Šport > Nogomet
27 ogledov

Slovenec že kroji podobo Uefe

aleksander čeferin EPA
Izvršni odbor Uefe je na zasedanju v Nyonu potrdil nekatere spremembe, predlagane s strani predsednika Aleksandra Čeferina.

Izvršni odbor Evropske nogometne zveze (Uefa), ki ji predseduje Slovenec Aleksander Čeferin, je na današnjem zasedanju v Nyonu soglasno potrdil nekaj Čeferinovih predlaganih reform. Najbolj je izpostavil predlog, ki bi predsedniku Uefe in članom izvršnega odbora delovanje omejil na največ tri štiriletne mandate.

"Pred izvolitvijo sem obljubil nekatere reforme v samem delu Uefe. Ena od teh je tudi predlog, da so lahko predsednik ter člani izvršnega odbora na svojih položajih največ tri mandate, kar je odbor soglasno podprl," je dejal Čeferin, ki je konec septembra na čelu evropske zveze nasledil Francoza Michela Platinija, in dodal: "Veseli me, da je izvršni odbor soglasno podprl reforme, za katere osebno menim, da so ključne pri delovanju Uefe."

"Prepričan sem, da bodo tudi naše članice podprle te dobre predloge delovanja Uefe, s katerimi skušamo ustvariti še močnejšo Uefo in bolj transparentno delovanje v dobro evropskega nogometa," meni Čeferin; predlagane reforme izvršnega odbora mora namreč potrditi še kongres Uefe, ki bo 5. aprila v Helsinkih. Dan pred tem bo prav tako v Helsinkih spet zasedal izvršni odbor.

Za zdaj govora o tem, koliko dodatnih mest bo Uefa zahtevala na svetovnih prvenstvih, ki bodo od leta 2026 razširjena na 48 reprezentanc, ni bilo. Čeferin je sicer že pred časom poudaril, da mora Uefa oziroma Evropa v najslabšem primeru dobiti najmanj tri dodatna mesta. Zdaj jih ima 13.

Gianni Infantino, predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa), bi rad videl, da bi več mest dobile reprezentance iz Afrike in Azije. Končna odločitev o razporeditvi števila mest na SP bo bržčas znana na majskem kongresu v Manami.

Uefa bo v petek objavila tudi kandidate za izvršni odbor, osmerici se namreč izteka štiriletni mandat.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.