Šport > Nogomet
12568 ogledov

Slovenski nogomet v primežu škandala: "Dokler si kot pes v pesjaku čakal ..."

NK Olimpija/Facebook
Športni direktor slovenskega prvoligaša je v obširnem zapisu ostro obsodil dogajanje ob koncu sinočnjega ligaškega obračuna z Olimpijo. "Ampak prišel bo čas, ko te bodo zavrgli, in takrat boš v nogometu in v življenju nihče," glavnemu "krivcu" za kaotičen zaključek tekme sporoča Nino Ivačič.

Včeraj popoldne sta se na tekmi 11. kroga slovenske Prve Lige pomerili Rogaška in Olimpija. Slednja je slavila z rezultatom 2:0 (0:0), oba gola pa sta padla po izteku rednega dela srečanja. 

Razplet tekme je v največji meri krojila odločitev glavnega sodnika Alena Bubka, ki je v 91. minuti srečanja dosodil sporno 11-metrovko v korist Ljubljančanov, s tem pa izzval serijo incidentov.

 | Avtor: Print Screen Print Screen

Kontroverzna odločitev je razvnela strasti na zelenici in vodila v šokantno prerivanje na VIP tribuni, kjer so celo zapele pesti, napetosti pa so se umirile šele ob posredovanju varnostnikov in policistov.

Po koncu obračuna se je razgreto ozračje preselilo v okolico stadiona, zaradi česar so morali člani Olimpije in sodniki prizorišče zapustiti v spremstvu policije.

Trener Rogaške Oskar Drobne je po tekmi kritiziral neprimerno vedenje gostujočih nogometašev. "Obnašanje igralcev Olimpije po tekmi je bilo neprimerno. Provociranje, metanje plastenk na tribuno, provokacije strokovnega vodstva Olimpije in iskanje fizičnih obračunov v tunelu pa presegajo vse meje," je povedal Drobne.

"Nogomet ste pripeljali na najnižjo točko!"

Nino Ivačič | Avtor: Facebook Facebook
Oglasil se je tudi športni direktor Rogaške Nino Ivačič, ki je v obširnem zapisu na Facebooku brez dlake na jeziku obračunal z glavnim sodnikom in vodstvom Nogometne zveze Slovenije (NZS), hkrati pa je za incident na VIP tribuni okrivil vodilne može Olimpije. Njegov zapis objavljamo v celoti.

"Saj nisi kriv ti, Alen Bubek, sodnik na današnji tekmi. V resnici ne razumeš, da si v tej sodniški organizaciji, ki vodi slovenski nogomet, samo orodje za uničevanje slovenskega nogometa. Morda danes pomemben in ponosen, morda si prejel pohvalo vodilnih, da si izpolnil svoje poslanstvo. Ampak prišel bo čas, ko te bodo zavrgli, in takrat boš v nogometu in v življenju nihče. Ali pa se bodo slovenski klubi prebudili in vas zavrgli v paketu. Kar nekaj vas je v sodniški organizaciji in na NZS, ki bi vas bilo treba nagnati. In to nagnati s stilom in na način, da nihče nikoli več ne bi pomislil, da se lahko postavi nad slovenske klube, nad slovenski nogomet.

Ti, Alen Bubek, tvoji nadrejeni in tvoji stanovski kolegi, ki niste sposobni videti dlje od svoje zagledanosti in zaljubljenosti sami vase, se sploh ne zavedate posledic svojih dejanj.

Ni težava v tem, da je NK Rogaška danes izgubil. Ekipa Rogaške je predobra, da bi lahko tudi vaši grobi posegi v rezultate naše ekipe pod vprašaj postavili naše cilje.

Težava je širša in mnogo večja. Dokler si kot pes v pesjaku čakal, da te odpeljejo na sprehod do svojega avtomobila, da greš lahko domov, se je dogajalo marsikaj.

Bubek | Avtor: Facebook Facebook
Pokvaril si nogometni praznik v Rogaški Slatini. Najprej so zaradi tvoje odločitve ter svojega manjka kulture in bontona vodilni Olimpije izzvali incident na tribuni, kasneje so še razbijali v VIP-prostoru.

