Šport > Nogomet
52 ogledov

Slovenija v novo ero z lepo popotnico

slovenija, makedonija
1/28
Anže Petkovšek
Slovenska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi na koprski Bonifiki premagala izbrano vrsto Makedonije (1:0). Edini zadetek na srečanju je dosegel Roman Bezjak.

"Čestitke fantom za zmago. Zmagati je vedno lepo, čeprav to na prijateljskih tekmah zame ni primarna stvar. Z uvodnimi 15, 20 minutami nisem bil zadovoljen, nismo bili igrivi. Potem je bilo malo bolje, priigrali smo si tri lepe priložnosti. V drugem polčasu smo igrali bolje, fantje so pokazali igrivost, tako da smo zasluženo zmagali. Pristop fantov in odnos sta bila prava. Moramo pa, seveda, še delati, delati, delati'' je za STA povedal selektor Srečko Katanec.

Reprezentančno kariero so po koncu kvalifikacij za nastop na Euru 2016 končali Mišo Brečko, Nejc Pečnik, Branko Ilić, Zlatan Ljubijankić in Samir Handanović, zato je Katanec moral reorganizirati ekipo in pripraviti nove taktične zamisli.

Selektor ni mogel računati na poškodovane Kevina Kampla, Andraža Šporarja in Roberta Berića, na seznamu pa ni bilo Siniše Anđelkovića, Dejana Lazarevića in Dominica Maroha.

Katanec je v ekipo vpoklical Miho Zajca, Blaža Vrhovca, Matica Črnica, Eneja Jeleniča, Nejca Skubica in Aljaža Struno.

Selektor se je svoje nekdanje reprezentance, katero je vodil med letoma 2006 in 2009, lotil s postavitvijo 4-3-3. V obrambi je ob Boštjanu Cesarju debitiral Al. Struna, na levi je začel Bojan Jokić, na desni pa še en debitant Skubic.

V sredini je priložnost dobil Zajc, ob njem sta bila Jasmin Kurtić in Rene Krhin. Spredaj levo je zaigral Benjamin Verbič, desno pa Josip Iličić. Katanec je na klopi pustil Milivoja Novakovića, v konici napada je namreč zaigral Roman Bezjak. V vratih seveda Jan Oblak.

Uvodne minute srečanja so minile ob manjši prevladi slovenskih nogometašev, čeprav je v dresz Makedonija zapretil Goran Pandev. Prvi strel na tekmi je prav tako pripadel gostom, vendar Agim Ibraimi ni uspel resneje ogroziti Jana Oblaka. V deveti minuti je za aplavz domačih navijačev poskrbel Skubic, ki je poslal visok predložek v šestnajstmetrski prostor gostujoče ekipe.

Po prvih 15 minutah igre gledalci na vetrovni Bonifiki niso videli prave priložnosti. Tri minute kasneje je Iličić z imenitno podajo zaposlil Bezjaka, a je napadalec iz neugodnega položaja zadel le makedonskega vratarja. Slovenci so v nadaljevanju zaigrali nekoliko odločneje.

Iličić je v 35. minuti preigral makedonsko obrambo, a je žoga zletela mimo daljše vratnice. Štiri minute kasneje je za lepo podajo v kazenski prostor poskrbel Kurtić, žogo pa je uspešno sprejel Verbič. Ta ja našel Jokića, ki bi moral le podstaviti nogo in podajo preusmeriti v gol, vendar je žoga ušla mimo in ostalo je pri 0:0.

V 53. minuti je proti vratom gostujoče ekipe zapretil Birsa, vednar je meril čez prečko, na drugi strani pa je po strelu Aleksandra Trajkovskega brez večjih težav posredoval Oblak.

Nogometaši so se že dodobra privadili na vetrovne razmere, tekmo pa je v 58. minuti odločil Bezjak, ki je zabil svojo prvi gol v dresu slovenske reprezentance.

Proti kazenskemu prostoru Makedonije je prodrl Verbič, ki je žogo na kratko oddal do Bezjaka. Slednji se je izognil prepovedanemu položaju in z levico natančno zaključil v oddaljeni kot.

V 71. minuti je s strelom poskusil Zajc, pri Makedoncih pa je bil deset minut kasneje še enkrat nevaren Trajkovski. Pritisk gostov v zadnjih minutah ni obrodil sadov in ostalo je pri zmagi Slovenije.

Prijateljska tekma, izid:

Slovenija : Makedonija 1:0 (0:0)
Bezjak (58)

Začetni postavi:

Slovenija: Oblak, Jokić, Cesar, Al. Struna (od 46. An. Struna), Skubic, Zajc (od 87. Jelenič), Krhin (od 89. Vrhovec), Kurtić, Iličić (od 46. Birsa), Verbič (od 63. Kirm), Bezjak (od 69. Novaković).

Makedonija: Dimitrievski; S. Ristovski (od 82. Siljanovski), Šikov, K. Ristevski, Žuta (od 82. Kostovski), Stejapanović, Gligorov (od 73. Cikarski), Ibraimi (od 55. Jahović), Tričkovski (od 46. Alimi), Pandev (od 46. Nestorovski), Trajkovski.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 04:13 24.marec 2016.

    Dober en kreten se je spomnil telih dresov , sam vem pa , da jih je morala NZS potrditi , pa se sprašujem, a se daste res vsakemu , ki pride s ceste, prepričati kako je on genijalen oblikovalec ! ...prikaži več ! Moje vprašanje pa je sledeče in zelo enostavno : KAJ PREDSTAVLJAJO TELE BARVE DRESA ? Ne tič ne miš je netopir , amapak vsaj nekaj je , tole pa ni absolutno NIČ !