Šport > Nogomet
48 ogledov

Slovenec na čelu Evrope!

aleksander čeferin uefa glasovanje
1/9
EPA
Aleksander Čeferin je novi predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa)! V prvem krogu je za slovenskega funkcionarja glasovalo 42 od 55 članic.

V Atenah je danes potekal volilni kongres Evropske nogometne zveze (Uefa), ki je postregel z enim najdomevnejših uspehov slovenskega športa. Aleksander Čeferin je dobil zaupanje držav članic in postal novi predsednik krovne organizacije na stari celini!

Predsednika je izbiralo 55 članic Uefe. Za zmago v prvem krogu mora kandidat zbrati 28 glasov, za slavje v naslednjih krogih pa zadostuje navadna večina. Čeferina je javno podprlo več kot 30 zvez, v prvem krogu pa mu je podporo izreklo 42 članic. Njegov protikandidat Michael van Praag je dobil le 13 glasov.

Čeferin je na predsedniškem stolčku nasledil suspendiranega predhodnika Francoza Michela Platinija. Postal je sedmi predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa). 

Pred njim so predsedniško mesto evropske zveze zasedali Danec Ebbe Schwartz, Švicar Gustav Wiederkehr, Italijan Artemio Franchi, Francoz Jacques Georges, Šved Lennart Johansson in Platini.

"Hvala za izjemno podporo. Je velika čast, a hkrati velika odgovornost. To mi veliko pomeni, družina je ponosna na to, majhna in lepa Slovenija je ponosna. Upam, da boste nekoč tudi vi ponosni name," je takoj po izvolitvi dejal Čeferin.

Na kongresu so sicer še v svet Mednarodne nogometne zveze (Fifa), nekdanji izvršni odbor, izvolili prvo evropsko predstavnico, Italijanko Evelino Christillin.

Čeferin pred volitvami nagovoril funkcionarje

"Odgovornost je moj kompas. Rad bi ustvaril ravnotežje med vsemi deležniki v našem športu, ko bodo vključeni vsi, nihče ne ob izključen. To bo moja osnova, če bom izvoljen. Mnogi so rekli, da sem premlad, neizkušen. Jaz voditelj? Ne vem. Ne morem se označiti za vodjo. Le ljudje oziroma države članice odločajo, ali si vodja, ali ti bodo sledile. Premlad in neizkušen? Ne vem. Star sem skoraj 50 let. Vodim svojo podjetje in NZS. Lahko rečete, da sem mlad in neizkušen, ampak to je nespoštljivo," so bile uvodne besede Čeferina, ki je še enkrat poudaril, da ima pripravljene programe, ki bodo dvignili Uefo na novo raven, do tega pa bo prišel s pomočjo in upoštevanje držav članice.

"Nisem tu, da bi izpostavljal nepravilnosti. Nočem ustvarjati empirija strahu, ko nas bo vsak dan strah. Rad bi izpostavil dobre stvari, ki jih je Uefa počela. In ste jih počeli vi. Želim so normalnega obdobja, pozitivnih stvari, prijateljstva," obljublja prvi mož Nogometne zveze Slovenije, ki je izpostavil, da je kandidat z jasno vizijo ter brez preteklosti v raznih odborih. "Veter sprememb piha skozi Uefo. To je konec enega obdobja in začetek novega."

"Nisem sanjač, sem pragmatik. Grajenje mostov je čudovito. Grajanje igrišč je še boljše. Bolje je graditi centre, prihodnost za mlade. Nogomet na prvem mestu, to bo moje vodilo, za to sem pripravljen žrtvovati svoje nadaljnje življenje," je dejal Čeferin.

 
Komentarjev 11
  • bine.prelesnik 16:15 14.september 2016.

    Mi lahko poveš, katera država ni zapufana ?

  • Papaja Popi 14:51 14.september 2016.

    Čestitamo ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !

  • h3o 14:19 14.september 2016.

    to je v redu.