Šport > Nogomet
8524 ogledov

"Si predstavljate raven teh ljudi? To je psihopatski pristop!"

Aleksander Čeferin Profimedia
"Verjamem, da je oblast sladka in je pomembno dobiti volitve, a interesa Slovenije zaradi osebne promocije ne bi smeli izpostavljati," pravi predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

Aleksander Čeferin, predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) je v intervjuju za Večer izpostavil pomen sodelovanja tako na športni kot politični ravni. Meni, da je to edini način, da družba napreduje, in je hkrati razlog, zakaj Uefa žanje uspehe, tudi ko gre za zahtevna vprašanja.

V nogometu se je v zadnjih dveh letih Čeferin z Uefo srečal z velikim številom kriznih situacij, od pandemije, do ideje o superligi in svetovnega prvenstva na dve leti, trenutno pa je v ospredju ruska agresija na Ukrajino.

Dodaja, da ruski šport zaradi odločitev posameznikov ne bi smel trpeti, a določene sankcije so tudi pri Uefi morali sprejeti. "Treba je vedeti, da to ni vojna proti ruskim športnikom ali ruskemu narodu. Čeprav to ni njihov boj, bodo utrpeli posledice. Uefa bo kmalu sprejela odločitev, ali bodo ruski klubi lahko nastopali v evropskih tekmovanjih."

liga prvakov pokal | Avtor: Epa Epa
Dotaknil se je tudi prestavitve finala lige prvakov, ki bi ga prvotno moral gostiti Sankt Peterburg. Povedal je, da je predsednik ruske zveze pokazal razumevanje do odločitve Uefe, a ob tem poudaril, da gre za vmešavanje politike v šport. "A nam težko soli pamet, glede na to, da se v Rusiji vse športne odločitve sprejemajo na ravni režima. Z rusko zvezo ohranjamo korektne odnose, pritiskov za prestavitev finala pa ni bilo," je povedal Čeferin in pojasnil, zakaj ga ni prepričala pobuda britanskega premierja Borisa Johnsona za prestavitev tekme v London. "Ker ne maram poceni političnih pritiskov. Ne maram, da vpijejo proti Gazpromu in še vedno kupujejo njihov plin. To sta dvoličnost in politikantstvo. Če mi nekdo govori, da moram nekam nujno priti, me tam zanalašč ne bo."

Uefa je po izbruhu vojne v Ukrajini zavzela načelno držo in prekinila pogodbo z Gazpromom. "Izgubili smo blizu 100 milijonov evrov. To je veliko, a v težki situaciji je okoli igrišča v ligi prvakov nemogoče reklamirati Gazprom, če v Ukrajini poteka krvava vojna. Svojo odločitev smo sprejeli neodvisno od politike in nikakor ne želim, da bi nam kdorkoli solil pamet," je povedal Čeferin.

"Slovenije ne bi smeli izpostavljati"

Po njegovem bi morali po svetu več pozornosti nameniti pozivanju k miru in skupnim pogovorom. Vlogo Slovenije ob dogajanju v Ukrajini vidi kot nepotrebno izpostavljanje.

Aleksander Čeferin | Avtor: Epa Epa
"Slovenija je popolnoma brez razloga in posebne teže med najbolj izpostavljenimi državami, odkar se je začela vojna. Vsaka vlada bi morala predvsem skrbeti za interese Slovenije, ne pa za lastno profiliranje. Verjamem, da je oblast sladka in je pomembno dobiti volitve, a interesa Slovenije zaradi osebne promocije ne bi smeli izpostavljati. Ostati moramo del jedra Evropske unije, posamične akcije pa so nesmiselne, vendar na svetovni ravni k sreči nimajo posebnega pomena," je dejal.

V obsežnem intervjuju je 54-letnik poudaril, da se v politiko ne bo spuščal, nenazadnje se mu v prihodnjih letih obeta še en mandat na čelu Uefe. V domovini opaža predvsem odsotnost moralnih vrednot in poziva k množični udeležbi na volitvah.

