Šport > Nogomet
612 ogledov

Slovenci pogrnili na prvem "pravem" testu

Slovenija - Finska Profimedia
Slovenski nogometaši so po dveh zaporednih zmagah v kvalifikacijah za Euro 2024 doživeli streznitev na Finskem.

Slovenska nogometna reprezentanca je na tretji kvalifikacijski tekmi za Euro 2024 v Helsinkih izgubila proti Finski z 0:2 (0:1). Izbrance Matjaža Keka naslednja preizkušnja čaka v ponedeljek ob 20.45 v Stožicah proti Danski.

MATJAŽ KEK Drevi, ob 18.00 Šport Slovenija ostala še brez enega nosilca, Kek razkril novega kapetana

Finski navijači so že pred tekmo izobesili transparent z optimističnim napisom o uvrstitvi na EP "Nemčija, prihajamo pit vaše pivo". Pred polnimi tribunami so jih korak bližje tem užitkom popeljali tudi njihovi ljubljenci, saj je Finska opravila s Slovenijo.

Ta pa prvega "pravega" testa v kvalifikacijah ni prestala po željah. Že pred tekmo je bilo jasno, da bo dvoboj z udeleženci zadnjega evropskega prvenstva težak, na samem dvoboju pa Kekovim nogometašem ni uspelo narediti dovolj za peto zaporedno zmago (kar bi bil rekorden niz zanjo) in za deveto tekmo zapovrstjo brez poraza.

Slovenija je v skupini H pred gostovanjem na Finskem zmagala v Kazahstanu in doma proti San Marinu. Tako ostaja pri šestih točkah, toliko jih ima po novem tudi Finska. 

"Čestitam finski reprezentanci, ki je izkoristila svoje priložnosti, mi pa svojih ne. Ob sijajnem ambientu in v bojeviti tekmi ob številnih priložnostih na obeh straneh smo zadaj naredili preveč napak, ki so omogočile Fincem zadetka. Sami pa smo imeli pri zaključkih premalo koncentracije. Zmaga Finske je popolnoma zaslužena. V sami ekipi smo morali nekaj menjati zaradi bolezni Jona Gorenca Stankovića, smo pa vsekakor iskali možnosti, da pridemo do točk. Bilo pa je nekaj dobrih stvari. Tekma je pokazala izenačenost v skupini, mi pa moramo razmišljati o sebi, o svojih slabih zadevah, o koncentraciji in se pripraviti na tekmo z Dansko, ki nas čaka čez tri dni."

selektor Matjaž Kek

Kek je v začetni postavi namesto odsotnega Jana Oblaka v vrata postavil Vida Belca, v osrčju obrambe je tokrat David Brekalo igral namesto Mihe Blažiča, v zvezni vrsti so po poškodbi Jasmina Kurtića priložnost dobili Adam Gnezda Čerin, Sandi Lovrić, Miha Zajc in Petar Stojanović, v napadu pa sta začela Benjamin Šeško in Andraž Šporar.

Slovenija - Finska | Avtor: Profimedia Profimedia

Uvodoma tekma v poletnem vremenu ni ponudila priložnosti, le v deveti minuti je bilo nekoliko bolj vroče pred slovenskimi vrati, vendar Finci niso prišli do pravega zaključnega strela. Zato pa so do njega prišli štiri minute pozneje. Teemu Pukki je z desne strani poslal nizko žogo pred vrata Belca, tega pa je iz bližine ugnal Joel Pohjanpalo za 1:0, potem ko je prišel pred Brekala.

Slovenija - Finska | Avtor: Epa Epa
Slovenija, ki si dotlej ni priigrala resne priložnosti, je prvič zagrozila v 28. minuti, ko je cilj zgrešil Lovrić. Je pa v naslednjih minutah pritisnila in imela v 32. minuti novo priložnost, ko je s sicer ne povsem posrečenim strelom Šeško oplazil vratnico. Nekaj trenutkov zatem pa je Zajc zgrešil cilj.

Slovenci so v uvodu drugega polčasa prevzeli pobudo in v 51. minuti je Šporar žogo poslal mimo vrat z diagonalnim strelom malce z desne strani, v 56. pa je strel Stojanovića obranil domači vratar Lukaš Hradecky.

Toda v 58. minuti so tudi Finci, na katere slovenski selektor ni zaman opozarjal, da so dobri v prehodih v napad, znova zagrozili, z desne strani je malce mimo gola meril razpoloženi Oliver Antman. Prav ta pa je v 64. minuti podvojil finsko prednost, ko je z desne strani premagal Belca, spet je bil podajalec Pukki.

V 75. minuti je do strela z glavo prišel Šeško, a bil premalo natančen, Kek pa je še okrepil napad v želji po zadetku. Slovenci so še naprej imeli žogo več v posesti, a do pravih zaključkov ob vztrajnem finskem izbijanju žoge niso prišli. Za nameček so domači ob koncu zahtevali še enajstmetrovko, za katero pa se sodniki na srečo gostov niso odločili.

Slovenija - Finska | Avtor: Epa Epa

* Olimpijski stadion, gledalcev 32.560, sodniki: Cuarda, Prieto in Masso Granado (vsi Španija).
* Strelca: 1:0 Pohjanpalo (13.), 2:0 Antman (64.).
* Finska: Hradecky, R. Jensen (od 65. Peltola), Ivanov, Hoskonen, Alho (od 71. Uronen), Niskanen, Schüller (od 79. Kamara), Kairinen, Antman (od 79. Suhonen), Pukki (od 65. Hakans), Pohjanpalo.
* Slovenija: Belec, Balkovec, Bijol, Brekalo, Karničnik, Lovrić (od 65. Mlakar), Gnezda Čerin, Zajc (od 78. Elšnik), Stojanović (od 78. Verbič), Šporar (od 65. Vipotnik), Šeško (od 86. Celar).
* Rumena kartona: Niskanen; Šporar.
* Rdeči karton: /.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • crniovcar 11:14 17.junij 2023.

    Prvi pravi test ????? Še dobro , ,da so bili vsaj Finci.

  • radovednica 07:54 17.junij 2023.

    Ja, kakšni uspehi, komaj so zmogli neki azijski Kazahstan, pa šoloobveznike San Marino. Neverjeten uspeh a ne? Ko pride prvi resnejši trtjeligaš, je pa konec zgodbe, a ne pijanček Kek in tile razmaženi brezvezniki? Vsi so veliki frajerji, v tujih ...prikaži več klubih, pa še za doma so komaj povprečni. Koliko časa še jih bo kdo prenašal? Delat falanga nesposobna in to za tekoči trak v Amazon ali pa samo v Poštni center, pošto sortirat. Keka pa na psihiatrično, "da ga bodo malo po jajcih tepli".

  • Ender3 20:45 16.junij 2023.

    Sramoto delajo sebi in državi..Kek in njegovi kekci..