Šport > Nogomet
27 ogledov

Slovo vijolic: "Naslednje leto bo točk več!"

maribor birmingham
1/4
Reuters
Maribor se je s porazom pri Birmingham Cityju poslovil od premiernega nastopanja v Evropski ligi (0:1). Kljub zmagi so brez napredovanja ostali tudi Angleži, saj sta Brugge in Braga v Belgiji remizirala (1:1). Edini gol na tekmi je v prvem polčasu zabil Adam Rooney.

"Odločil sem se za visoko zadnjo vrsto, saj smo pričakovali veliko predložkov. Na našo žalost je nasprotnik zadel iz ene redkih priložnosti, in to ravno iz tiste, kakršno smo želeli preprečiti. Drugače so bili fantje zelo disciplinirani in si glede na prikazano zaslužijo celo kaj več. V drugem polčasu smo želeli povišati ritem, a nismo uspeli zadeti. Fantje si kljub vsemu zaslužijo pohvale," je po tekmi za TV Slovenija povedal Mariborov trener Darko Milanič. Vijoličasti so v premierni sezoni Evropske lige osvojili eno točko, ki so si jo priborili z domačim remijem proti Bragi (1:1), Milanič pa je po izpadu že pogledoval proti naslednji evropski sezoni:

"V teh šestih tekmah smo se veliko naučili. Videli smo razliko med domačimi in gostujočimi tekmami. Prepričan sem, da bomo v drugem letu osvojili veliko več točk. Liga prvakov naslednje leto? Kot športnik lahko razmišljaš o vsem, tudi o visokih ciljih in jasno je, da si moramo visoke cilje tudi zadati. Ko smo začeli letošnjo sezono, je bil naš cilj tukaj ostati do zime. To nam je uspelo, ko smo se preselili v to ligo. Želeli smo si veliko točk in napredovanja, kar je povsem razumljivo. Naučili smo se veliko, ni nam uspelo, a nam bo to gotovo dalo veliko moči za naprej."

Od prve minute Vidović in Filipović

Tekmo na stadionu St. Andrew's, kjer so se še v lani igrale tekme elitne Premier League, so Mariborčani začeli z Jovanom Vidovićem v zadnji vrsti in z Željkom Filipovićem na sredini igrišča. Birmingham City je na precej pokrpanem igrišču začel bolje in vijoličaste stisnil na njihovo polovico. Še posebej nevarni so bili domači prodori po desnem boku, od koder pa jim ni uspelo poslati nevarnega predložka na glavo velikana Nikole Žigića.

Handanović samo pogledal, Vidović blizu prvenca

Najbližje zadetku so se domači približali v 14. minuti, ko je prosti strel Davida Murphyja za las preletel prečko Jasmina Handanovića, potem ko je v živem zidu zadel enega izmed Štajercev. Slovenski prvaki so se začeli prebujati ob vstopu v 20. minuto, ko so si priigrali prvi kot, po katerem bi evropski debitant Vidović kmalu zadel, saj je ostal sam v sredini kazenskega prostora, a z glavo meril mimo daljše vratnice vratarja Colina Doyla.

Tavares Gomis Maribor Birmingham Evropska liga | Avtor: Reuters Reuters
Jonathan Spector, nekdanji nogometaš Manchestra Uniteda (med leti 2003 in 2006) je v 22. minuti preigraval v kazenskem prostoru Maribora in po dotiku Dejana Mezge iskal najstrožjo kazen, a je sodnik Sascha Kever samo odmahnil z roko.

Rooney zabil za domače vodstvo

Po eni izmed mnogih akcij na desnem krilu je prišel tudi vodilni gol Birminghama. Nathan Redmond je preigral Arghusa in podal idealno žogo pred vrata Handanovića, kjer je na drugi vratnici povsem sam ostal Adam Rooney (nista v sorodu) in z glavo zabil za 1:0. V 38. minuti je po eni redkih akcij Maribora srečo od daleč poizkusil Aleš Mertelj, a se je njegov strel nenevarno odbil mimo angleškega gola. Vijoličasti so polčas zaključili s prevlado na igrišču, strel Marcosa Tavaresa z roba kazenskega prostora je ustavil domači blok, Filipović pa je od daleč zgolj podal v roke vratarju.

Zaspano nadaljevanje, Mezga padel pred golom

Tudi drugi polčas ni razvnel domišljije gledalcev v Birminghamu. Po lepi akciji vijoličastih je na žogo Daliborja Volaša v 54. minuti stekel Mezga in v kazenskem prostoru padel po startu branilca Pabla Ibaneza, ki pa je odnesel čisto žogo. Murphy je v 66. minuti odigral dvojno podajo na robu kazenskega prostora in stekel proti Handanoviću, a ga je v zadnjem trenutku ustavil Aleksander Rajčević. Iz kota, ki je sledil, je kapetan Curtis Davies spet ostal povsem sam točno pred Handanovićem, na srečo vijolic pa je z glavo zgrešil žogo.

Milanič menja: v igro Ibraimi, Velikonja in Trajkovski

Trener Maribora Darko Milanič se je v 68. minuti odločil za prvo spremembo, ko je Gorana Cvijanovića na sredini igrišča zamenjal z Agimom Ibraimijem. Redmond je v praktično isti minuti preigraval po desnem boku in poslal izvrstno žogo na drugo vratnico, kjer je Nejc Potokar ravno dovolj oviral Žigića, da je žoga zletela prek Handanovićeve prečke. Milanič je dvajset minut pred koncem v ogenj poslal še Etiena Velikonjo, ki je zamenjal kapetana Tavaresa. Handanović je bil spet na preizkušnji v 74. minuti, ko so Štajerci po podaji iz kota znova pozabili na enega izmed modrih, tokrat Rooneyja, a je starejši "Sarma" ubranil njegov strel na svoji bližnji vratnici. Nato je v igro prišel še zadnji rezervist - Dejan Trajkovski je zamenjal poškodovanega Brazilca Arghusa.

Redmond ostal brez zasluženega gola

Handanovićev okvir gola se najbrž še dan po tekmi ne bo nehal tresti, potem ko ga je z izvrstnim strelom dodobra razmajal Redmond, daleč najboljši nogometaš na igrišču. Štiri minute pred koncem rednega dela se je 17-letnemu otroku Cityja in mlademu angleškemu reprezentantu žoga idealno odbila na volej z roba kazenskega prostora, Handanović je žogo spet pospremil le s pogledom, a je Redmond stresel samo njegovo daljšo vratnico.

Evropska liga, 6. kolo, skupina H:

Birmingham City : Maribor 1:0 (1:0)
Rooney (24)

Club Brugge : Braga 1:1 (0:0)
Vleminckx (50); Ewerton (65)
RK: Elderson (16/Braga)

Lestvica: 1. Club Brugge 11 točk*, 2. Braga 11*, 3. Birmingham City 10, 4. Maribor 1
* - uvrščeni med najboljših 32

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.