Šport > Nogomet
24 ogledov

Šok leta: traktoristi premagali Bayern

Alexis Sanchez Fabregas Benfica Barcelona Liga prvakov
1/35
EPA
Živčni obračun Benfice in Barcelone v Lizboni je v 2. kolu Lige prvakov povsem zasenčil rezultat iz Belorusije, kjer je BATE šokantno premagal lanskoletne finaliste Bayern München (3:1). Katalonci so na Portugalskem sicer slavili, a po grozljivem padcu izgubili kapetana Carlesa Puyola, Sergio Busquets pa je dobil rdeči karton (2:0).

BATE Borisov je na domačem igrišču premagal lanskoletne finaliste Bayern München in pripravil eno izmed presenečenj desetletja. Beloruski prvaki, ki jih je leta 1973 ustanovila tovarna traktorjev in težke mehanizacije BATE, so na prvih dveh tekmah v skupini F dosegli že drugo zmago in zavladali na vrhu lestvice.

Belorusi so v 23. minuti povedli z golom Aleksandra Pavlova, pozna zadetka Vitalija Rodionova in Renana Bressana pa sta bila več kot dovolj za to, da sta prekinila Bayernov niz devetih zaporednih zmag v vseh tekmovanjih. Bavarci so v prvem polčasu sicer prevladovali, Toni Kroos je zadel vratnico, v drugem polčasu pa so se ob zaostanku morali še dodatno odpreti in trpeti ob domačih protinapadih.

Z Bayernom se je po domači zmagi proti Lillu – oba gola je zabil brazilski vezist Jonas – na treh točkah izenačila Valencia.

Barcelona dobila tekmo in spet izgubila Puyola

Čeprav se je Benfica takoj po začetnem žvižgu povlekla na svojo polovico, so portugalski podprvaki prvi nevarno zapretili Barceloni že po treh minutah igre. Po hitrem protinapadu je do strela z roba kazenskega prostora prišel Bruno César, njegov poskus pa je z nogami precej nekonvencionalno ubranil Víctor Valdés.

Navdušenju domačih navijačev je konec kljub vsemu že v enem naslednjih napadov naredil Čilenec Alexis Sánchez, ki je izvrstno podajo s strani Lionela Messija iz neposredne bližine potisnil v mrežo za lahkih 1:0. To je bil šele prvi gol sezone za nekdanjega soigralca Samirja Handanovića v vseh tekmovanjih.

Valdés je v enajsti minuti rešil izenačenje Portugalcev, ko je po podaji Nicolása Gaitána iz oči v oči z njim prišel Lima, a ga je španski reprezentant lepo zaprl in ubranil njegov strel. Portugalci so bili verjetno celo boljši nasprotnik in iz napada v napad prekinjali Barcelonine akcije daleč od svojega gola, vseeno pa je bila Barça spet tista, ki bi kmalu zadela.

Brez odgovora na agresivnost

Po lepi akciji je v 22. minuti sam na sredini kazenskega prostora ostal Messi, čigar strel po tleh pa je z zadnjimi močmi mimo svoje vratnice odbil vratar Artur. Sánchez je dve minuti pozneje pobegnil obrambi Portugalcev po dolgi podaji in prišel sam pred portugalskega čuvaja mreže, njegov nekontroliran strel pa je zletel daleč mimo gola domačih.

Puyol poškodba zdravnik izpah Benfica Barcelona Liga prvakov | Avtor: EPA EPA
Benfica je bila nato do konca polčasa vse prej kot podrejen nasprotnik, njene nevarne poskuse pa je zanesljivo krotil Valdés. Jordi Alba je v enem redkih prodorov v 41. minuti v sredini iskal Messija, žoga pa je srečno prišla do povsem samega Pedra Rodrígueza, ki je namesto strela skušal (na koncu nenevarno) podati. Iz igre večinoma izločeni Messi je igrišče ob polčasu zapuščal z jeznim gestikuliranjem v smeri turškega sodnika Cüneyta Çakirja.

Že v prvem napadu drugega polčasa je po vrhunski podaji Messija, po kateri je izpadla celotna obramba Benfice, pred vratarja Arturja malce s strani prišel Sánchez, čigar strel na drugo vratnico je zletel nekaj centimetrov mimo gola. Potem ko je vratarju Valdésu po podaji s strani žoga spolzela skozi rokavice, pred gotovim izenačenjem pa ga je rešil soigralec Alba, je Barcelona na drugi strani podvojila vodstvo.

Grozljiva poškodba Puyola

Messi je krenil v enega svojih značilnih prodorov s sredine igrišča, nanizal nekaj nasprotnikov in odložil žogo Cescu Fàbregasu, ki je z močnim strelom na prvo vratnico premagal Arturja za kar malce pretiranih 2:0. Po priložnostih Pedra in Messija je ravno Argentinec, eden najnižjih posameznikov v tekmovanju, v 73. minuti dobil skok v kazenskem prostoru in se z glavo približal vodstvu s 3:0, a je bil portugalski čuvaj mreže tokrat na mestu.

