Šport > Nogomet
295 ogledov

Slovenke v Skopju odvrgle petardo

slovenske nogometašice Profimedia
Slovenske nogometašice so prepričljivo dobile drugo tekmo kvalifikacij za EP 2025 proti Severni Makedoniji (5:0).

Slovenska ženska nogometna reprezentanca je na drugi tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 v Skopju proti Severni Makedoniji zmagala s 5:0 (2:0). Izbranke Saše Kolmana, ki so uvodno tekmo doma proti Moldaviji dobile z 2:0, bodo naslednjo tekmo v kvalifikacijah igrale 31. maja doma proti Latviji.

Slovenke so v Skopju pričakovano vpisale še drugo zmago v teh kvalifikacijah. Domača vrsta, ki je na lestvici Mednarodne nogometne zveze na 135. mestu oziroma skoraj sto mest nižje od Slovenije, ni bila na ravni gostij, ki so že v prvem polčasu dosegle dva zadetka, v drugem še tri. Slovenke so tako na tretji medsebojni tekmi s Severno Makedonijo, ki je v uvodnem krogu v Latviji slavila s 4:3, še tretjič zmagale, zdaj imajo z njo razliko v danih in prejetih zadetkih kar 22:1.

Slovenija nogomet | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenke so odločneje začele, med drugim je v 12. minuti Dominika Čonč z roba kazenskega prostora zaposlila domačo vratarko, ta pa je dobro posredovala tudi v 23. minuti po strelu iz bližine Zale Kuštrin. Še v isti minuti pa so Slovenke povedle, Lara Prašnikar je žogo nastavila Kaji Korošec na približno 20 metrov, ta pa je z močnim strelom poskrbela za 1:0.

Prašnikar je malce zatem ob posredovanju domače vratarke oplazila prečko domačih vrat, po kotu Mateje Zver pa je nespretno posredovala prav čuvajka domače mreže Viktorija Pančurova, ki je žogo potisnila v lastno mrežo.

Gostiteljice so prvi nevarnejši strel sprožila na začetku drugega polčasa, vendar je bila Zaka Meršnik pripravljena, Prašnikar pa je v 56. minuti dobila lepo podajo za hrbet makedonske obrambe, prišla do dvoboja ena na ena z vratarko in jo ugnala za 3:0.

V 84. minuti so Slovenke še povečale prednost, ko je z desne strani podala Izabela Križaj, z glavo pa zadela Nina Kajzba. Štiri minute pozneje je za 5:0 po podaji Prašnikar poskrbela Špela Kolbl s strelom z 12 metrov.

Kvalifikacije so sestavljene iz ligaškega in finalnega dela, play-offa. Ligaška faza je v enaki obliki kot liga narodov: z ekipami, razdeljenimi v tri lige. Liga A in liga B imata po 16, liga C pa 19. Začetni položaj vsake ekipe v ligi je določen na podlagi rezultatov prejšnje lige narodov za ženske.

Kvalifikacije imajo dva cilja: uvrstitev na EP in biti čim višje uvrščen za prihajajočo ligo narodov, ki bo na sporedu v sezoni 2025/26.

* Vadbeni center FFM, sodnice: Stavru, Demostenus in Atanasopulu (vse Ciper).
* Strelke: 0:1 Korošec (23.), 0:2 Pančurova (29./avtogol), 0:3 Prašnikar (56.), 0:4 Kajzba (84.), 0:5 Kolbl (88.).
* Severna Makedonija: Pančurova, Paneska (od 53. Petrovska), Nikolovska, Limani, Nedeva, Maksuti (od 89. Salihi), Velkova (od 46. Mustafa), N. Andonova (od 89. Mojsoska), Markovska, Naceva (od 70. Šopov), Rochi.
* Slovenija: Meršnik, Agrež, Gradišek, Golob, Eržen (od 80. Križaj), Zver, Korošec, Čonč (od 80. Janež), Kuštrin (od 70. Kajzba), Kastelec (od 57. Kolbl), Prašnikar.
* Rumena kartona: Naceva, Petrovska.
* Rdeči karton: /.

* Liga C, skupina C2:
Severna Makedonija - Slovenija 0:5 (0:2)
Moldavija - Latvija            0:1 (0:0)

- lestvica:
1. Slovenija             2  2  0  0  7:0  6
2. Latvija               2  1  0  1  4:4  3
3. Severna Makedonija    2  1  0  1  4:8  3
4. Moldavija             2  0  0  2  0:3  0

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.