Šport > Nogomet
31 ogledov

"Slovenci neupravičeno priprti v Talinu"

Tekma v Estoniji navijačem ne bo ostala v prijetnem spominu. Fotografija je simb Žurnal24 main
Na tekmi kvalifikacij za EP 2012 med Estonijo in Slovenijo so morali štirje navijači Slovenije za zapahe. Izjavo za javnost skupine Slovenia Supporters posredujemo v celoti.

Slovenski navijači neupravičeno priprti v Talinu

Iz kluba navijačev slovenske nogometne reprezentance – Slovenija supporters javnosti posredujemo izjavo o priprtju slovenskih navijačev med tekmo Estonija – Slovenija. Estonska policija je namreč brez kakršne koli razlage in pojasnila priprla 4 slovenske navijače, jih zadrževala 5 ur in izpustila z pogojem, da se izjasnijo za krive pri uporabi pirotehnike na stadionu.

Po zadetku slovenske nogometne reprezentance je nekdo med slovenskimi navijači, ki so prišli v Estonijo podpret reprezentanco, poskrbel tudi za nekaj dima. Na tribunah sta bili odvrženi 2 dimni bombi. Bombi sta povzročili nekaj dima, nobene materialne škode ali kakor koli vplivali na zdravje
prisotnih na tribuni.

Čez nekaj minut je sledila intervencija varnostnikov, ki so s tribune postopoma odpeljali 4 navijače, ki so se po naključju znašli v radiusu 10 m od odvržene pirotehnike. Varnostniki so enostavno pristopili k posameznemu navijaču in ga povabili ven. Po povabilu pa je brez kakršne koli razlage sledila predaja policiji. Priprtim navijačem, zaradi čudnih okoliščin niti ni bilo jasno, kaj se dogaja in kljub prošnjam, da dobijo pojasnila vsaj v angleščini, jih niso uslišali, ampak raje 2 uri držali priprte v policijskem vozilu. Okrog polnoči pa so jih odpeljali na policijsko postajo, kjer so jih zaslišali in predlagali v podpis dokument, s katerim se navijači izkažejo za storilce kaznivega dejanja, povezanega s pirotehniko. Nobeden od zaprtih navijačev ni bil povezan z pirotehniko na stadionu in iz tega razloga dokumenta niso hoteli podpisati. Po 3 urah in posredovanju pravne pomoči pa so navijači podpisali izjave pod prisilo, ker bi drugače zamudili transferje v Slovenijo. Policija je za transferje vedela in izkoristila naš položaj.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Slovenski navijači so morali podpisati dokument, ki jim izdaja opozorilo zaradi uporabe pirotehnike, a kljub temu so po pogajanjih dobili možnost, da napišejo še svoj ugovor na zapisnik, kjer so se izjasnili, da pirotehnike niso uporabili in dokument podpisujejo pod prisilo in pogojem, da lahko samo na ta način zapustijo policijsko postajo in Estonijo. Klub navijačev bo na podlagi izjav priprtih navijačev in prič na tribuni slovenskemu veleposlaništvu v Talinu poslal dopis, kjer bomo zaradi neupravičenega pridržanja brez kakršnih koli dokazov (priprti so bili na podlagi izjave varnostnika) ter kršenja človekovih pravic zahtevali opravičilo odgovornih za dejanja v zvezi z dogodkom. Ravno tako bomo o dogodku javno obvestili NZS in zahtevali, da o dogodku obvesti nogometno organizacijo v Talinu in UEFA.

V klubu Slovenija supporters ne bomo dopustili, da dogodek ostane nepojasnjen, saj 4 nedolžne navijače bremeni, da so storili nekaj, česar niso. Vsi 4 navijači so državljani Slovenije in EU in ne moremo dopustiti, da so kršene njihove pravice. Hkrati pa upamo, da bo dogodek tudi primer za oblikovanje novih zakonov pri nas, ki se tičejo navijačev, saj lahko na podlagi izjave 1 varnostnika, ki nima materialnih dokazov ostanete brez pravice obiska športnih dogodkov, ker ste se nahajali na tribuni, kjer se je zgodil prekršek.

Slovenija supporters

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.