Šport > Nogomet
13 ogledov

Slovenci preživeli ruševine in slavili

Matavž (desno) je zabil vodilni zadetek Slovencev v Toftirju. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Slovenska nogometna reprezentanca je v Toftirju z 2:0 ugnala nogometaše Ferskih otokov. Slovenijo je v vodstvo popeljal vroči Tim Matavž, delo pa je dokončal kar domači Rogvi Baldvinsson.
Štejejo točke, umetniški vtis ni pomemben. Posebej dobro so fantje odreagirali ob izključitvi Šulerja
Matjaž Kek

Slovenci so tekmo v vasici Toftir (v prevodu "ruševine") začeli podjetneje, a do prave priložnosti v prvih 20 minutah po uvodnem pritisku niso prišli. Zato pa je v 24. minuti tekme sledil šok: izključitev Marka Šulerja. Slovenska obramba je zaspala in Šuler je tik pred slovenskim kazenskim prostorom podrl Christiana Holsta. Avstrijski sodnik Oliver Drachta je Slovencu pokazal rdeči karton, iz prostega strela pa Fercem ni uspelo zadeti. Na Kekovo in na srečo širše slovenske nogometne javnosti izključitev Šulerja ni pustila posledic v vrstah zeleno-belih. Ti so namreč le pet minut po Šulerjevi predčasni prhi načeli mrežo nogometašev danske province. Valter Birsa je z leve strani v kazenski prostor poslal predložek, ki sicer ni našel nikogar, a se je žoga le skotalila do Matavža, ki jo je pospravil za hrbet domačega čuvaja mreže Jakupa Mikkelsena. Do polčasa se izid ni spremenil, tako da je Kekova četa na odmor odšla s prednostjo 1:0.

Drugi polčas se je za slovenske fante začel sanjsko. V drugi minuti nadaljevanja so namreč Ferci Sloveniji pripravili darilo. Po podaji s kota (tudi tokrat je podajal Birsa) je žogo v lastno mrežo s pravim napadalskim strelom z glavo pospravil Rogvi Baldvinsson. Po vodstvu z 2:0 je slovenski selektor Matjaž Kek nekoliko zaprl slovensko postavitev in Slovenci so se osredotočili na branjenje dveh golov prednosti. Ferci so si v nadaljevanju ustvarili nekaj priložnosti, a do častnega zadetka niso prišli. Omeniti velja strel rezervista Atli Danielsena, ki je v 79. minuti tekme sprožil z razdalje, a se je v slovenski vratih izkazal tudi tokrat zanesljivi Samir Handanović. Zgodba izpred 11 letih, ko je Slovenija v Toftirju zapravila dva gola prednosti, se tokrat ni ponovila in zeleno-beli se veselijo novih treh točk v kvalifikacijskem ciklusu za evropsko prvenstvo 2012.

Izjavi po tekmi (vir: NZS):
Matjaž Kek, selektor Slovenije: "Fantje so odigrali pošteno. Na koncu niti ni pomembno, na kakšen način dobiš tekmo, glavno da zmagaš. Dobro smo se borili in zasluženo zmagali. Štejejo točke, umetniški vtis ni pomemben. Posebej dobro so fantje odreagirali ob izključitvi Šulerja. Igre v nadaljevanju ni bilo, na srečo smo zadeli, oni ne. Takšne tekme je težko dobiti, zato je zmaga še toliko slajša."

Milivoje Novaković, napadalec: "Bilo je zelo težko. Na srečo smo zmagali, rdeč karton nas je še bolj zbližal in tri točke pomenijo izjemno veliko. Ob boljših razmerah bi dosegli še kakšen gol več."

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2012, skupina C:

Ferski otoki : Slovenija 0:2 (0:0)
Matavž (29), Baldvinsson (47/ag)
RK: Šuler (24/SLO)

Italija : Estonija 3:0 (2:0)
G. Rossi (21), Cassano (39), Pazzini (68)

Lestvica: 1. Italija 16 točk (-1), 2. Slovenija 11, 3. Srbija 8 (-1), 4. Estonija 7 (-1), 5. Severna Irska 6 (-2), Ferski otoki 1 (-1)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.