Šport > Nogomet
138 ogledov

Slovenec bližje Realu kot reprezentanci

Peđa Misimović
1/17
Osebni arhiv
Pogovarjali smo se z nekdanjim napadalcem ljubljanske Olimpije, Peđo Misimovićem, ki je lansko leto zapustil Slovenijo in odšel v Madrid. Šestnajstletnega napadalca povezujejo s prestopom v Fiorentino.

Španija preživlja krizo, toda nogomet cveti. Z načrtnim delom je "Furija" splezala na evropski in svetovni vrh. Znotraj tega kolesja se je znašel tudi nekdanji nogometaš Olimpije Peđa Misimović. Šestnajstletni napadalec z družino živi v Madridu, kjer brani barve Getafeja in čaka na klic reprezentance. Med poletnim prestopnim rokom bi lahko zamenjal sredino, italijanska La Gazzetta dello Sport pa je poročala, da se zanj zanima tudi Fiorentina.

Obravnavali so ga kot Afričana
Novo življenje se za sorodnika bosanskega virtuoza Zvjezdana Misimovića ni začelo dobro, saj ga Getafe po zapletu s Fifo ni registriral, zato je zanj igral le na turnirjih in prijateljskih tekmah, kjer je redno zabijal pred očmi skavtov Real Madrida in ostalih velikanov. Pri Fifi so registracijo zavrnili, ker so sumili da se je z družino v Španijo preselil le zaradi nogometa, kar je po novem pravilniku prepovedano. Tako so ga oblasti vrgle v isti koš kot denimo Afričane, ki brez prebite pare dejansko pridejo s trebuhom za kruhom.

"Španija me je navdušila kot država, s svojo toplino, južnim temperamentom, hrano ... Ne glede na vse sem v tej sezoni treninga pri Getafeju zelo napredoval. Španija je svetovni prvak in to si je tudi zaslužila s fenomenalnim delom z mladimi po celi državi. Začutil sem, da je ta poteza za mene kot nogometaša izjemno perspektivna. Ni mi žal – presrečen sem," je o svojem zgodnjem odhodu iz Slovenije za Žurnal povedal Misimović.

Peđa Misimović | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

"Vsi se zgledujejo po Barceloni"
Španski nogomet je v zadnjih letih sicer omrežil svetovno javnost, igralni slog imenovan tiki-taka pa je lahko izkusil na lastnih nogah: "Seveda se vsi zgledujejo po igri Barcelone, veliko je podaj. Ta stil igre mi je zelo pri srcu, tako da sem se ga hitro privadil. Španci so majhni in tiki-taka jim odgovarja, saj z dolgimi podajami ne bi dosegli ničesar," pove.

O delu z mladimi, ki je v samem svetovnem vrhu, govori z izbranimi besedami: "Treningi so organizirani, strokovni, potekajo pa v odličnih pogojih v trening centrih po celotni državi. Konkurenca je večja, selekcija je boljša, liga je močnejša, organizirajo pa se tudi močne prijateljske tekme in turnirji s klubi in reprezentancami s celotnega sveta, kot so Brazilija, Argentina, Nemčija ..." Mladi nogometaš v španski prestolnici redno obiskuje tekme Reala na Santiagu Bernabéu, ena redkih stvari, ki mu ni všeč, pa je špansko pojmovanje točnosti: "Zamujajo in to vedno. Zmeniš se ob štirih, prideš ob petih! Drugače pa je tako – če rečeš kaj čez njih, te samo vprašajo: 'Kdo je svetovni prvak?'."

Veliki cilj: "Real Madrid!"
Januarja lani, ko je tudi uradno postal slovenski državljan, so ga poklicali iz mlade slovenske reprezentance. Misimović je potrdil, da bi igral za Slovenijo, a leto in pol kasneje vabila še ni dobil. Odločil bi se lahko tudi za Srbijo: "Januarja lani, ko sem dobil državljanstvo, je moj tedanji trener Aleš Čeh vprašal mojega očeta, za katero reprezentanco se bomo odločili . Za slovensko sem se odločil,  ker sem tam rojen in sem tam treniral že od mladih nog. Nekaj dni kasneje je moj oče odgovorne obvestil o moji odločitvi, a do dan danes nisem dobil uradnega povabila."

Kljub vsemu ohranja stike z bivšimi soigralci, denimo vratarjem Janom Oblakom, za katerega je bila selitev nekaj kilometrov zahodneje, na Portugalsko, še veliko bolj nesrečna: "Najbolj se je jezil, ko sem mu ga zabil 'v rašlje'," je v šali razlagal Misimović. "Vseeno gre za izjemnega vratarja, že zdaj bi lahko branil za Real. Tam želim nekoč igrati tudi sam. Trenutno še ne vem, ali bom ostal pri Getafeju ali ne. Res je, da se zame zanima tudi Fiorentina, a v igri so tudi drugi, predvsem italijanski klubi," je še zaključil "Miske".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.