoja Novakovića in Aleksandra Radosavljevića, po dolgem času se vrača Darijan Matič, premierna vpoklica pa sta dobila vezista Aleš Mertelj in Dejan Lazarevič. Strokovno vodstvo za zdaj ostaja nespremenjeno.

"Bistvenih in korenitih sprememb tokrat nisem naredil. Želel sem si vključiti tudi malce večje število mladih igralcev, ki pa zaradi objektivnih vzrokov temu zboru niso priključeni. Razlog je preprost – mlada reprezentanca do 21 let ima v četrtek na sporedu izjemno pomembno tekmo kvalifikacij proti Litvi in v dogovoru s selektorjem (Matjažem) Kavčičem sem se odločil, da te igralce pokličem ob kateri drugi priložnosti. V tem primeru se nam bosta (Dejan) Lazarevič in (Rene) Krhin pridružila šele po tekmi. Upam, da se bomo vsi skupaj dobro znašli," je po objavi svojega premiernega reprezentančnega seznama povedal slovenski selektor Slaviša Stojanović. Strokovno vodstvo na čelu s pomočnikom Milanom Miklavičem ostaja nespremenjeno, a je Stojanović namignil, da bi do konca meseca lahko prišlo do sprememb.

Reprezentančna prihodnost (nekdanjega?) kapetana Roberta Korena in prvega strelca Slovenije Milivoja Novakovića še naprej visi v zraku, potem ko sta odpadla iz kombinacij za tekmo z Združenimi državami Amerike. Novaković zaradi poškodbe že ves oktober ne igra za Köln, medtem ko je Koren sodelovanje odpovedal zaradi osebnih težav. V nadaljevanje reprezentančne zgodbe je resno podvomil tudi Aleksander Radosavljević, ki je s seznama odpadel na lastno željo, in sicer zaradi zdravstvenih težav v družini.

"Po pogovoru z njima sem se tako odločil. V naslednjem mesecu se bom z njima spet pogovoril oziroma se z njima sestal in potem bo odločitev za naprej lažja. Pogovarjali smo se o trenutni situaciji, kako onadva vidita sebe. Tu gre nekako za skupno odločitev. Ali sta razmišljala, da ne bi več igrala za reprezentanco? Ne, nisem dobil nobenega namiga niti v eno niti v drugo smer. Šlo je za odkrit pogovor, oba imata določene težave, eden v zasebnem življenju, drugi pa je poškodovan. Zadeve so kristalno jasne, tako da se bomo decembra dobili in dogovorili," je svojo odločitev pojasnil Stojanović.

Premierna vpoklica sta dobila mladi reprezentant Dejan Lazarevič (Padova) in Aleš Mertelj (Maribor), novi selektor pa je poziv poslal tudi svojemu nekdanjemu varovancu iz Domžal, vezistu Darijanu Matiču (Krjvbas Krjvji).

"Darijana poznam dovolj dobro, a to ni razlog, da sem ga poklical. Tudi v prejšnjem kvalifikacijskem ciklu so ogromno razmišljali o njem, a ne vem, zakaj ga niso poklicali. Asistenti reprezentance so ga kar nekajkrat šli gledat in o njem oddali pozitivno mnenje tudi meni, poklical pa sem ga predvsem zato, ker Korena in Radosavljeviča ni." O vezistu in kapetanu Maribora Alešu Mertlju je Stojanović pristavil, da si ga je v svojih vrstah želel še kot trener Domžal:

"Mertelj je igralec, ki sem ga že prej redno spremljal, še ko sem bil trener Domžal, sem imel željo, da se priključi Domžalam. V tej situaciji, ko Radosavljevič in Koren nista na spisku, sem se odločil tudi zanj. Drugih igralcev na tem položaju praktično nisem videl. Mertelj igra vse tekme na zadovoljivem nivoju, je tudi kapetan Maribora, rad pa bi ga videl v živo, da vidim, če je ta informacija, ki sem jo imel o njem, še vedno prava, ko je še igral za Koper in v prvem letu pri Mariboru."

