Šport > Nogomet
13 ogledov

'Slovenija najrevnejša država v Natu'

25_03_09_anpe_ljubica_jelusic Žurnal24 main
20-odstotno zmanjšanje sredstev za delovanje Slovenske vojske pomeni za petino zmanjšano pripravljenost, usposobljenost in varnost enot, je povedala obrambna ministrica Ljubica Jelušič.

"V letošnjem proračunu je bilo za leto 2009 za ministrstvo za obrambo predvidenih sprva 631 milijonov evrov," je ministrica Ljubica Jelušič dejala na seji odbora DZ za obrambo. S prvim rebalansom so bila sredstva znižana na 589 milijonov evrov. Pri drugem rebalansu pa se predvideva znižanje finančnega načrta ministrstva za dodatnih 37,3 milijona evrov, skupni znesek, namenjen obrambnemu resorju, pa bo tako predvidoma 552 milijonov evrov.

Postali smo najrevnejša država v Natu.

Jožef Jerovšek, poslanec SDS in predsednik odbora DZ za obrambo v komentarju na poročilo Jelušičeve

Drugi rebalans pomeni znižanje za 32,5 milijona evrov v Slovenski vojski in za 4,7 milijona evrov v upravnem delu ministrstva za obrambo (Mors), je pojasnila ministrica in dodala, da na področju uprave za zaščito in reševanje znižanja sredstev tokrat ni.

Med posledicami zmanjšanega obsega sredstev za SV in upravni del Morsa je Jelušičeva omenila zmanjšan obseg usposabljanja, zmanjšano tekoče vzdrževanje materialno tehničnih sredstev, zmanjšano sovlaganje v lokalno infrastrukturo, zmanjšano vlaganje v promocijo ter področje mednarodnega sodelovanja. Poleg tega pa se bodo po njenih besedah zmanjšala investicijska sredstva, med njimi tudi pri projektu vozil 8X8.

"Ruši se temeljna struktura"
Opozorila je, da se ob tem tudi "ruši temeljna struktura obrambnega proračuna". Pričakovano razmerje sredstev, namenjenih posameznim področjem v obrambnem resorju, je okoli 50 odstotkov za vzdrževanje osebja, od 25 do 30 odstotkov za operativno delovanje in okoli 20 odstotkov za investicije in infrastrukturo, je povedala. Slovenija pa je po podatkih zveze Nato s sedmimi odstotki, namenjenimi investicijam in infrastrukturi v letu 2008, na zadnjem mestu med članicami Nata, je izpostavila in dodala, da se bo tako nizek odstotek v letu 2009 predvidoma tudi ohranil.

Glede zaščite in varnosti slovenskih vojakov na mednarodnih operacijah pa je obrambna ministrica poudarila, da bodo v prihodnje v prvi vrsti vlagali v projekte, ki bodo zagotavljali varnost naših vojakov. Ta zaščita pa je odvisna tudi od njihove usposobljenosti in opreme, je še opozorila.

O antipiratski misiji za zaprtimi vrati
V zadnjem delu današnje seje odbora za obrambo so njegovi člani na zaprtem delu razpravljali še o nameri SV, da sodeluje na protipiratski misiji EU Atalanta. Kot je za STA po tem delu seje povedal predsednik odbora Jerovšek, je odbor ocenil, da bi bilo sodelovanje s tremi častniki na tej operaciji za Slovenijo koristno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.