Šport > Nogomet
43 ogledov

Slovenija ni izpolnila želenega cilja

(Ukrajina - Slovenija) Euro 2016 kvalifikacije
1/11
EPA
Slovenska nogometna reprezentanca je na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za nastop na Euru 2016 izgubila na gostovanju v Ukrajini s končnim izidom 0:2 (0:1). Povratna tekma bo v torek, 17. novembra, v Ljudskem vrtu.

Slovenski reprezentanci si na gostovanju v Lvovu ni uspelo zagotoviti najboljšega izhodišča pred povratno tekmo v Mariboru, kjer bodo varovanci Srečka Katanca poskusili nadoknaditi zaostanek dveh golov.

''Nihče ne more reči, da si fantje tega niso želeli. Ukrajina je močna ekipa, a tudi oni imajo šibke lastnosti, ki smo jih mi v prvem polčasu nekako prebili tam, kjer so najšibkejši, in škoda, da iz tistih dveh priložnosti nismo dali gola, ker drugače bi šla tekma v drugačno smer,'' je takoj po tekmi povedal Srečko Katanec.

''Fantom nimam kaj očitati. Čaka nas še ena tekma. Ukrajina je v veliko boljšem položaju, a nogomet je nogomet. Ne bom vrgel puške v koruzo, dokler ne bo odpiskana 90. minuta v Mariboru. Marsikaj se lahko zgodi, je pa res, da je brez zadetka v gosteh zdaj to veliko težje,'' je še dodal slovenski selektor.

Slovenci so v Lvovu, kjer ukrajinska izbrana vrsta še naprej ne pozna poraza, prikazali solidno predstavo, a domača reprezentanca je tokrat upravičila vlogo favorita in si pred gostovanjem v štajerski prestolnici priigrala dva gola prednosti.

Jevhen Seleznjov | Avtor: EPA EPA
Slovenijo tako čaka težka naloga, če bo želela ponoviti dosežek izpred 16 let, ko je na poti na prvo evropsko prvenstvo v zgodovini samostojne države izločila prav Ukrajino. Ta je po več kot desetletju in pol naposled dočakala maščevanje.

Selektor Katanec se je odločil za sistem 4-4-2. V napadu sta zaigrala Milivoje Novaković in Josip Iličić, takoj za njima je bil Valter Birsa.

V zvezni vrsti so stali še Kevin Kampl, Jasmin Kurtić in kot zadnji Rene Krhin. Na levi strani obrambne vrste je zaigral Bojan Jokić, nasproti njega pa je namesto Andraža Strune priložnost dobil Mišo Brečko. Osrednji branilski par sta tvorila Boštjan Cesar in Branko Ilić. Srečanje v Ukrajini se je začelo z minuto molka za žrtve terorističnih napadov v Franciji. S sredine igrišča so tekmo odprli slovenski nogometaši. Že v drugi minuti je z nevarnim predložkom pred gol Handanovića poskusil Ševčuk, strel Jarmolenka pa je pravočasno preprečil Jokić. Ukrajinci so začeli udarno in v uvodnih petih minutah dvakrat poskusili s hitro akcijo, a so se Slovenci dobro ubranili. Prvi poskus napada Katančevih varovancev se je končal z dvignjeno zastavico stranskega sodnika, saj je bil Novaković za pol koraka prehiter.

V deveti minuti je z ostrim predložkom v kazenski prostor meril Jarmolenko, Jokić pa je žogo odbil za gostujoča vrata. Po podaji iz kota je uspešno posredoval slovenski vratar, ki je z odličnimi predstavami v italijanskem prvenstvu že pred tekmo nagnal strah v kosti ukrajinski reprezentanci.

(Ukrajina - Slovenija) Euro 2016 kvalifikacije | Avtor: EPA EPA
Po prekršku Ukrajincev je podal Birsa, domači so se zmedli in po srečnem naključku je do žoge prišel Cesar, ki pa jo je po hitrem postopku oddal nasprotniku. Mini pristisk Slovenije se je končal z roko Jokića in Ukrajinci so se znova znašli na naši polovici, kjer so pogosteje pritiskali po levi strani. Našim branilcem je največ težav povzročal razpoloženi Jarmolenko. 

Po prekršku Cesarja so domači zahtevali rumeni karton, predložek Konopljanke pa je končal za našim golom. Televizijske kamere so ob tem ujele ukrajinskega in slovenskega predsednika, ki sta srečanje spremljala iz častne lože. Rahel pritisk Ukrajine se je nadaljeval z dvema zaporednima udarcema iz kota. Pri drugem se je žoga na srečo naših fantov odpeljala skozi kazenski prostor, na njej pa ni bilo domačega nogometaša.

Kampl je prišel do visoke žoge in si okroglo usnje zvito izmenjal z Novakovićem, preden jo je oddal do Jokića, a slednji je s podajo v kazenski prostor zadel le ukrajinske nogometaše.

Domači so povedli v 22. minuti. Podaji iz kota je sledil poskus predložka, ki ga je z roko odbil Handanović. Žoga se je odbila do Jarmolenka, ki je z lepo finto preigral tri slovenske nogometaše in rutinirano zabil v daljši kot za vodstvo z 1:0.

Igra se je v naslednjih minutah povsem razživela. Ekipi sta si izmenjali nekaj protinapadov, nato pa je svojo priložnost dočakala Slovenija. Prodiral je Birsa, ki je našel Novakovića, slednji pa je z glavo podal do Iličića. Napadalni vezist Fiorentine je poskusil z volejem, a je zaradi bloka nasprotnega branilca sprožil prehitro in meril prek vrat.