Stadion je onemel že v enem naslednjih napadov, ko je povratnik po poškodbi Carles Puyol, ki je v osrčju obrambe odigral praktično brezhibno tekmo, nerodno pristal po skakanju za žogo in pristal na roki, ki se mu je obrnila v zelo nenaraven položaj. Po hitrem posredovanju zdravniške službe je kapetan Barcelone v bolečinah zapustil zelenico.

Tekma se je po šokantnem dogodku povsem umirila, razplamtela pa v zadnjih minutah, ko je po prerekanju z Maxijem Pereiro zaradi ostrega starta direktni rdeči karton dobil Sergio Busquets. Srbski vezist Nemanja Matić je globoko v sodnikovem podaljšku še enkrat s komolcem divje zamahnil po obrazu Daniela Alvesa in le po čudežu ostal na zelenici.

United in Chelsea ušla presenečenju

Nič bolje na gostovanju pri Cluju ni začel niti Manchester United, ki ga je po zaostanku v deželi Drakule z dvema zadetkoma rešil Robin van Persie (2:1). Pantelis Kapetanos je iz prve nevarne akcije domačih in ob brezbrižni obrambi rdečih vragov zabil za vodstvo, Van Persie pa je 15 minut pozneje srečno izenačil po podaji Wayna Rooneyja, saj ga je podaja iz prostega strela zadela v ramo in končala v mreži.

Van Persie Cluj Manchester United Liga prvakov | Avtor: EPA EPA
Rooney in Van Persie sta prvič igrala skupaj od prve minute, nekdanja rivala pa sta kombinirala tudi za zmagoviti gol, ko je Van Persie tokrat brez pomoči sreče še drugič premagal romunskega vratarja. Tekmo je začel tudi Darren Fletcher, ki se šele dobro vrača po skoraj enoletni bolezni.

Chelsea je proti Nordsjællandu trepetal vse do 79. minute, saj mu je do takrat uspelo zadeti le prek Juana Mate, Danci pa so zadeli tudi okvir gola Petra Čecha. Londončane je muk odrešil David Luiz, za na koncu izdatno zmago pa sta v nadaljevanju zadela še Mata in Ramires.

Pogumni Šahtar do zaslužene točke

Šahtar je pri aktualnih italijanskih prvakih Juventusu povedel in bil dolgo boljši nasprotnik, na koncu pa so se morali navdušujoči Ukrajinci zadovoljiti s točko. Stara dama ni našla odgovora na brazilski navdih rudarjev, ki je v prvem polčasu povedel prek Alexa Teixeire, kar je bil prvi gol na Juventusovem novem stadionu v evropskih tekmovanjih.

Leonardo Bonucci je z izjemnim golom po podaji Andree Pirla iz kota znižal že čez nekaj minut, so se pa domači za točko tresli vse do zadnjega, saj je Willian v sodnikovem podaljšku stresel okvir gola, samo v prvem polčasu pa so ukrajinski prvaki zapravili dve izjemni priložnosti iz neposredne bližine.

Liga prvakov, skupinski del, 2. kolo:

Skupina E

Nordsjælland : Chelsea 0:4 (0:1)
Mata (33, 82), Luiz (79), Ramires (89)

Juventus : Šahtar Doneck 1:1 (1:1)
Bonucci (26); Alex Teixeira (23)

Lestvica: 1. Chelsea 4 točke, 2. Šahtar 4, 3. Juventus 2, 4. Norsjaelland 0.

Skupina F

BATE Borisov : Bayern München 3:1 (1:0)
Pavlov (23), Rodionov (78), Renan Bressan (90); Ribéry (90)

Valencia : Lille 2:0 (1:0)
Jonas (38, 75)
RK: Debuchy (87/Lille)

Lestvica: 1. BATE 6 točk, 2. Valencia 3, 3. Bayern 3, 4. Lille 0.

Skupina G

Spartak Moskva : Celtic 2:3 (1:1)
Emenike (41, 48); Hooper (13), Kombarov (71/a.g.), Samaras (90)
RK: Insaurralde (63/Spartak)

Benfica : Barcelona 0:2 (0:1)
Sánchez (6), Fàbregas (55)
RK: Busquets (88/Barcelona)

Postavi

Benfica: Artur; Maxi Pereira, Garay, Jardel, Melgarejo; Matić, Pérez (od 61. Aimar), Bruno César (od 46. Martins); Gaitán (od 75. Nolito), Salvio, Lima. Na klopi: Paulo Lopes; Miguel Vítor, André Almeida, Nolito, Aimar, Carlos Martins, Rodrigo.

Barcelona: Valdés; Alves, Puyol (od 78. Song), Mascherano, Alba; Busquets, Xavi, Fàbregas (od 73. Iniesta); Pedro (od 82. Villa), Sánchez, Messi. Na klopi: Pinto; Adriano, Iniesta, Song, Sergi Roberto, Villa, Tello.

Sodnik: Cüneyt Çakır.

Lestvica: 1. Barcelona 6 točk, 2. Celtic 4, 3. Benfica 1, 4. Spartak 0.

Skupina H

Cluj : Manchester United 1:2 (1:1)
Kapetanos (14); Van Persie (29, 49)

Galatasaray : Braga 0:2 (0:1)
Rúben Micael (27), Alan (90)

Lestvica: 1. Manchester United 6 točk, 2. Cluj 3, 3. Braga 3, 4. Galatasaray 0.

Komentarjev 1