"Odsotnost kritike je grozljiva, prav tako napadi na vsakogar, ki odpre usta in ima drugačno mnenje, četudi ga izrazi spoštljivo. Zmotno je prepričanje, da so vsi politiki enaki. Vsi ljudje imamo svoje napake in kdaj sprejmemo napačne odločitve, dejstvo pa je, da je Slovenija lahko uspešna samo takrat, ko je enotna."

Kar se tiče prihajajočega SP v Katarju, je prepričan, da so organizatorji kljub nekaterim težavam pripravljeni na spektakel. O kršenju človekovih pravic pa je pristavil, da se Katarci trudijo storiti korak naprej.

Z Mednarodno nogometno zvezo (Fifa) imajo, kot pravi, pri Uefi korekten odnos, čeprav se z njihovimi idejami ne strinjajo. Eden od Čeferinovih glavnih ciljev je enotnost evropskega nogometa. "Morda je res celo osrednji cilj. Morate vedeti, da evropski nogomet predstavlja okoli 80 odstotkov svetovnega nogometa, Uefa pa je štiri- do petkrat večja organizacija od Fife."

Fifa v želji po finančni moči posega po zanj nerazumljivih prijemih. "Fifa bi predvsem rada postala finančno tako uspešna kot Uefa, vendar tega ne more doseči na račun drugega. Predlogi njihovih reform so šli v smer, da bi odvzeli zaslužke in vpliv evropskim zvezam. Mar nas mora biti sram, da od leta 2002 nihče razen evropskih reprezentanc ni osvojil svetovnega prvenstva?" je za Večer pristavil Čeferin.

 | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
O superligi govori kot o projektu, ki je že izžet. "Imam občutek, da trije klubi vztrajajo pri superligi predvsem zaradi svojega ega. Sedaj tožijo Uefo na sodišču evropske skupnosti, kjer nas za zdaj podpira 16 držav. Ob razglasitvi superlige sem sprva reagiral zelo instinktivno in čustveno, nato so se dvignili navijači. Ko je narod na ulici, se sproži odziv politike," je pristavil in dodal, da so superligo v Evropski komisiji videli kot napad na evropski model športa.

Nenaklonjen je tudi številnim drugim radikalnim idejam, s katerim želijo posamezniki na račun igre krojiti podobo modernega nogometa. "Ogromno je norih nogometnih idej. Marco van Basten je denimo dejal, da naj bi enajstmetrovke streljali kot pri hokeju. Pojavljajo se ideje, da bi moštvo po petih kotih dobilo strel z bele točke. Ob tem se šalim, naj nogometašem vsaj žogo pustijo pri miru. Opazil sem, da je v nogometu veliko megalomanov, ki bi radi pustili svoj pečat, da bi pokazali svojo pomembnost. Izmišljujejo si ideje in jih predstavljajo kot reforme."

infantino čeferin | Avtor: Twitter/L'Equipe Twitter/L'Equipe
Mednje sodi tudi predsednik Fife Gianni Infantino"Infantino ima zagotovo rad posebne ideje. Zanimivo, da se z Uefo nikoli ne sooči vnaprej, da bi nam predstavil projekte in bi skupaj našli rešitev. Običajno se ne želi konfrontirati, ampak zadeve najprej testira prek medijev. Zgodi se, da ljudje iz njegovega kroga s kakšno čudno idejo razjezijo celoten nogometni svet, potem pa vse potihne, ko opazijo, da streljajo mimo gola. Sicer pa imamo s Fifo korektne odnose."

Še enkrat je poudaril, da ga politično udejstvovanje v Sloveniji ne zanima, pojasnil pa je tudi, zakaj Uefa v boju z nogometnim elitizmom ne uživa podpore slovenskega političnega vrha. "Prepričan sem, da samo zato, ker me predsednik vlade ne mara, kar je nenavadno, saj bi se v primeru superlige nogomet sesul v prah. A to očitno ni nič v primerjavi z osebnimi političnimi interesi. Prijatelji iz slovenske nogometne zveze so mi rekli, da so na neki tekmi srečali enega od ministrov, ki je izjavil, da šef ne dovoli, da bi Slovenija podprla Uefo. Kot razumem, bi nas nekateri ministri podprli, a očitno tega ne morejo storiti zaradi blokade na vrhu. To vse pove o delovanju te vlade."