Maribor Interblock Darijan Matič Miral Samardžić | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Že dalj časa se je v reprezentančnih krogih omenjalo ime Lazareviča, ki je navduševal predvsem na zadnjih tekmah mlade reprezentance. Nogometaš Padove, četrtouvrščene ekipe italijanske Serie B, bi lahko predstavljal dolgoročno rešitev za levi bok, kjer sta se v zadnjem času izmenjavala Andraž Kirm in Josip Iličić.

"Lazareviča se dovolj dobro spomnim še iz Domžal. Ima izjemno kvaliteto v igri ena na ena, to me je izjemno pritegnilo, še posebej, ko sem pogledal tekme mlade reprezentance. Moramo pa se zavedati, da je to zdaj bistveno drug nivo, kjer ni tako lahko preigrati igralca. Zanima me, kako lahko funkcionira na malce višjem nivoju, ali lahko njegova kvaliteta, ki je nesporna, postane tudi dejanska, na višjem nivoju, kjer so igralci močnejši, stabilnejši, bolje pripravljeni. To so zdaj pripravljalne tekme, v katerih lahko poskušamo nekaj narediti in zbrati vse informacije. V kvalifikacijskih tekmah tega ne moreš več početi. To so zdaj pravi testi, reprezentanca ZDA je izjemno kvalitetna, tako da, če bo le priložnost, bo kdo dobil tudi nekaj več minutaže," je o svojem tretjem novincu na spisku dejal Stojanović.

Za konec je novi selektor še jasno nakazal, da se z aktualnim strokovnim vodstvom razhaja v videnju igre. Slovenija je pod Matjažem Kekom namreč dolgo časa igrala z dvema napadalcema v klasični postavitvi 4-4-2 in začela nove svetovne trende sprejemati šele na zadnjih nekaj kvalifikacijskih tekmah za Euro 2012, ko je Kek poizkusil s 4-2-3-1 in 4-3-3.

"Dve ali tri opciji imam v glavi. Imam vizijo, ki je verjetno precej oddaljena od realnosti. Treba je pobrati informacije s samega igrišča, zdaj pa tudi vidimo, da je treba, ko nekaterih igralcev ni na seznamu, razmišljati o drugačni sistemski postavitvi. V tem trenutku je težko povedati, a sta dve opciji sistemske postavitve, 4-2-3-1 ali 4-3-3, o tem zdaj razmišljam, lahko pa v naslednjem tednu pride še kakšna nova ideja," je zaključil Stojanović.

Seznam igralcev za tekmo proti ZDA (15. november):

Vratarji: Samir Handanović (Udinese/ITA), Jasmin Handanović (NK Maribor), Vid Belec (Crotone/ITA).

Branilci: Mišo Brečko (FC Köln/NEM), Boštjan Cesar (Chievo/ITA), Branko Ilić (Lokomotiva Moskva/RUS), Bojan Jokić (Chievo/ITA), Matej Mavrič Rožič (KSV Superfund/AVT), Miral Samardžić (Sheriff Tiraspol/MOL), Marko Šuler (Gent/BEL).

Vezni: Armin Bačinović (Palermo/ITA), Josip Iličić (Palermo/ITA), Andraž Kirm (Wisla Krakow/POL), Rene Krhin (Bologna FC/ITA), Dejan Lazarević (Padova/ITA), Darijan Matič (Kryvbas Kryvyi Rih/UKR), Aleš Mertelj (NK Maribor), Dare Vršič (Olimpija Ljubljana).

Napadalci: Valter Birsa (Genoa/ITA), Zlatko Dedić (Bochum/NEM), Zlatan Ljubijankić (Gent/BEL), Tim Matavž (PSV Eindhoven/NIZ), Nejc Pečnik (FC Krjlja Sovetov/RUS).

Komentarjev 1
  • privat 16:20 07.november 2011.

    snz.. slovenska nogometna zveza?? srbska nogometna zveza?? Skoraj sami srbijanci ...ali bom sploh še kdaj gledal nogomet?? Ali to že ni okupacija??