Šport > Nogomet
101 ogledov

Sodba proti nekdanjemu šefu policije dviguje prah na Otoku

Hillsborough navijači tragedija liverpool
Družine tragično preminulih navijačev z sodniško odločitvijo niso zadovoljne.

Davida Duckenfielda, šefa policije na tekmi polfinala angleškega nogometnega pokala 15. aprila 1989 na stadionu Hillsborough med Liverpoolom in Nottingham Forestom, kjer je prišlo do ene največjih tragedij v nogometu, je porota na ponovnem sojenju oprostila naklepnega uboja 96 nogometnih navijačev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sodišče Preston Crown je na ponovnem sojenju Duckenfieldu odločilo, da nekdanji šef ni kriv naklepnega uboja, ko je sprejel usodno odločitev in odprl vsa vrata na stadion.

"Današnja odločitev sodišča je hudo razočaranje za družine, preživele in vse, ki skušajo najti pravico po tragediji Hillsborough 15. aprila 1989," je ob tem dejal župan Liverpoola Joe Anderson.

Več kot 3000 ljudi je na dan tragedije dobesedno preplavilo eno od tribun, na kateri je bilo prostora le za dobro polovico in množica je navijače, ki so prišli pravočasno na stadion, pritisnila ob visoko ogrado.

Že na stadionu je umrlo 94 navijačev, 95. nekaj dni pozneje v bolnišnici. K smrtnim žrtvam pa so nato prišteli še 18-letnika, ki je imel hudo poškodovane možgane. Kar štiri leta so ga zdravniki umetno držali v komi, kasneje pa so se starši odločili, da naj naprave v bolnišnici ustavijo oziroma pacienta odklopijo. Bilanca je tudi 766 ranjenih navijačev.

 Hillsborough incident sodba | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.