Šport > Nogomet
153 ogledov

Slovenci poraženi na prvi tekmi evropskega prvenstva

milenko ačimović Profimedia
Slovenska mlada nogometna reprezentanca je z 0:3 (0:0) izgubila prvi obračun EP do 21 let v skupini B proti Španiji.

V skupinskem delu prvenstva, ki ga sicer skupaj gostita Slovenija in Madžarska, varovance selektorja Milenka Aćimovića čakata še obračuna proti Češki v Celju (27. marec) in Italiji v Mariboru (30. marec).

Španska izbrana vrsta do 21 let je upravičila vlogo favorita proti domači reprezentanci in osvojila prve tri točke v skupini B. Slovence tako v nadaljevanju skupinskega dela v prihodnjih dneh čaka veliko dela, da si priigrajo nastop v izločilnih bojih, ki bodo med 31. majem in 6. junijem.

slovenija španija u21 | Avtor: Epa Epa

Španci so po nekaj hitro izgubljenih žogah hitro prevzeli pobudo, Slovenci pa so prek Timija Maxa Elšnika šele v 11. minuti po lepem prodoru nakazali željo po bolj ambiciozni igri.

Španci so prvič resneje zapretili v 17. minuti, ko je strel Abela Ruiza sijajno ubranil Igor Vekić. Le nekaj trenutkov kasneje je bilo pred vrati Slovencev znova vroče, a je zadnjo podajo Marca Cucurelle v kot preusmeril Andraž Žinič. Španci so nadaljevali prevlado, mladi nogometaš Reala, sicer posojen Milanu, Brahim Diaz pa je po podaji Pipe sam kot duh v kazenskem prostoru z glavo povsem zgrešil žogo.

Da so imeli Španci težave v obrambi, je nakazala 21. minuta, a po kotu Slovenci niso prišli do strela. V 23. minuti je po strelu levega bočnega nogometaša Betisa Juana Mirande Vekić sijajno posredoval. Domačini so nenadejano priložnost dobili še v 27. minuti, a Žan Celar ob pritisku branilca ni uspel priti do strela.

Aćimovićevi varovanci so bili znova nevarni po kotu v 36. minuti, a po drugi podaji Kolmaniča pred vrata David Brekalo z glavo ni uspel usmeriti žoge proti Fernandezovim vratom.

V 39. minuti pa najlepša priložnost na tekmi za Slovence. V gneči pred vrati so se po prostem strelu Kolmaniča znova slabo odzvali španski branilci na čelu z vratarjem Fernandezom, a Slovenci niso imeli kančka sreče, da bi žogo potisnili v mrežo, Celarju pa so strel z levico blokirali.

Za konec polčasa so bili znova nevarni Španci. V 45. minuti je znova poskusil Miranda, vratar Brava v slovenskih vratih pa se je moral izkazati, da je žogo potisnil v kot. Iz uigranega kota so nato Španci prišli do svoje najlepše priložnosti, vendar je Martin Zubimendi z glavo zgrešil cilj.

slovenija španija u21 | Avtor: Epa Epa
Drugi polčas se je začel z dvojnim šokom za slovensko izbrano vrsto. Španci so povedli na začetku osme minute, ko si je po podaji Marca Cucurelle žogo v kazenskem prostoru ustavil Diaz, jo odložil na rob kazenskega prostora, tam pa jo je s sijajnim volejem za hrbet Vekića spravil Javi Puado.

Slabi dve minuti kasneje so varovanci Luisa de la Fuenteja podvojili vodstvo. Po hitrem protinapadu je podajo Cucurelle za hrbet Vekića preusmeril Gonzalo Villar in Slovence pahnil v zahteven položaj. Španci so imeli nato še nekaj več prostora, saj so Slovenci stopili nekoliko višje, da bi morebiti ogrozili špansko obrambo.

V 70. minuti je imel najlepšo priložnost na tekmi Elšnik, ki je prejel darilo španskega branilca Pipe, toda nato je s svojo boljšo levico zgrešil vrata Fernandeza. Slovenci so sicer imeli več od igre, Španci pa so še naprej nizali priložnosti.

Nekajkrat so bili blizu povišanja vodstva, a je bil ob strelih Villarja in Manuja Garcie vselej na mestu Vekić, ki je imel precej več dela od španskega kolega. Napako si je v 79. minuti privoščil še najboljši posameznik Slovencev Vekič, vendar jo je nato z obrambo po strelu Ruiza vendarle popravil. Tretjič pa je moral Vekić po žogo v mrežo v 89. minuti, ko je po lepi dvojni podaji piko na i španski zmagi postavil Miranda.

V soboto se bodo Aćimovićevi varovanci pomerili s Češko. Tekma bo v Celju ob 18. uri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.