Šport > Nogomet
29 ogledov

Slišković "nasadil" Štimca: "Lahko je biti komentator"

Slišković Španija Bosna in Hercegovina Mestalla Valencia kvalifikacije za SP 200 EPA
Legendarni nogometaš Blaž "Baka" Slišković je po petkovem porazu Hrvaške proti Belgiji, s katerim so varovanci Igorja Štimca dokončno izpadli iz igre za neposredno uvrstitev na mundial, ostro udaril po vodstvu reprezentance.

Nekdaj odlični nogometaš in malce manj uspešni trener Blaž Slišković dobiva čestitke z vseh strani. Po precej bledih predstavah v boju za svetovno prvenstvo, kjer se bodo morali Hrvati ob že uvrščeni Belgiji reševati v dodatnih kvalifikacijah, je kot eden redkih javno okrcal selektorja Igorja Štimca, lotil pa se je tudi alfe in omege Dinama Zdravka Mamića.

Da je Štimac mesto selektorja zasedel le po zaslugi pakta med predsednikom Hrvaške nogometne zveze (HNS) Davorjem Šukerjem in Mamićem, so hrvaški navijači ponavljali vse od njegovega imenovanja, a jih je Štimac na svojo stran uspel pridobiti z zmago nad večnimi rivali Srbi, vse od domačega debakla s Škotsko pa so "kockasti" zgolj nemočno gledali v hrbet Belgiji in v petek ostali brez neposredne uvrstitve na SP.

Belgijci zdaj razred višje

"Enkrat se moramo spustiti na realna tla. Belgijci so bili nekoč razred nižje od nas, danes pa so razred višje," je v pogovoru za portal Sportski.net odkrito govoril Slišković, nekdanji član splitskega Hajduka in selektor Bosne in Hercegovine, ki se za hobi uči tudi angleški jezik.

"Če je atmosfera okrog reprezentance tako slaba, potem je nemogoče, da jo ustvarjajo zgolj novinarji. Gotovo je kriv tudi selektor, njegovo obnašanje in slaba igra Hrvaške, ki je vse pripeljalo do tega, da se okrog reprezentance ustvari neka negativna atmosfera. Obregnil bi se ob izjave selektorja po tekmi. Izpadlo je tako, da on ni nič kriv," je nadaljeval Slišković.

Naj enkrat sprejme odgovornost

"Gledal sem njegovo izjavo pred tekmo, v kateri je rekel, da je on izvrstno pripravil taktiko za Belgijce, da ve za vse, kar nas čaka in vse to, potem pa reče, da on preprosto ne more vplivati na koncentracijo, psiho igralca, ki stori napako. Pa ti si dal v igro tega nogometaša, ki je storil napako, ne jaz! On sam sebi skače v usta. Selektor je tu, da psihološko pripravi ekipo. Težko mi je po tem porazu. Hrvatom, ki živimo v Bosni in Hercegovini, je ta reprezentanca zelo pri srcu. zanjo navijamo z vsem srcem. Ne govorim proti Štimcu, temveč za hrvaško reprezentanco. Izpade tako, kot da so vsi novinarji proti njemu, ko reprezentanca izgubi, kot da ni normalno, da on nosi največji del odgovornosti. Pa ti si selektor, nisem jaz. Reci enkrat: 'Moja odgovornost je največja, sprejemam jo!' Ne vedno: 'Vse sem naredil najboljše!' Vsakič je tako."

Slišković je nato okrcal še HNS, ki je Štimca postavil za selektorja po tem, ko je "dva meseca treniral Hajduk in tri mesece Cibalio".

Hoče se le prodati

"Pa tega ni nikjer na svetu! Kako lahko tako prestavijo odgovornost na igralce? Kje se še to dogaja? Človek, ti so kapetan te ladje. Če je prišlo do neuspeha, stopi pred to ladjo in reci: 'Jaz sem odgovoren!' Ko pa je uspeh, potem vzemi tudi del uspeha pri vsem tem," je kar vrelo iz Mostarčana.

"Da si vsi zabijajo glavo v pesek? Da, Igor je takšen. Dobil je priložnost, da vodi neko reprezentanco, kakršna je Hrvaška, on pa sebi gradi kariero. Jutri bo v njegovem življenjepisu pisalo, da je vodil Hrvaško, odšel bo v Anglijo in se prodal, nekdo ga bo vzel, ker je vodil Hrvaško. Evo, to on hoče! Koliko pa on zna, je druga stvar. On pravi: 'Jaz sem naredil vse, kar je v moji pristojnosti, pripravil sem ekipo na najbolje, kolikor znam.' Ne vpraša pa se, kolikšna je ta njegova pristojnost. Tega se ni vprašal."

Sklenil pakt z Mamićem

Igro Hrvaške je legendarni "Baka" ocenil za brez glave in repa, brez "ene uigrane akcije", vse pa da skušajo rešiti s pomočjo individualnega navdiha Ivana Rakitića ali Luke Modrića. Na več kot napol praznem stadionu Maksimir je moral nekaj ponosa kockastim reševati celo pozabljeni Niko Kranjčar, ki je zabil sicer izvrsten zadetek za končnih 1:2. 

"Res sem razočaran, boli me, da lahko reprezentanca, kot je Hrvaška, propada, da se sredi Zagreba izgubijo dve zaporedni tekmi, ena od teh proti Škotski! Izgubiš od ekipe, ki pride brez sedmih standardnih reprezentantov, oni pa nam vzamejo tri točke. Pa to se ne sme zgoditi, ljudje! In to sredi Zagreba! Potem pa pravijo, kje so navijači. Navijači niso neumni, vidijo, da se dogaja nekaj slabega," je še pristavil Slišković.

"Štimčev prihod na mesto selektorja je bil že od začetka nepošten, s tem si takoj ustvarite neko negativno energijo s strani ljudi, ki vidijo, da je to nepošteno. Najprej je hotel biti predsednik zveze, ko pa s silo to ni mogel postati, se je obrnil na drugo stran. Pa je sklenil pakt z Mamićem: 'Dajva se jaz in ti malo skregat, pa se bova nato pobotala! Jaz bom tebi naredil kakšno uslugo, ti meni ...' Ljudje vse to vidijo! Ljudje niso budale! Pred letom dni je bila zgodba povsem drugačna. Igorju je potrebno pokazati njegovo izjavo izpred leta in pol, ko je rekel: 'Sprehodili se bomo skozi kvalifikacije in bili največje presenečenje SP v Braziliji!' To mu naj zmontirajo. Ali tisto, ko je iz lože, ko je gledal Hrvaško (nekdanjega selektorja Slavena, op. a.) Bilića kritiziral igro in njegove izbrance, ko je bil sokomentator. Lahko je biti sokomentator in general po tekmi. Evo ti, brat, bodi na klopi in se zdaj pokaži."

Takole je nekoč zabijal "Baka":



Komentarjev 1
  • Žurnalček 15:20 13.oktober 2013.

    Kateri vaš KRETENOID komentira tole. Hrvaška gre naprej kljub porazu in to bi moral vedeti nekdo , ki se dela , da se razume v fuzbal. Za Slovenijo pa SLABO kaže in , če je za koga omenjeni pasus , ...prikaži več je to lahko samo za Slo reprezentanco !