"Bolj ko bodo pljuvali po meni, več bom povedal"

"Predvsem se ne smemo pustiti prestrašiti, poleg tega pa moramo začeti spoštovati drug drugega. Ogromno ljudi mi čestita, da odlično govorim v intervjujih, jaz pa jim rečem, da naj tudi sami povedo svoje mnenje. Zelo je narobe, če imajo kup izgovorov in so raje tiho. Bolj ko bodo pljuvali po meni, več bom povedal. Čeprav zagotovo nimam enakega mnenja z vami, to še ne pomeni, da se moramo zmerjati in žaliti. Na to ne bom nikoli pristal. Moramo vedeti, da Slovenci nismo primitiven narod, ki se žali in zmerja."

"Spomnim se, da so v slovenskem strankarskem glasilu retuširali neko mojo fotografijo, da se je ob meni znašel morilec. Si predstavljate raven teh ljudi? To je psihopatski pristop. Priča smo odsotnosti vseh moralnih vrednot. To je tisto, kar me moti v Sloveniji. Nekateri ljudje se ustrašijo, mene pa razdražijo."

Aleksander Čeferin

Izpostavil je problem zatiranja civilne družbe, pogrevanje politične zgodovine in vse bolj prereče vprašanje medijske svobode. "Če Slovenci ne bili nagnjeni k sodelovanju, ne bi imeli nikoli samostojne države. Problem je, da že dolgo nismo bili tako skregani, a to je zaradi teh ljudi, ki neprestano ponavljajo iste bedarije o ozadjih in komunistih, čeprav sta v slovenski politiki, kolikor mi je znano, ostala samo še dva komunista. Ti ljudje, ki želijo postaviti Slovenijo na glavo, imajo učitelje v tujini, ki pa so še bolj napredni, ker so uspešno prevzeli medije. Hvala bogu je v Sloveniji še vedno večina medijev neodvisna."

Povedal je še, da ga poskusi osebne diskreditacije ne odvrnejo, ampak spodbudijo k javnemu izražanju mnenj. "Mene njihova histerija in jeza še dodatno spodbudita. Po tem intervjuju bom zagotovo spet tarča kritik in umazanih laži, a s tem lahko povsem mirno živim. Spomnim se, da so v slovenskem strankarskem glasilu retuširali neko mojo fotografijo, da se je ob meni znašel morilec. Si predstavljate raven teh ljudi? To je psihopatski pristop. Priča smo odsotnosti vseh moralnih vrednot. To je tisto, kar me moti v Sloveniji. Nekateri ljudje se ustrašijo, mene pa razdražijo. Na vsako njihovo laž bom dal še tri intervjuje."

Komentarjev 13
  • marijan7 19:35 16.april 2022.

    Udbomafijski odvetnik !

  • Idioti 13:24 16.april 2022.

    Sramotno je to , da je ena Slovenska športa zveza sprejela povabilo za udeležbo na prvenstvu , ker so Rusijo škartirali ! Če bi imeli na zvezi JAJCA kot jih nimajo , bi na povabilo enostavno spodaj dopisali JEBITE SE ...prikaži več ... za nadaljevanje glej moj Nic - in papir poslali nazaj ! Ne razumem kako lahko sploh nastopiš na prvenstvu za katerega s niso kvalificiral !!!! Jeto še šport al rabijo samo dnar , pa ni važno kdo igra ! SRAMOTA to mislijo o tem tisti , ki imajo jajca , pa nisem Padalec Plemeniti!

  • ico8 11:21 16.april 2022.

    Temu je morala strahotna bomba prileteti v glavo, ko je stal preblizu gola, da spusca taksne nore. Ta je se bolj "fpleden" kot flying rat. Pa kdo mesa sedaj politiko med sport, kdo, budala sedemmotorna!??? Pojdi ateku in se pomolita ...prikaži več ruskopravoslavnemu Bogu, da vas ze enkrat kaznuje kot je treba.