Šport > Nogomet
24 ogledov

Smrt nogometaša, ki je preživel münchensko tragedijo

Ekipa Manchester Uniteda, Billy Foulkes je zgoraj, drugi z leve EPA
Bill Foulkes, legenda Manchestra Uniteda in eden od tistih, ki so preživeli letalsko nesrečo leta 1958, je umrl pri 81. letih.

Bill Foulkes je bil eden od devetih preživelih nogometašev Manchestra Uniteda v letalski nesreči, ki se je zgodila v Münchnu leta 1958 pri ponesrečenem poskusu vzleta. Foulkes je po tragediji nadaljeval kariero v dresu rdečih vragov in se v zgodovino zapisal kot ena od legend kluba.

V majici angleškega velikana je igral 18 sezon, najsvetlejši trenutek njegovi kariere pa je bila zmaga v evropskem pokalu leta 1968, ko je Manchester v finalu ugnal Benfico s 4:1. Zelo pomembno vlogo je centralni branilec odigral tekmo prej, ko je dosegel odločilni zadetek na polfinalni tekmi proti madridskemu Realu.

Foulkes je v dresu Uniteda sicer osvojil še štiri naslove državnega prvaka in FA pokal. Za Manchester je debitiral leta 1952, pri 20. letih, dve leti kasneje pa je tudi prvič zaigral v dresu angleške državne reprezentance. V 18 sezonah je za svoj klub odigral 688 tekem in zadel devet golov. Po številu nastopov za Manchester United so pred njim na lestvici le sir Bobby Charlton, Ryan Giggs in Paul Scholes.

Izvršni podpredsednik Uniteda Ed Woodward je v spomin Foulkesu dejal: "Bil je velikanska ikona v povojni zgodovini Uniteda, ki sem ga imel privilegij spoznati ob nekaterih priložnostih. Njegov doprinos klubu s skoraj 700 odigranimi tekmami v skoraj 20 letih ne bo nikoli pozabljen."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.