Šport > Nogomet
1150 ogledov

Sloviti medij, ki podeljuje zlato žogo, obsežno o Iličiću

josip iličić Epa
Pri France Footballu so se razpisali o slovenskem reprezentantu.

Pri slovitem France Footballu (FF) so se v članku z naslovom Velikan s čarobnimi nogami posvetili nogometašu Atalante in slovenske reprezentance Josipu Iličiću. Na spletni strani so članek uvrstili pod sekcijo Zlata žoga. To prestižno nagrado omenjeni medij podeljuje že se od leta 1956, ko je kot prvi naziv najboljšega nogometaša na svetu prejel Anglež Stanley Matthews.

"Pri 32. letih se naposled govori o Josipu Iličiću. V dobro naoljenem kolektivu iz Bergama ima Evropo pod svojimi nogami," je zapisano v podnaslovu, kjer so izpostavili tudi njegovo nogometno pot: "Od Interblocka do štirih zadetkov na eni tekmi lige prvakov."

"Spominjam se, da ga je klub kupil že po dveh predstavah, ki ju je pokazal proti nam," se je za FF Iličićevega odhoda v Serie A spomnil nekdanji branilec Palerma Mauro Cetto. Iličić se je s Siciljanci pomeril v Evropski ligi, pred odhodom v tujino je odigral le 11 tekem v dresu Maribora. "Treniral sem z njim, takoj sem opazil njegovo kakovost. Proti nam je igral odlično, nato je prišel v Palermo in vsak dan, vsak trening je pokazal nekaj izjemnega," pa je dejal nekdanji zvezdnik PSG-ja Javier Pastore.

"Igralec z izjemno tehnično lahkoto," je Iličića opisal član omanskega kluba Al-Nasr SC Rok Elsner, ki je slačilnico s sedanjim članom Atalante delil pri Interblocku.

"Tehnika je tisto, kar je pri Iličići najbolj impresivno. In to v nasprotju z njegovo fizično pojavo. Majhnih in zelo tehnično podkovanih igralcev je veliko, a precej redkeje lahko opazujete nogometaša visokega 1,90 metra, ki z lahkoto iz tedna v teden 'začara' obrambe tekmecev. Na tem področju Iličić preseneča svet," so slavospev Slovencu nadaljevali pri FF, nato pa opisali njegove težke trenutke ob smrti prijatelja Davideja Astorija in ob hudi bolezni, ki ga je za nekaj časa priklenila na bolniško posteljo.

France Football, Josip Iličić | Avtor: France Football France Football

Po vrnitvi na zelenico mu je bil v veliko pomoč trener Gian Piero Gasperini. Ta je ob treh možeh v obrambi našel sistem, ki Iličiću ponuja svobodnejšo vlogo tik za napadalcem. "Morda pred Bergamom ni imel možnosti, da bi pokazal svoj optimalni nogomet. Pri Atalanti je naletel na zelo organizirano ekipo, soigralci pa so Josipu omogočili precej svobode v igri. Ve, da bo za njim kar nekaj igralcev teklo zanj, odvzemalo žoge ter mu jih podajalo, da bo zadeval v polno, ali pa naredil odločilno potezo. Zaveda se, da se soigralci žrtvujejo zanj, zato se jim trudi vse skupaj tudi vrniti," je taktično igro Slovenca opisal sedanji član Rome Pastore.

"To je formula, ki deluje, saj je bil 'velikan' vpleten v 30 zadetkov Atalante v tej sezoni. Vrhunec je bila povrana tekma proti Valencii v osmini finala lige prvakov. Tistega večera je Valencii storil prav vse, kar si je zamislil. In končal s 'četverčkom'," je sklenil pisec članka Emile Gillet.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.