Veliko otrok je prišlo gledat svoje vzornike na igrišču, kjer so korektno navijali in uživali v njihovih potezah, do trenutka, ko so se začeli dreti "lopovi", ker se na drug način ne da povedati tega, kar si storil. Ukradel si jim veselje do nogometa. Hkrati si v vseh gledalcih prebudil vsa negativna čustva, ki jih lahko nogomet prinese. Verjamem, da tudi večina navijačev Olimpije ne želi zmagovati na tak način.

Namesto da bi se praznik nogometa v Rogaški Slatini iztekel tako, kot je trajal večino časa, v športnem in prijateljskem duhu, si poskrbel, da se je spremenil v kaos. Na igrišču, na tribuni, na parkirišču, v medijih. Še enkrat, ni težava v tem, da Rogaška ni dobila točk, Olimpija jih potrebuje bolj kot Rogaška. Težava pa je solzilec v očeh navijačev pred stadionom, razbita glava mladoletnega dekleta pri policijskem posredovanju, težava je, da otroci zaradi tebe ne verjamejo v pošten nogomet. In težava je, da ljudje slovenske lige ne gledajo ravno zaradi vas sodnikov. Ker ste samo vi pomembni, vi krojite rezultate, vi odločate, kdo bo oz. ne bo igral, kdo bo oz. ne bo kaznovan. Še več, imate predsednika nogometne zveze in krojite nogometno politiko v Sloveniji. Nogomet ste pripeljali na najnižjo točko v zadnjih dvanajstih letih, kar kažejo rezultati klubov in reprezentance. Da vas sodnikov ne želi nihče več gledati, pa dokazuje tudi obisk večnega derbija in drugih pomembnejših tekem v naši ligi. Še malo, pa bo na tekmi več sodnikov, kot je gledalcev. Morda bodo drugi sodniki, ki jih boste vzgajali v svojem duhu in skladno s svojim prepričanjem, celo prišli navijat ‐ za vas sodnike. Takrat se boste lahko še bolj izživljali nad igralci, trenerji in klubi. Morda pa se kljub temu zgodi kakšen preobrat in se bo kdo prilagodil vam in bo ta balkanski pridih rešil na balkanski način. In naj se potem ne čudi slovenska javnost, ko se bo kdo od sodnikov znašel v vlogi mladeničev s solzami v očeh ali v vlogi deklice z razbito glavo.

Preprosto prosite za takšen epilog, ga izzivate in provocirate. Čeprav NZS tolerira in vzpodbuja nasilje, si športniki tega ne želimo, zato je edina rešitev, da takoj začnemo s čistkami na nogometni zvezi in v sodniški organizaciji.

Da ne bo več neprimernega obnašanja funkcionarjev, navijačev. Da ne bo več solzilca in razbitih glav mladoletnic v slovenskem nogometu. Odstopite! In vrnite vero in upanje v slovenski nogomet. Vaša mesta pa naj zasedejo ljudje, ki bodo vsakemu lahko pogledali v oči, ljudje, ki bodo športne prireditve obiskovali brez varnostnikov, in ljudje, ki bodo tekme zapuščali s stiskom roke, ne pa s policijskim spremstvom."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Torro 21:27 02.oktober 2023.

    Na žalost enih in veselje drugih so se krivice vedno dogajale Moraš pa častno in športno prenesti tudi takšno svinjarijo. Olimpija ni kriva. Sodnika v Angliji so suspendirali drugi danker ni priznal čistega gola Liwerpoolu...ko bo pri nas enako bodo ...prikaži večo prekleto pazili komu in kaj bodo piskali

  • Jaoming 18:46 02.oktober 2023.

    Poglejte samo rokomet Ribnica :Celje . Celje zmagalo. Imeli so 14-7 metrovk. Normalno kaj ne? Na tekmi so bili igralci kot na največji burji, pogledal si ga in je letel 5 m po parketu. Čudno sodenje JA. Favoriziranje ekipe JAAAA. ...prikaži več. Samo vprašam za prijatelja, ALI DAMO MOŽNOST ŠE DRUGIM?

  • alojz73 15:39 02.oktober 2023.

    Neverjetno,sodnik v zadnjih 10 min ne bi več smel piskati prekrška,nedovoljenega položaj,bog ne daj penala,pa tem klubskim funkcionarjem se je totalno zmešalo.