Šport > Nogomet
7 ogledov

Slovo "večno poškodovanega": Owen le še letos

Owen Stoke City Manchester City Premier League Anglija liga prvenstvo
1/7
EPA
Nekdanji zvezdnik angleške nogometne reprezentance in član Liverpoola, Reala Madrida in Newcastla Uniteda, zdaj 33-letni napadalec Michael Owen, je na svoji spletni strani v torek oznanil, da bo po koncu sezone končal kariero.

Še kot najstnik je Michael Owen zablestel na svetovnem prvenstvu leta 1998, ko je v dresu Anglije zabil nepozaben gol Argentini v izločilnih bojih, nato pa navduševal tudi v dresu Liverpoola in malce manj tudi Reala Madrida, Newcastle Uniteda, Manchestra Uniteda in nazadnje Stoke Cityja.

Triintridesetletni Owen je kot prost igralec z lončarji prejšnje poletje podpisal novo pogodbo, toda tudi v novem klubu so ga pestile stalne poškodbe, ki so njegov razvoj ovirale praktično vse od povratka na Otok iz Madrida. V dresu Stoka je do torka, ko je oznanil prihajajoči konec športne poti, odigral vsega sedem tekem.

"Z ogromnim ponosom oznanjam svojo namero, da se po koncu sezone poslovim od profesionalnega nogometa," je na svoji spletni strani (Michaelowen.com) v izjavi za javnost zapisal Owen.

Pravi čas, da spusti zastor

"Skozi mladinske selekcije sem napredoval pri Liverpoolu in v prvi ekipi debitiral s 17 leti, nato pa sem igral pri Realu Madridu, Newcastle Unitedu, Manchestru Unitedu in Stoke Cityju, da niti ne omenjam igranja za svojo državo na 89 tekmah. Zdaj menim, da je pravi čas, da spustim zastor nad svojo kariero. Imel sem veliko srečo, da me je kariera ponesla na popotovanje, o kakršnem lahko številni mladi nogometaši na začetku zgolj sanjajo. Nič od tega ne bi bilo možno brez izjemne podpore, ki sem jo dobival od menedžerjev, trenerjev, kolegov igralcev, strokovne ekipe, navijačev in mojih osebnih pokroviteljev. Rad bi se zahvalil vsem po vrsti za ogromno vlogo, ki so jo igrali pri tem, da so mi pomagali doseči vrh mojega poklica."

Owen se je zahvalil tudi ženi in ostali družini za podporo, ki so mu jo nudili v 16 letih profesionalne kariere. Na veliko sceno se je nizkorasli angleški napadalec prebil s 17 leti v dresu Liverpoola leta 1997, na Anfieldu pa je preživel sedem let.

Bil je član moštva redsov, ki je osvojilo trojčka leta 2001 (pokal FA, ligaški pokal in pokal Uefa), prav Owen pa je v finalu pokala FA v zaključku tekme zabil odločilna gola proti Arsenalu. Sodeloval je tudi pri zgodovinski zmagi Anglije nad Nemčijo v Münchnu (1:5), ko je zabil hat-trick in osvojil tudi zlato žogo.

Storil "zločin" in odšel v Manchester

Leta 2004 se je preselil v Real Madrid, a po vsega eni sezoni, v kateri je sicer zabil 13 golov na 36 ligaških tekmah, prestopil k Newcastle Unitedu. Hude težave s poškodbami so se začele ravno na St James' Parku, kjer v štirih sezonah praktično ni igral in se nato presenetljivo preselil k Manchestru Unitedu, česar mu navijači Liverpoola nikoli ne bodo oprostili.

Na Old Traffordu je leta 2011 osvojil naslov prvaka, zabil tudi izjemno pomemben gol v sodnikovem podaljšku proti Manchestru Cityju, a rdeči vragi z njim niso podaljšali pogodbe, zato je klub zapustil kot prost igralec in se pridružil Stoku.

Za Anglijo je zbral 89 nastopov in zabil 40 golov, kar ga uvršča na četrto mesto večne lestvice za Jimmyjem Greavesom (44), Garyjem Linekerjem (48) in Sirom Bobbyjem Charltonom (49). Owen je edini angleški reprezentant, ki mu je uspelo zabiti na štirih različnih velikih turnirjih, osemkrat pa je bil kapetan treh levov.

Eden izmed mnogih dokumentarcev o "angleški senzaciji" Michaelu Ownu:

Zgodovinska tekma proti Nemčiji v Münchnu, na kateri je Owen zabil hat-trick:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.