Šport > Nogomet
33 ogledov

Sodišče potrdilo kazen za Messija

lionel messi EPA
Špansko vrhovno sodišče je potrdilo obsodbo prvostopenjskega sodišča, ki je lani Lea Messija zaradi davčnih nepravilnosti obsodilo na 21 mesecev pogojne kazni.

Sodišče je potrdilo tudi denarno kazen, ta argentinskemu zvezdniku nalaga plačilo dveh milijonov evrov globe zaradi davčne utaje.

Messija in njegovega očeta Jorgeja Horacia so obsodili julija lani, vendar pa kazni ne bosta prestajala za zapahi in bosta ostala na prostosti, kajti v skladu s špansko sodno prakso ni običajno, da bi za prve prestopke pri manj kot dvoletni zaporni kazni obsojenci za nenasilna kazniva dejanja šli v zapor.

Vrhovno sodišče je v celoti potrdilo obsodbo proti nogometnemu zvezdniku, medtem ko je obsodbo proti njegovemu očetu znižalo na 15 mesecev pogojno, upoštevajoč dejstvo, da je njegov sin davčnim oblastem vrnil utajeni denar.

Messija in njegovega očeta Jorgeja, ki skrbi za sinove finančne zadeve od otroštva, je sodišče v Barceloni spoznalo za kriva utaje davkov v Španiji v višini 4,16 milijona evrov.

Sodišče je pritrdilo obtožbam tožilstva, da sta oče in njegov zvezdniški sin v davčnih oazah, v Belizeju in Urugvaju, želela prikriti dohodke od marketinške uporabe igralčeve podobe (image rights) med letoma 2007 in 2009.

Šlo je za prihodke iz pogodb, ki so jih z nogometnim zvezdnikom sklenili predstavniki finančne ustanove Banco Sabadell ter multinacionalk Danone, Adidas, Pepsi-Cola, Procter and Gamble in Kuwait Food Company.

Messijeva obramba ni zdržala

Messi se je na sodišču branil, da z izogibanjem davkom ni bil seznanjen in da ni ničesar vedel o finančnih zadevah, saj se je ves čas posvečal zgolj igranju nogometa in je le podpisoval, ne da bi podpisano prebral, kar mu je na podlagi mnenja pravnih svetovalcev svetoval njegov oče, kateremu je v celoti zaupal. Vrhovnih sodnikov s takšnim zagovorom ni prepričal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.