Na drugi strani je posredoval Handanović, nato pa nova zapravljena priložnost Slovenije. Iličić je po podaji Kampla podaljšal do Birse, ta je našel povsem samega Novakovića, ki se je zapletel in žoga se je od nog le odbila proti domačim vratom.

(Ukrajina - Slovenija) Euro 2016 kvalifikacije | Avtor: EPA EPA

V 35. minuti so Ukrajinci znova nevarno sprožili, na mestu je bil Handanović. Sledilo je nekaj vroče krvi med Novakovićem in Kačeridijem, oba sta porumenela.

Vnovičen strel Ukrajine je v kot preusmeril eden od slovenskih nogometašev, pri tem pa je žoga za las zgrešila levo vratnico. Znova je bil na mestu Handanović, ki je ubranil strel Garmaša. Po še eni obrambi vratarja Interja je razčistil Birsa. Slovenci so bili še naprej najnevarnejši iz protinapada, a brez pravega zaključka. Rezultat se do konca polčasa ni več spremenil.

(Ukrajina - Slovenija) Novaković Euro 2016 kvalifikacije | Avtor: EPA EPA
Katanec se pred nadaljevanjem tekme ni odločil za menjavo, enako taktiko je ubral domači strateg. V uvodnem delu drugega polčasa sta udarec prejela tako Novaković kot Iličić, a razen nekaj grimas na obrazu slovenskih reprezentantov ni bilo hujših posledic.

V prvih minutah ni bilo resnejše nevarnosti pred nobenim golom, nato pa je s pravo bombo v 50. minuti poskusil Kurtić, vendar je žoga letela mimo desne vratnice. Ukrajinci so igro takoj umirili, v nadaljevanju pa nekajkrat poskusili z dolgimi podajami.

Miren začetek polčasa je prekinil Seleznjov, ki je dosegel drugi zadetek za Ukrajino po podaji Fedetskija. Dišalo je po prepovedanem položaju, a sodniška piščalka je ostala nema. V 58. minuti bi po hitrem protinapadu Ukrajine z glavo kmalu zabil še Garmaš, vendar je poskus povsem neoviranega Ukrajinca ubranil kdo drug kot Handanović. Fantastična poteza enega najboljših vratarjev na svetu!

Ukrajinci so stopnjevali pritisk. Katanec je Iličiča zamenjal z Bezjakom, sicer članom hrvaške Rijeke, kjer blesti nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek. Naslednje minute so znova minile brez prave priložnosti.

Birsa je deloval nekoliko utrujeno, vendar Katanec (še) ni razmišljal o drugi menjavi. V 69. minuti se je po nesporazumu Cesarja in Ilića do nove priložnosti dokopal Seleznjov, ki je premagal Handanovića, vendar je naše rešila vratnica. Gromozanska sreča za Slovence!

(Ukrajina - Slovenija) | Avtor: EPA EPA
Slovenski selektor je v 72. minuti Birso vendarle potegnil na klop, vstopil je Nejc Pečnik. Nekdanji vezist Celja si je hitro priigral priložnost, a ni resneje ogrozil nasprotnikovih vrat. Z vstopom na zelenico je prav tako okrepil slovenski skok in nastopil je mini pritisk gostov. 

Napadi slovenske reprezentance so se vrstili, zato je reagiral tud domači selektor in nekoliko okrepil sredino, kjer se je tehtnica močno prevesila na našo stran. V 84. minuti je preigraval Pečnik, ki ga je branilec ustavil na nedovoljen način. Prosti strel je izvedel Kurtić, sledilo je poigravanje Kampla in Pečnika, ki se je ubranil treh, predložek v sredino pa je pred praznimi vrati zgrešil Bezjak in še ena priložnost je splavala po vodi.

Ukrajinski navijači so vstali s sedežev in zadnje trenutke srečanja pričakali na nogah. Konopljanka je v 90. minuti lepo preigraval, a zgrešil, Katanec pa je v igro poslal še zadnje orožje - Novakovića je menjal Ljubijankić. Tekma se je zaključila z dvema prostim streloma, oba je izvedel Kurtić, nato pa je glavni sodnik odpiskal konec srečanja.

Euro 2016, dodatne kvalifikacije, 1. tekma:

Ukrajina : Slovenija 2:0 (1:0)
Jarmolenko (22), Seleznjov (54)

Začetni postavi:

Slovenija: Handanović; Jokić, Cesar, Ilić, Brečko; Krhin, Kampl, Kurtić, Birsa (od 72. Pečnik); Iličić (od 63. Bezjak), Novaković (od 90. Ljubijankić)

Ukrajina: Pjatov; Kačeridi, Ševčuk, Fedetski, Rakitski, Konopljanka, Sidorčuk, Ribalka, Garmaš (od 80. Malinovski), Jarmolenko (od 91. Karavev), Seleznjov (od 84. Kravec)

Komentarjev 3
  • dragec 07:40 15.november 2015.

    Katanec,ODSTOPI

  • matermila 07:40 15.november 2015.

    Katanca je povozil čas.Niti sledi o modernem nogometu.Grem stavit,da bi Viole ali Olimpija s Sarmo na golu,dobili partijo.Katanec pa naj bo tajnik Čeferina.

  • Ludvik Miholic 19:27 14.november 2015.

    koliko muslimanskih beguncev imamo zakaj niso v prvi postavi